Medvedí cesnak

Polievka z medvedieho cesnaku
Polievka z medvedieho cesnaku
Zdroj: Shutterstock‎

Má podobné účinky ako klasický cesnak, a tak slúži ako domáce antibiotikum. Podľa známej liečiteľky Márie Trebenovej jeho hlavná vlastnosť je, že pôsobí detoxikačne. Ďalej znižuje tlak a upravuje trávenie. (šaláty, na cestoviny, ako pesto, polievky, do placiek)

Mangold

Mangold
Mangold
Zdroj: Shutterstock‎

Zelenina, ktorá bola na našom území obľúbená už pred 300 rokmi, bola neskôr vytlačená špenátom. Obsahuje veľa kyseliny šťaveľovej a vitamínu C. Ďalej má dosť vápnika, železa, fosforu a horčíka. Je dobrý proti kornateniu tepien, prečisťuje krv a zabraňuje chudokrvnosti. Pripravuje sa podobne ako špenát. (ako omáčka, šalát, do cestovín, zapekaný, polievka)

Špargľa

Špargľová polievka
Špargľová polievka
Zdroj: Shutterstock‎

Je u nás obľúbená zelenina, ktorá sa pestuje vo veľkom pri Lozorne. Jej zloženie výrazne zvyšuje činnosť inzulínu a upravuje zvýšený homocysteín, ktorý spôsobuje vyššiu zrážanlivosť krvi. Obsahuje aj inulín, ktorý štartuje metabolizmus a trávenie. (varená, dusená, pečená)

Mladá cibuľka

Sendvič s tvarohom, reďkovkou a zelenou jarnou cibuľkou
Sendvič s tvarohom, reďkovkou a zelenou jarnou cibuľkou
Zdroj: Shutterstock‎

Rímania verili, že vylieči akúkoľvek chorobu, a tak bola po dlhé stáročia u nás veľmi obľúbená. Fakt je, že obsahuje flavonoid (kvercetín), ktorý má silné antioxidačné účinky. Potom je v nej veľa vlákniny, vitamín C, kyselina listová a hlavne allylové sulfidy, ktoré znižujú pravdepodobnosť rakoviny. (polievky, šaláty, nátierky, zapekaná)

Hlávkový šalát

Hlávkový šalát si viete dopestovať aj dama.
Hlávkový šalát si viete dopestovať aj dama.
Zdroj: Shutterstock

Je zdrojom vlákniny, kyseliny listov a železa. Pomáha na chudokrvnosť, únavu, zápchu, detoxikáciu pečene a zažívacích orgánov. (šalát, omáčka, polievka)


Uvarte si s nami: Šalátová polievka

4 porcie

Šalátová polievka
Šalátová polievka
Zdroj: Shutterstock‎

Potrebujeme: 2 hlávky mladého šalátu, 1 PL masti, 1 cibuľa, 1 sladká smotana, soľ, mleté čierne korenie

Takto sa to podarí:

V hrnci na masti opražíme nakrájanú cibuľu dozlatista. Pridáme vodu, sladkú smotanu, nakrájaný šalát, soľ, korenie a prehrejeme. Odstavíme a podávame s čiernym chlebom.