Kôprový s kozím syrom

8 kúskov

250 g hladkej múky ● 1 ČL prášku do pečiva ● 125 g jemného nízkotučného tvarohu ● 2 PL oleja ● 1 vajce
● kôpor na ozdobenie

Na obloženie: 1 menšia cuketa ● 250 g kyslej smotany ● soľ ● 250 g kozieho syra ● 1 PL posekaného kôpru● 3 vajcia

Múku zmiešame s práškom do pečiva, pridáme tvaroh, olej, vajce a vypracujeme hladké cesto. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na 30 minút do chladu postáť. Vychladené cesto rozvaľkáme na hrúbku 3 až 4 mm a vyložíme ním dno a boky formy. Cesto popicháme vidličkou a dáme na 15 minút do chladu. Potom cesto predpekáme pri teplote 180 °C asi 10 minút. Cuketu umyjeme, osušíme a pokrájame na tenké kolieska. Vajcia zmiešame so smotanou, osolíme, pridáme posekaný kôpor a premiešame. Na vlažné predpečené cesto uložíme strechovito kolieska cukety a posypeme rozdrobeným kozím syrom. Zalejeme vajcovo-smotanovou zmesou a pečieme asi 25 minút. Koláč podávame teplý, ozdobený kôprom.

Čas prípravy: 40 minút
Čas chladenia: 30 minút
Čas pečenia: 35 minút

Kôprový s kozím syrom
Kôprový s kozím syrom
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ

Hráškový s ricottou

8 kúskov

250 g čerstvého alebo mrazeného lístkového cesta ● múka na pomúčenie dosky ● 1 PL oleja
● 2 jarné cibuľky ● 300 g čerstvého hrášku ● soľ ● 3 vajcia ● mleté čierne korenie ● 250 g ricotty
● 250 g kyslej smotany ● petržlenová vňať (aj na ozdobu)

Lístkové cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 3 mm a vyložíme ním dno a boky formy (priemer 28 cm). Cesto popicháme vidličkou a dáme na 15 minút schladiť. Na oleji opečieme pokrájanú jarnú cibuľku. Pridáme hrášok, soľ, čerstvo pomleté korenie
a 5 minút povaríme. Odstavíme a necháme vychladnúť. Vajcia rozšľaháme, pridáme ricottu so smotanou, petržlenovú vňať a premiešame. Podľa potreby osolíme. Na vychladené cesto rozložíme zmes hrášku a cibuľky a zalejeme pripravenou zmesou z vajec, ricotty a zo smotany. Pečieme pri teplote 180 °C asi 25 minút. Koláč podávame teplý, ozdobený petržlenovou vňaťou.

Čas prípravy: 35 minút
Čas chladenia: 15 minút
Čas pečenia: 25 minút

Hráškový s ricottou
Hráškový s ricottou
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ

Špenátový so semienkami

8 kúskov

500 g lístkového cesta (nerozvaľkaného) ● 250 g špenátových listov ● 150 g balkánskeho syra ● 4 vajcia ● 1 citrón ● 1 strúčik cesnaku ● 80 g parmezánu ● semiačka (slnečnica, ľan, tekvica) ● rukola ● 250 g ricotty

Náš tip: Špenát môžete nahradiť šťaveľom alebo cviklovými listami.

Rúru predhrejeme na 200 °C. Formu s priemerom 28 cm vyložíme papierom na pečenie. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 3 mm. Dáme ho do formy tak, aby sme pokryli aj boky. Zvyšné cesto odkrojíme nožom. Cesto zakryjeme papierom na pečenie, zaťažíme fazuľou alebo hrachom a pečieme asi 15 minút. Vyberieme z rúry. Špenátové listy (200 g) krátko blanšírujeme vo vriacej vode, scedíme a ponoríme na chvíľu do ľadovej vody. Vyberieme a osušíme v kuchynskej utierke. V mixéri rozmixujeme na pyré. Špenátové pyré zmiešame v mise s rozmrveným balkánskym syrom, vajcami, citrónovou kôrou, so strúčikom cesnaku, s parmezánom, so semiačkami a s ricottou. Pridáme zvyšné špenátové listy a zmes natrieme na predpečené cesto. Zapekáme 10 minút, podľa potreby aj dlhšie, v rúre vyhriatej na
180 °C. Koláč necháme vychladnúť. Vrch posypeme rukolou a semiačkami opečenými nasucho v panvici.

Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 25 minút

Špenátový so semienkami
Špenátový so semienkami
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ