SVIEŽI ŠALÁT S LOSOSOM A SO ZELENINOU

2 porcie

  • 250 g lososa
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 ČL masla
  • 1 balenie zmesi listového šalátu
  • 150 g cukrového hrášku
  • 10 cherry paradajok
  • 1/2 červenej papriky (kapie)
  • 1/2 žltej papriky
  • 1 fialová cibuľa
  • 2 uvarené vajcia
  • soľ, mleté čierne korenie
  • čerstvý kôpor

ZÁLIEVKA:

  • 1 PL olivového oleja
  • 4 PL červeného vínneho octu
  • 1 PL francúzskej horčice
  • 1 PL medu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ, mleté čierne korenie

Na rozohriatom oleji s maslom opečieme osoleného a okoreneného lososa z oboch strán. Zmes šalátu opláchneme v sitku a osušíme na čistej utierke. Nasypeme do väčšej misy a pridáme cukrový hrášok, cherry paradajky nakrájané na polovice, pokrájanú červenú a žltú papriku. Olúpanú cibuľu nakrájame na kolieska, osolíme a pridáme k šalátu. Zálievku pripravíme z olivového oleja, vínneho octu, primiešame horčicu, med, prelisovaný cesnak, soľ a korenie. Dobre vymiešame a nalejeme na šalát. Zľahka premiešame, aby sa zálievka dostala na všetku zeleninu. Šalát rozdelíme na dva taniere. Navrch položíme lososa natrhaného na väčšie kúsky a uvarené vajcia prekrojené na polovice. Ozdobíme čerstvým kôprom.

Čas prípravy: 15 minút

Svieži šalát s lososom a so zeleninou
Svieži šalát s lososom a so zeleninou
Zdroj: archív Dobré jedlo

TOFU ŠALÁT S KLÍČKAMI

4 porcie

  • 400 g tofu
  • 1 šálka mungo klíčkov
  • 8 reďkoviek
  • 1/2 šalátovej uhorky
  • 200 g ananásu (nemusí byť)
  • 2-3 hrste mladého špenátu
  • olej

NA ZÁLIEVKU:

  • 3 PL olivového oleja
  • 1 PL javorového sirupu
  • 1/2 PL limetovej šťavy
  • 1 ČL omáčky čili
  • 1/2 papričky čili
  • za hrsť arašidov
  • soľ, mleté čierne korenie

Tofu zbavíme prebytočnej vlhkosti a nakrájame na kocky. Na panvici zohrejeme malé množstvo oleja a tofu na ňom za občasného premiešania opečieme dozlatista. Pripravíme zálievku. Zmiešame olivový olej, javorový sirup, limetovú šťavu a omáčku čili. Môžeme pridať aj čerstvú nakrájanú papričku čili. Arašidy nahrubo podrvíme. Reďkovky umyjeme a nakrájame na plátky. Uhorku prekrojíme na polovice a lyžičkou vyškrabeme semienka. Nakrájame na hrubšie plátky, ananás nakrájame na kocky. Dáme do misy spolu s listami špenátu. Šalát rozdelíme na porcie, zalejeme zálievkou, pridáme opečené tofu, klíčky a arašidy podrvené nahrubo.

Čas prípravy: 15 minút

Tofu šalát s klíčkami
Tofu šalát s klíčkami
Zdroj: archív Dobré jedlo