Či už sú to tradičné linecké, alebo moderný ovocný koláč, krehké cesto je základ. Dajú sa z neho vyčariť mnohé dobroty. Najlepšie chutia vtedy, keď je cesto ľahké, nadýchané a má sušienkovú konzistenciu. To sa dá dosiahnuť jednoduchšie, ako sa zdá.

Linecké koláčiky
Linecké koláčiky
Zdroj: iStockphoto

Na prípravu základného krehkého cesta potrebujeme tri diely múky, dva diely tuku a jeden diel cukru. Väčšina receptov radí dávať do cesta zmäknuté maslo, aby sa s ním lepšie pracovalo. To je však chyba. Múka takto nasaje tuk a cesto je potom ťažké.

Linecké koláčiky
Linecké koláčiky
Zdroj: iStockphoto

Skúste však urobiť pravý opak a maslo skúste dať do mrazničky aspoň cez noc. Zmrznuté maslo potom nastrúhajte na hrubom strúhadle. Pomôcť si môžete aj kuchynským robotom. Najmä, ak potrebujete cesta naozaj veľa.

Nastrúhané slížiky masla vytvoria s múkou mrveničku a o pár minút sa úplne rozmrazia. Stále však ostávajú dosť studené na to, aby sa vytvorila ľahká štruktúra cesta. Cesto potom príliš nemiesime, skôr len spojíme do jednej hmoty. Takto budú vaše sušienky a krehké koláče neprekonateľné a vždy sa podaria.