V horúčavách stavte na misky plné zdravia: Osviežia, dodajú vitamíny a chutia úplne fantasticky
4. 8. 2020, 11:00

Zdroj: archív Dobré jedlo
Počas letných horúčav často máme chuť na niečo malé a ľahké. Pripravte si tieto jednoduché šaláty. Skvelo vás osviežia, dodajú vitamíny a chutia úplne fantasticky!
SVIEŽI ŠALÁT S LOSOSOM A SO ZELENINOU
2 porcie
- 250 g lososa
- 1 PL olivového oleja
- 1 ČL masla
- 1 balenie zmesi listového šalátu
- 150 g cukrového hrášku
- 10 cherry paradajok
- 1/2 červenej papriky (kapie)
- 1/2 žltej papriky
- 1 fialová cibuľa
- 2 uvarené vajcia";i:10;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:11;s:16:"čerstvý kôpor
ZÁLIEVKA:
- 1 PL olivového oleja
- 4 PL červeného vínneho octu
- 1 PL francúzskej horčice
- 1 PL medu
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ, mleté čierne korenie
Na rozohriatom oleji s maslom opečieme osoleného a okoreneného lososa z oboch strán. Zmes šalátu opláchneme v sitku a osušíme na čistej utierke. Nasypeme do väčšej misy a pridáme cukrový hrášok, cherry paradajky nakrájané na polovice, pokrájanú červenú a žltú papriku. Olúpanú cibuľu nakrájame na kolieska, osolíme a pridáme k šalátu. Zálievku pripravíme z olivového oleja, vínneho octu, primiešame horčicu, med, prelisovaný cesnak, soľ a korenie. Dobre vymiešame a nalejeme na šalát. Zľahka premiešame, aby sa zálievka dostala na všetku zeleninu. Šalát rozdelíme na dva taniere. Navrch položíme lososa natrhaného na väčšie kúsky a uvarené vajcia prekrojené na polovice. Ozdobíme čerstvým kôprom.
Čas prípravy: 15 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Svieži šalát s lososom a so zeleninou

TOFU ŠALÁT S KLÍČKAMI
4 porcie
- 400 g tofu
- 1 šálka mungo klíčkov
- 8 reďkoviek
- 1/2 šalátovej uhorky
- 200 g ananásu (nemusí byť)
- 2-3 hrste mladého špenátu
- olej
NA ZÁLIEVKU:
- 3 PL olivového oleja
- 1 PL javorového sirupu
- 1/2 PL limetovej šťavy
- 1 ČL omáčky čili
- 1/2 papričky čili
- za hrsť arašidov
- soľ, mleté čierne korenie
Tofu zbavíme prebytočnej vlhkosti a nakrájame na kocky. Na panvici zohrejeme malé množstvo oleja a tofu na ňom za občasného premiešania opečieme dozlatista. Pripravíme zálievku. Zmiešame olivový olej, javorový sirup, limetovú šťavu a omáčku čili. Môžeme pridať aj čerstvú nakrájanú papričku čili. Arašidy nahrubo podrvíme. Reďkovky umyjeme a nakrájame na plátky. Uhorku prekrojíme na polovice a lyžičkou vyškrabeme semienka. Nakrájame na hrubšie plátky, ananás nakrájame na kocky. Dáme do misy spolu s listami špenátu. Šalát rozdelíme na porcie, zalejeme zálievkou, pridáme opečené tofu, klíčky a arašidy podrvené nahrubo.
Čas prípravy: 15 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Tofu šalát s klíčkami