Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Jesenná lahôdka burčiak: Kedy je naozaj kvalitný?

19.09.2010 Zlatica Beňová

Nie je to mušt, ale ani víno. Pre svoju lahodnú a nezameniteľnú chuť a vôňu patrí medzi najobľúbenejšie pochúťky jesenného obdobia.

Ako burčiak možno označiť len kvasiaci hroznový mušt vyrobený výlučne z hrozna. Ako burčiak možno označiť len kvasiaci hroznový mušt vyrobený výlučne z hrozna.

Bez burčiaka by pravá jeseň nemohla byť!

Burčiak je v podstate medziprodukt pri výrobe vína s obsahom alkoholu do šesť percent. Vzniká niekoľko dní od začiatku kvasenia muštu, ktorý sa pripraví zo zdravého vylisovaného hrozna a cukru. Odborníci na víno posudzujú burčiak ako nekvalitnú „žbrndu“, medzi pospolitým ľudom je veľmi vyhľadávaným osviežujúcim nápojom, ktorý má navyše aj priaznivé účinky na organizmus.

Burčiak by mal voňať po hrozne

Kvalitný odkalený burčiak by mal mať mliečnobielu alebo žltkavú farbu (okrem druhov pripravených z ružových alebo červených hrozien). Nikdy nesmie byť hnedý, pretože táto farba signalizuje, že je nápoj už starý alebo vyrobený z iného ovocia. Mal by byť len jemne zakalený. Dôležitá je aj jeho vôňa, zásadne by mal voňať len po hrozne. Ak niekto dochucuje burčiak kyselinou citrónovou, vznikne vodová brečka, ktorá s pravým burčiakom nemá nič spoločné. Podobne je to s pridávaním veľkého množstvo cukru.

Kvalitný burčiak

• obsahuje veľa vitamínov, hlavne zo skupiny B
• priaznivo vplýva na tráviace ústrojenstvo
• zlepšuje stav pokožky
• jeho príjemnú sviežosť vytvára oxid uhličitý
• obsah tiamínu pôsobí na lepšiu srdcovú činnosť
• kyselina nikotínová a nikotínamid zabraňujú nervovým a kožným poruchám
• kyselina pantotenová chráni ľudské telo proti ochoreniu sliznice a zažívacieho ústrojenstva

Slovenský tradičný nápoj?

Okrem Slovenska, Maďarska a Rakúska ostatné vinárske veľmoci burčiak nepijú a ani tento špecifi cký mok nepoznajú. S burčiakom zaobchádzajte veľmi opatrne, pretože stále pracuje. Ak si ho beriete na konzumáciu aj domov, fľašu nevystavujte otrasom a otvárajte ju postupne. Pri neodbornom otvorení hrozí sladký výbuch z nahromadených plynov. Burčiak pite z pohárov na červené víno, dolievajte ho najlepšie do polovice. Zbytočne ho neskladujte a nekupujte do zásoby, radšej sa vydajte k vinárovi znovu. Správne sa burčiak pije teplý a tú najlepšiu chuť má podľa správnosti len niekoľko hodín! Ak si ho chcete vychutnať, nenechajte si ujsť tú správnu chvíľu.

Ideálny burčiak:

• ovocná vôňa
• mliečnobiela až žltkavá farba
• na dne nesmie byť žiadna usadenina
• mal by obsahovať minimálne 1 percento alkoholu
• najlepší je v prvej polovici kvasenia
• musí byť pripravený z odkaleného muštu

637355:gallery:true:true:true

Viac zaujímavých článkov nájdete v prílohe Nový Čas Zdravie, každý piatok v denníku Nový Čas!

Tlačiť Diskusia
Focus Media