Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Špargľa: Liek i skrášľovací prostriedok

12.05.2006 Casprezeny.sk

Špargľu pestovali už starí Egypťania, Gréci a Rimania ako liečivú rastlinu. Ako poľnohospodárska plodina sa však špargľa začala pestovať až v 16. storočí. Dnes je tento zdroj vitamínov a minerálov prístupný v ktoromkoľvek supermarkete, takže môžete po ňom siahnuť i vy. Špargľa má relatívne krátku sezónu, približne od mája do konca júna, takže ak chcete pocítiť jej pozitívne účinky, treba sa poponáhľať.

Špargľa: Liek i skrášľovací prostriedok

Vedeli ste, že farba špargle sa vyvíja podľa spôsobu pestovania? Niekedy je biela, inokedy zelená a jej vrcholčeky môžu byť dokonca až fialové. Najnáročnejšie je udržať špargľu bielu, keď sa musí držať v tme, teda pod zemou. To je dôvod, prečo je aj najdrahšia. Zelená špargľa je pestovaná na špeciálnych záhonoch a ožarovaná svetlom tak, aby sa v nej tvorilo zelené farbivo chlorofyl. Fialová špargľa je tá, ktorá vyrastie spod zeme a je vystavená dlhší čas slnku. Zloženie špargleŠpargľa pozostáva z 95 % z vody a vďaka tomu má len veľmi malý obsah kalórií. Zároveň aj relatívne dlho zostáva v žalúdku, čím sa stáva diétnou potravinou číslo jeden. Naproti tomu obsah vitamínov a minerálov je skutočne bohatý. Vitamín C a E, betakarotén, vitamíny skupiny B, minerálne látky ako kálium, železo, magnézium, kalcium a meď robia zo špargle priam zázrak prírody. Vynikajúci účinok má na zlepšenie funkcie obličiek, pečene a pľúc. Podporuje látkovú výmenu, znižuje cholesterol a pôsobí protizápalovo. To je skutočne dosť na to, aby sme sa snažili počas sezóny, ktorá trvá od apríla až do konca júna, skonzumovať čo najviac tohoto životabudiča. Správna prípravaPríprava špargle nie je zložitá, len treba vedieť, ako na to. Tesne pred prípravou očistíme zhrubnuté časti cca 2 cm od vrcholčeka smerom nadol a drevnaté konce odstránime. Varíme v malom množstve vody podľa hrúbky a typu - 15 min. (zelená špargľa) až 20 minút (biela špargľa). Vodu, v ktorej sme špargľu varili, môžeme použiť na prípravu omáčky alebo polievky. Treba však myslieť na to, že smotanová omáčka tejto inak naozaj diétnej potravine pridáva na kalóriách. Najlepšie chutí len tak s maslom alebo posypaná syrom. Zopár tipov a trikov- Čerstvú špargľu spoznáte podľa toho, že má pevne uzavretú hlavičku, nedá sa ohýbať a nemá nepríjemný zápach.
- Staršiu špargľu odhalíte podľa jej sivastej farby na reze.
- Citrónová šťava zabezpečí, aby špargľa pri varení zostala biela, prípadne svetlozelená alebo fialová.
- Pri teplote 0 °C je možné špargľu skladovať maximálne 1 týždeň.
- Pri skladovaní musíme zabezpečiť chladné, tmavé a vlhké miesto (napríklad v mokrej utierke v chladničke alebo pivnici).
- Zmrazená špargľa vydrží až 9 mesiacov (biela sa nepredvára, len treba odstrániť drevnaté časti).

Tlačiť Diskusia
Focus Media