Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Odhaľte najčastejšie triky výrobcov: Ktoré sladidlá môžu ohroziť naše zdravie?

07.12.2014 Casprezeny.sk

Pôvodne náhradné či umelé sladidlá slúžili diabetikom. Dnes sa pridávajú aj do výrobkov, ktoré sú označené light.

Pozor na sladidlá, ktoré môžu ohroziť zdravie. Pozor na sladidlá, ktoré môžu ohroziť zdravie.

Tieto látky sú pre nás cudzie. Ktoré môžu ohroziť naše zdravie?

Sacharín (E954)

Je 200-krát až 700-krát sladší než bežný cukor, ale nemá nijaký energetický obsah.

Kde sa nachádza: V dezertoch, krémoch, šľahačke v spreji, cukrovinkách, zaváraninách, majonézach, horčici, sterilizovanej zelenine, kečupe, stolových sladidlách a vitamínových prípravkoch.

Škodlivosť: Testy na diabetikoch dokázali, že sacharín môže zvýšiť riziko výskytu rakoviny močového mechúra. V kombinácii s niektorými liekmi môže navyše poškodiť sliznice a vyvolať alergické reakcie.

Cyklamáty (E952)

Sú 40-krát sladšie než bežný cukor, ale nemajú nijaký energetický obsah.

Kde sa nachádzajú: Používajú sa ako umelé sladidlo do limonád, ochutených minerálok, šľahačky v spreji, šumivých tabliet, instantných nápojov, sirupov...

Škodlivosť: V tele sa premieňajú na látku, ktorá môže spôsobiť zápaly močového mechúra. Zvyšujú účinky karcinogénov.

 

Aspartam (E951)

Je 200-krát sladší než bežný cukor.

Kde sa nachádza: V produktoch na redukciu hmotnosti, výrobu instantných nápojov, džúsov, ochutených minerálnych vôd, ľadových čajov, žuvačiek, niektorých jogurtov, dezertov, pudingov, cereálií, zmrzlín, majonézy, horčice, kečupu, vitamínových doplnkov a šumivých tabliet.

Škodlivosť: Preukázalo sa 
92 negatívnych prejavov pôsobenia aspartamu. Zasahuje do činnosti mozgu a ovplyvňuje správanie ľudí. Spôsobuje bolesti hlavy, závraty, stratu orientácie, zahmlené videnie, nevoľnosť, zmeny nálad, poruchy spánku, poškodzuje tráviace ústrojenstvo, pečeň, obličky, narúša imunitu, spôsobuje bolesti svalov a kĺbov, zhoršuje roztrúsenú sklerózu, Parkinsonovu chorobu, Alzheimerovu chorobu, diabetes, epilepsiu, spôsobuje hyperaktivitu a poruchy pozornosti u detí, podporuje chuť do jedenia a zvyšuje riziko vzniku rakoviny. Mali by sa im vyhýbať najmä tehotné a dojčiace ženy a deti.

Tlačiť Diskusia (1)
Focus Media