Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

S overenou klasikou nič nepokazíte! Upečte si tú najlepšiu domácu dobošovú tortu, chutí božsky

21.04.2019 Casprezeny.sk

Tento fantastický múčnik už dávno prekročil hranice Maďarska a, dá sa povedať, patrí celej strednej Európe či priam svetu. Toto ste o „doboške“ možno ešte netušili.

Jemný dobošový rez 3 obrázky vo fotogalérii Jemný dobošový rez

Torta nesie meno po svojom tvorcovi Józsefovi C. Dobosovi, ktorý ju po prvý raz predstavil v roku 1885 na výstave v Budapešti. Arcivojvoda František Jozef I. s manželkou Alžbetu (Sissi) boli jednými z prvých, kto tento dezert ochutnal. Torta sa pomerne rýchlo po svojom vzniku rozšírila do celej Európy, keďže v tej dobe šlo predovšetkým o nevídanú módnu novinku. Ľudí zaujala najmä svojou jednoduchosťou a eleganciou. Určite bola iná ako vtedajšie mnohoposchodové torty s rôznymi ohnivými efektmi.

Dobošová torta 3 obrázky vo fotogalérii Dobošová torta

Ďalším špecifikom tejto torty je plnka z maslového krému, dovtedy tiež vec nevídaná. Pred „doboškou“ sa plnky zvykli robiť buď z vareného pudingového krému, prípadne zo šľahačky. Tradične má dobošova torta päť rovnako hrubých (či tenkých) vrstiev piškótového cesta. Krém ako aj jemné piškótové cesto sú vynálezmi Józsefa C. Dobosa.

 

Tlačiť