Čo robiť, aby sme zachovali plnú silu plodov?

Prítmie a chlad

Vitamíny reagujú veľmi citlivo na teplo, svetlo a kyslík. Preto prvý a najdôležitejší krok, keď prídete domov z nákupu, je uložiť tovar čo najrýchlejšie na tmavé a chladné miesto – najlepšie do pivnice alebo chladničky. Rovnako sa snažte tieto chúlostivé potraviny skladovať čo najkratšie. Aby ste ochránili výživné látky, spracúvajte zeleninu a ovocie až tesne pred spotrebovaním.

Extra rada: Ovocie a zeleninu umývajte nenarezané. Inak by z nich voda vymyla vo vode rozpustné vitamíny skupiny C a B a vy by ste sa ukrátili o dôležité látky.

Tepelné spracovanie

Pri varení platí: čím vyššia je teplota a čas varenia, tým väčšia je strata dôležitých výživných látok. Z tohto dôvodu sú potrebné metódy varenia, kde je čas čo najkratší a teplota čo najnižšia: dusenie, varenie na pare, príprava vo fóliovom vrecku na pečenie alebo varenie v parnom tlakovom hrnci. Nielenže si ušetríte prácu a čas, ale zachováte aj výživnú hodnotu pokrmov.

Ak máte byť celkom bio, nechajte rastliny, nech si pomôžu s tým, čo je v zemi.
Ak máte byť celkom bio, nechajte rastliny, nech si pomôžu s tým, čo je v zemi.
Zdroj: Shutterstock

Veľa vody škodí

Nepridávajte pri tepelnom spracúvaní ovocia a zeleniny do pokrmu príliš veľa vody. Vyplavujú sa do nej dôležité látky, čím sa tieto plody znehodnocujú a k tomu je to často úplne zbytočné. Napríklad objem vody obsiahnutý v zelenine postačí zvyčajne na vyplnenie priestoru v hrnci parou.

Teplé čo najkratšie

Ako sme už spomínali, teplo na vitamíny nepôsobí práve najlepšie. Preto by ste tepelne spracované pokrmy nemali príliš dlho udržiavať teplé. Lepšie bude, keď ich po uvarení prudko ochladíte a prikryté uložíte do chladničky.

Miešať čo najmenej

Pri varení je dobré čo najmenej premiešavať varechou. Do pokrmu by sa tak zbytočne dostal vzduch, ktorý nepriaznivo pôsobí na vitamíny.

Extra rada: Vodu, ktorú ste použili na varenie zeleniny a ktorá teda obsahuje vo vode rozpustné vitamíny, môžete použiť na prípravu ďalších jedál, napr. omáčky.

Skladovanie štiav

Dokonale vzduchotesným materiálom je sklo. Z takto chránených ovocných a zeleninových štiav neuniknú hodnotné látky. Najlepšou voľbou je tmavé sklo, ktoré chráni vitamíny nielen pred kyslíkom, ale aj pred svetlom.