Ak v chladničke nájdeme celý plesňový „koberec“, nie je na tom diskutabilné vôbec nič. Čo ale robiť v prípade, že je na syre alebo chlebe iba malý fliačik? Vtedy nám je ľúto vyhodiť celé jedlo alebo potravinu.

Moldy loaf of bread
Moldy loaf of bread
Zdroj: iStockphoto

Plesne sú však nebezpečné a môžu nám spôsobiť akútne, ale aj chronické problémy. Preto sa odporúča vyhodiť celý kus potraviny aj v prípade, že je plesnivá iba časť. Pri niektorých potravinách to však neplatí.

Napríklad taký syr či zelenina sa dajú ešte jesť. Chlieb či jogurt sú už s malým kúskom plesne nebezpečné. Čo však s inými potravinami? Existuje univerzálne pravidlo.

Platí, že čím je potravina tvrdšia a tuhšia, tým horšie ňou pleseň preniká. Teda napríklad tvrdý syr, mrkva, kaleráb či karfiol.

moldy strawberries
moldy strawberries
Zdroj: iStockphoto

Mäkké a pórovité potraviny pleseň prepúšťajú hlboko dovnútra. Na povrchu teda môže byť iba malý fľak, pleseň môže byť hlboko vnútri. Toto platí pre mäkké syry, chlieb, jogurty a mäkkú zeleninu a ovocie. Hotové jedlá s plesňou vyhadzujte hneď celé.