Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Ako zvládnuť veľkonočný pôst? Inšpirujte sa!

17.04.2019 PR článok

Mnoho ľudí dodržiava v tomto období pôst. Zámery bývajú rôzne – veľká väčšina ľudí tomu prikladá kresťanský význam, iní vnímajú pôst ako vhodné obdobie na očistu tela i duše. Ak ste sa aj vy rozhodli pre veľkonočný pôst, alebo aspoň menší detox počas týchto dní, poradíme vám, ako vydržať až do konca.

Ilustračné foto SPONZOROVANÉ 3 obrázky vo fotogalérii Ilustračné foto

Kedysi pôst ľudia dodržiavali aj preto, lebo po zime sa menej hýbali a ich jedálniček tvorili najmä energeticky výdatné jedlá. V dnešnej dobe nie je problém stravovať sa ľahšie a vyvážene počas celého roka. Preto nie je potrebné špeciálne upravovať jedálny lístok. Ak však chcete zhodiť pár kíl, cítiť sa lepšie a zároveň zbaviť telo toxínov, pôst či krátkodobý detox prospeje nielen vášmu tráviacemu traktu.

Najčastejšie sa počas pôstu vzdávame mäsa a hlavne na jeho konci nám už dochádzajú nápady, ako vytvoriť chutné bezmäsité pokrmy. Nenahraditeľným zdrojom živín je v tomto prípade ovocie a zelenina. To neznamená, že ich musíte jesť len v surovom stave. Zeleninové jedlá si môžete pripraviť na milión spôsobov a nestojí to ani kopec času. Napríklad zelenina s výživným kuskusom, ktorý pripravíte za pár minút, je ideálna aj pri diétach. Vyskúšajte vegetariánsky kuskus:

Ilustračné foto SPONZOROVANÉ 3 obrázky vo fotogalérii Ilustračné foto

Ingrediencie (pre 2 osoby):

voda (na uvarenie kuskusu)
olej
20 g hrášku
140 g kuskusu
1 balenie mozzarelly Galbani 125 g
soľ a korenie
½ červenej papriky
½ cukety
20 g sezamových semienok

Postup prípravy:

Do osolenej vriacej vody s lyžicou oleja pridajte hrášok a kuskus. Varte asi 1 minútu, potom hrniec prikryte pokrievkou a nechajte odstáť mimo sporáka. Nakrájanú zeleninu vložte do panvice so zvyškom oleja, osoľte a okoreňte podľa chuti. Zeleninu opražte na oleji do chrumkava a nechajte vychladnúť. Na malej panvičke zľahka opražte sezamové semienka a potom ich mierne podrvte. Mozzarellu nakrájajte na kocky. Kuskus zmiešajte s pripravenou zeleninou, posypte mozzarellou a sezamovými semienkami. Servírujte teplé alebo studené ako šalát.

Kombináciou zeleniny s ďalšími ľahko stráviteľnými potravinami môžete rýchlo vyčarovať chutný obed či večeru. Máte v obľube zapekané jedlá so zeleninou, prípadne zeleninové jedlá s lahodnými syrovými plnkami? Ani tých sa nemusíte vzdať. Nahraďte tučné syry a smotanové omáčky nízkotučnou mozzarellou. V tepelnom stave sa rozpustí a v tejto konzistencii nahradí akýkoľvek krém, ktorým môžete plniť zeleninu. Vyskúšajte napríklad zapečený baklažán:

Aj v studenej kuchyni môžete využívať zeleninu na mnoho spôsobov. Pri pôste môžete v jedálničku využívať aj prísady ako tvaroh, jogurty či vajíčka. Ak preferujete bezmäsitý pôst, nezabúdajte na príjem bielkovín. Tie nájdete napríklad v strukovinách. Taký cícer je plný nielen bielkovín, ale aj minerálov, najmä železa, vápnika a vitamínov A, B, C, E a K. Jeho bonusom je aj to, že neobsahuje žiadny lepok, vhodný je preto aj pre celiatikov. Využite ho napríklad do nátierok, polievok alebo z neho pripravte šalát:

Ilustračné foto SPONZOROVANÉ 3 obrázky vo fotogalérii Ilustračné foto

Tieto recepty vám pomôžu obohatiť váš pôstny jedálniček a pripravia vás na príchod Veľkej noci. Viac inšpirácii nielen na pôstne jedlá nájdete na stránkach galbani.sk

Tlačiť