Tekvice majú sezónu a bola by škoda nevyužiť to. Mimoriadne obľúbená je tekvica Hokkaido, ktorá sa pripravuje aj so šupou. Oranžovú farbu hokkaidu prepožičiava betakarotén, ktorý má pozitívne účinky na oči aj na pokožku, no v tekvici je aj vitamín A, luteín, vápnik, železo, horčík a vlákninu. Množstvo draslíka a nízke hodnoty sodíka prospievajú pri problémoch so srdcom. Hokkaido si môžu dovoliť aj diabetici a pre nízky obsah kalórií aj tí, ktorí chudnú.

Ilustračné foto.
Ilustračné foto.
Zdroj: THE STORY OF A CAKE

Hokkaido si obľúbila aj autorka projektu The Story Of A Cake Marta Marčáková a rozhodla sa upiecť z neho vláčny krémový tekvicový cheesecake vo svojej novej parnej rúre AEG SteamPro. „Tento koláčik je známy tým, že sa pripravuje vo vodnom kúpeli a práve horúca para zabezpečí, aby povrch nepopraskal. Vďaka novej rúre od AEG už nemusím do rúry vkladať plech s vodou, aby som vytvorila parný kúpeľ. Stačí iba naplniť nádobku s vodou, na čo rúra sama upozorní, a zapnúť funkciu pečenia v pare. V tejto rúre môžem využívať podľa potreby horúci vzduch, paru a ich kombináciu,“ pochvaľuje si parnú rúru Marta.

Ilustračné foto.
Ilustračné foto.
Zdroj: THE STORY OF A CAKE

Prítomnosť pary pri pečení vylepšuje farbu aj chuť jedla, ktorá je oveľa intenzívnejšia ako pri bežnom pečení. „Okrem nadýchaného tekvicového cheesecaku som pripravovala v parnej rúre aj lososa a pečenú zeleninu. Mäso bolo perfektne prepečené a pritom zostalo šťavnaté, zelenina sa nerozpiekla, ale zostala rozprávkovo chrumkavá,“ delí sa foodblogerka o svoje skúsenosti.

Ilustračné foto.
Ilustračné foto.
Zdroj: THE STORY OF A CAKE

Začínajúcim kulinárom pomôže, že rúra má vlastného sprievodcu pečením, ktorý umožňuje presne nastaviť najvhodnejší program na prípravu zvoleného jedla, resp. suroviny. Program, čas aj teplota sa nastavuje veľmi jednoducho otočným ovládačom a zobrazuje sa na displeji. Senzor vlhkosti nastavuje automaticky správne množstvo pary a tepelná sonda postráži teplotu vnútri suroviny, aby pripravené jedlo malo tú správnu konzistenciu. „Myslím si, že multifunkčná parná rúra je ideálny spoločník do každej kuchyne a povýši vaše kulinárske schopnosti naozaj o tri levely vyššie,“ dodáva Marta.