Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Urodilo sa im toľko jabĺk, až nevedeli, čo s nimi: Otec dostal nápad, ktorý zmenil rodine život

13.09.2019 Janka Rebeka Štefková

Príbeh výroby nápoja sa začal na chalupe v Štiavnických Baniach, kde rodina Serváčkovcov trávila voľné víkendy a prázdniny.

Príbeh výroby nápoja  sa začal na chalupe  v Štiavnických  Baniach, kde rodina  Serváčkovcov trávila  voľné víkendy  a prázdniny. 9 obrázkov vo fotogalérii Zdroj: archív firmy Príbeh výroby nápoja sa začal na chalupe v Štiavnických Baniach, kde rodina Serváčkovcov trávila voľné víkendy a prázdniny.

Prvý kus cideru z jabĺk vyrobili v čase, keď o takom nápoji nik ani len nechyroval. Dnes ich výrobky vyhrávajú mnohé súťaže a sú veľmi obľúbené.

Skoro americký sen zažila rodina Serváčkovcov. Všetko sa začalo, keď im v roku 2011 na záhrade zarodili staré odrody jabloní po niekoľkých neúrodných sezónach. Najprv trvalo, kým ich pozbierali, následne ich spracovávali na sto spôsobov – jedli, varili, piekli z nich koláče, odšťavovali, rozdali známym –, ale z kopy stále neubúdalo.

„No keď nám jablká už skoro ,vytekali z uší‘, sedeli sme v kuchyni za stolom a premýšľali, čo s nimi. Vyhodiť ich by bol hriech. Vtedy otcovi napadlo urobiť cider. Odšťaviť ich bola hračka, ale potom sa začala výprava do nepreskúmaných vôd. Študovanie kníh a videí na internete. Skúšanie, čo to dá. A ono to dalo najskôr jablčné víno, ale chutilo výborne. Proces výroby sme vylepšovali, a tak sa dostali k tej správnej chuti cideru, ako má byť. Robili sme to pre radosť a potešenie našej rodiny a kamarátov,“ hovorí s nadšením Ivana Hoduliková, ktorá sa v rodinnej firme venuje marketingu a reklame. Ivana Hodulíková  (dcéra), Alena Serváčková  (matka), Igor Serváček  (otec), Tomáš Serváček  (syn) vedú vlastnú  rodinnú firmu. 9 obrázkov vo fotogalérii Zdroj: archív firmy Ivana Hodulíková (dcéra), Alena Serváčková (matka), Igor Serváček (otec), Tomáš Serváček (syn) vedú vlastnú rodinnú firmu.

Tlačiť
Focus Media