Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Kupujete mäso, keď je teplo? Keď zistíte, čo si tým môžete spôsobiť, asi sa ho radšej nedotknete!

14.08.2015 Miroslava Miková

Pokazené jedlo či nápoje vám dokážu z príjemného letného dňa urobiť doslova peklo.

Pokazené jedlo vám dokáže urobiť z príjemného dňa doslova peklo. 4 obrázky vo fotogalérii Zdroj: Shutterstock Pokazené jedlo vám dokáže urobiť z príjemného dňa doslova peklo.

Nikto z nás nechce prežiť voľno na toalete s bolesťami brucha, hlavy či vracaním a horúčkami. Vyhnite sa preto možným rizikám. Ako na to radí výživový poradca Ing. Libor Javro.

● Kupovať mäso, keď je teplo?

Ak sú vonku príliš vysoké teploty, treba to zvážiť. Mäso, mäsové produkty, čerstvé mlieko a mliečne výrobky, vajíčka a potraviny uskladnené v chladiacich boxoch sa môžu vplyvom vysokých teplôt znehodnotiť. Ak kupovať, tak jedine s termotaškou a čím skôr dať do chladničky.

● Je v chladničke strava v bezpečí?

„Jednotlivé druhy musia byť oddelené, pretože jedna potravina môže kontaminovať druhú. Skladovanie potravín v chladničke v horúcich dňoch nemá byť dlhodobé, to znamená 1 – 2 dni. Výnimku tvoria hermeticky zabalené a aditívami ošetrené potraviny,“ upozorňuje výživový poradca Ing. Libor Javro zo SH NUTRITION v Bratislave.

Ovocie aj zeleninu vybaľte a umyte v pitnej vode. 4 obrázky vo fotogalérii Zdroj: Shutterstock Ovocie aj zeleninu vybaľte a umyte v pitnej vode.

● Grilujete poriadne?

Mäso by malo byť dostatočne prepečené (baktérie sa ničia približne pri teplote 70 °C). Vyhnite sa aj pripálenému mäsu, je zdrojom rakovinotvorných látok. Používajte kvalitný gril a keramické podložky.

Pri grilovaní oddeľte čerstvé mäso a ostatné potraviny. 4 obrázky vo fotogalérii Zdroj: Shutterstock Pri grilovaní oddeľte čerstvé mäso a ostatné potraviny.

● Čo jesť na dovolenke?

„Ťažko zistíte, ako vyrobili a skladovali zákusky či zmrzlinu, preto sa podobným potravinám v neznámom prostredí radšej vyhýbajte a jedzte to, čo sa nekazí tak rýchlo a má známe zloženie,“ radí odborník. „Nápoje kupujte v uzavretých fľašiach a aj ovocie si umývajte pitnou balenou vodou.“

Ďalšie top tipy:

- Pri nákupe rizikových potravín používajte termotašky, chladiace boxy alebo autochladničky.

- Potraviny uchovávajte v chladničke dôsledne oddelené, aby sa nemohli vzájomne kontaminovať.

- Udržujte pracovnú dosku, náradie i dosky na krájanie v čistote (je lepšie mať jednu dosku na krájanie mäsa, druhú napríklad na zeleninu a ovocie).

- Pri grilovaní dôsledne oddeľte čerstvé mäso a ostatné potraviny, napríklad zeleninu či chlieb, a po manipulácii so surovým mäsom si umyte ruky.

- Pozor na umývanie mäsa (hlavne kuracieho) pod tečúcou vodou, pretože môže obsahovať baktériu kampylobakter spôsobujúcu črevné ochorenia – dôsledne dodržujte hygienu.

- Aj potraviny po dovarení v lete pri izbovej teplote rýchlo podliehajú skaze, preto ich čo najskôr skonzumujte alebo odložte do chladu.

Grilované pochúťky sú mňam, len nezabúdajte na zdravé rady. 4 obrázky vo fotogalérii Zdroj: Shutterstock Grilované pochúťky sú mňam, len nezabúdajte na zdravé rady.

- Ovocie a zeleninu dôkladne umývajte v pitnej vode.

- Často si umývajte ruky, ak nemáte k dispozícii vodu, využite vlhčené obrúsky alebo špeciálne antibakteriálne prostriedky.

- Nápoje nepite priamo z plechovky, použite slamku alebo plechovku najskôr dôkladne umyte.

- Opatrné buďte aj pri pitnej vode v niektorých hlavne exotických destináciách, pretože aj voda z kohútika môže byť kontaminovaná. 


Myslíte si, že dodržiavate pitný režim? Tieto 3 príznaky vás vyvedú z omylu: Zistite, či vaše telo trpí!
Všetko o zdravom pitnom režime: koľko tekutín potrebujeme, aké...


Tlačiť Diskusia (1)
Focus Media