Roláda s bielou čokoládou a čučoriedkami

12 až 16 kúskov

5 bielkov ● 150 g krupicového cukru ● 1 ČL kukuričného škrobu ● 2 hrste mandľových lupienkov

NA KRÉM: 150 ml smotany na šľahanie ● 150 g bielej čokolády ● čučoriedky

Najprv pripravíme krém, pokojne aj deň vopred. Smotanu dáme zohriať a vhodíme do nej bielu čokoládu – už nezohrievame. Dobre premiešame, aby sa rozpustila. Prikryjeme a dáme na niekoľko hodín do chladničky. Rúru vyhrejeme na 150 °C a plech vyložíme papierom na pečenie. Bielky jemne našľaháme, aby sa vytvorila pena, a po lyžiciach pridávame cukor. Vyšľaháme dotuha a nakoniec do zmesi zašľaháme škrob. Na plech rozotrieme bielkovú hmotu a posypeme ju mandľami. Dáme piecť na 45 minút. Keď korpus vytiahneme z rúry, necháme ho 5 minút chladnúť a potom ho pomocou druhého plechu otočíme na mandľovú stranu. Prikryjeme utierkou a zrolujeme. Necháme úplne vychladnúť. Vychladený krém vyšľaháme. Zavárané čučoriedky scedíme a opatrne vmiešame do vyšľahaného krému, aby sa vytvorilo fialové mramorovanie. Potrieme ním korpus, opäť zrolujeme a dáme chladiť aspoň na 2 hodiny. Roládu pred servírovaním ozdobíme čerstvými čučoriedkami.

Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 45 minút
Čas chladenia: 2 hodiny

Roláda s bielou čokoládou a čučoriedkami
Roláda s bielou čokoládou a čučoriedkami
Zdroj: archív Dobré jedlo

Pavlovovej torta s malinami a granátovým jablkom

6 kúskov

4 bielky ● 200 g práškového cukru ● 1 ČL kukuričného škrobu ● 1 ČL octu

NA DEKORÁCIU: 250 ml smotany na šľahanie ● 1/4 ČL mletej vanilky ● kôra z citróna ● maliny ● granátové jablko

Rúru dáme vyhriať na 120 °C. Plech vyložíme papierom na pečenie. Bielky jemne našľaháme, aby sa vytvorila pena, a potom po lyžiciach pridávame cukor. Vyšľaháme dotuha. Nakoniec zašľaháme škrob aj ocot. Na plech vystlaný papierom na pečenie rozotrieme do kruhu bielkovú hmotu, aby sme navrchu vytvorili pekné vlnky. Dáme piecť približne na 50 minút a necháme úplne vychladnúť. Smotanu, vanilku a citrónovú kôru dáme do misy a vyšľaháme. Korpus preložíme na pekný podnos, rozotrieme naň ochutenú šľahačku a ozdobíme ovocím. Môžeme podávať.

Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 50 minút

Náš tip
Pri tejto krehkej torte je veľmi dôležité, aby ste ju nechali v rúre úplne vychladnúť, inak by sa prepadla.

Pavlovovej torta s malinami a granátovým jablkom
Pavlovovej torta s malinami a granátovým jablkom
Zdroj: archív Dobré jedlo

Biele pusinky v horkej čokoláde

100 kúskov

4 bielky ● 220 g práškového cukru ● 1/4 ČL mletej vanilky ● 2 ČL citrónovej šťavy ● 100 g 70 % čokolády ● nasekané pistácie ● oriešky a sušené maliny podľa chuti

Rúru rozohrejeme na 120 °C a plech vyložíme papierom na pečenie. Bielky začneme šľahať na stredných otáčkach. Keď budú napenené, pomaly pridávame cukor a vanilku. Zvýšime otáčky a vyšľaháme pevný sneh. Nakoniec doň vmiešame citrónovú šťavu. Zmesou naplníme cukrárske vrecúško s rovnou špičkou a priamo na plech striekame úhľadné pusinky. Plech vložíme do rúry a teplotu znížime na 100 °C. Pusinky sušíme 90 až 120 minút, kým sa nezačnú odlepovať od papiera. Necháme ich vychladnúť. Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli. Do misiek pripravíme sušené maliny, nasekané pistácie a iné oriešky. Pusinky namáčame do mierne vychladnutej čokolády a podľa chuti aj do iných prísad. Rozložíme ich na čistý papier na pečenie a necháme stuhnúť.

Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 90 minút

Náš tip
Čokoládou nakreslite na povrch pusiniek tenké krúžky. Výsledok bude efektný!

Biele pusinky v horkej čokoláde
Biele pusinky v horkej čokoláde
Zdroj: archív Dobré jedlo

Makrónky s pistáciovým a kokosovým krémom

35 kúskov

110 g bielkov (1 bielok = 25 až 30 g) ● 165 g kryštálového cukru ● potravinárske farbivo (ružové) ● 50 ml vody ● 150 g mandľovej múky ● 150 g práškového cukru

NA KOKOSOVÝ KRÉM: 165 g kokosového krému ● 50 ml mlieka ● 2 žĺtky ● práškový cukor ● 2 PL kukuričného škrobu ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 1 PL masla

NA PISTÁCIOVÝ KRÉM: 150 g bielej čokolády ● 50 g mletých pistácií ● 50 ml pomarančovej šťavy ● 250 ml smotany na šľahanie

V mise jemne vyšľaháme polovicu bielkov, prisypeme 15 g cukru a došľaháme na mäkký ľahký sneh. Vodu so zvyšnými 150 g cukru varíme, kým sa cukor nerozpustí a teplota nestúpne na 118 °C (odmeriame ju teplomerom). Vtedy sirup jemne a za stáleho šľahania pridávame do snehu. Šľaháme takmer dotuha a pridáme farbivo. Znovu dobre prešľaháme. Do inej misy preosejeme mandľovú múku s práškovým cukrom. Pridáme zvyšnú polovicu bielkov a miešame na tuhú hmotu. Potom do nej jemne zamiešame sneh tak, aby nezačala rednúť. Zmesou naplníme cukrárske vrecúško s rovnou špičkou. Na papier na pečenie alebo na silikónovú podložku naznačíme krúžky, položíme na plech a do kruhov vytláčame kôpky. Jemne sa rozlejú, preto bude povrch makrónok hladký. Keď vytlačíme všetky makrónky, buchneme plechom o pracovnú dosku. Tak z nich odstránime prebytočné vzduchové bublinky. Chvíľu počkáme, aby povrch jemne zaschol. Pečieme v rúre vyhriatej na 140 °C približne 13 minút. To, či sú makrónky upečené, zistíme, ak ich jemne chytíme za klobúčik – keď sa nehýbe, už nepečieme. Makrónky necháme vychladnúť priamo na plechu. Pripravíme kokosový krém: V hrnci privedieme do varu kokosový krém s mliekom. V mise vyšľaháme žĺtky s cukrom, so škrobom aj s vanilkovým extraktom. Do tejto hmoty prilejeme polovicu horúcej kokosovo-mliečnej zmesi a dobre rozmiešame. Rozmiešanú zmes nalejeme späť do zvyšného mlieka a miešame na miernom ohni do zhustnutia. Nakoniec vmiešame maslo a necháme vychladnúť. Potom dáme do chladničky. Urobíme pistáciový krém. Čokoládu roztopíme nad parou, pridáme mleté pistácie, pomarančovú šťavu a dobre premiešame. Smotanu vyšľaháme dotuha a opatrne vmiešame do pistáciovej zmesi. Krátko prešľaháme a môžeme plniť makrónky.

Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 13 minút

Makrónky s pistáciovým a kokosovým krémom
Makrónky s pistáciovým a kokosovým krémom
Zdroj: archív Dobré jedlo