V našich končinách sa pri nádche a prechladnutí najčastejšie servíruje klasický čierny čaj. A to najlepšie rovno celú kanvicu. Len málokto si pritom uvedomí, že čierny čaj zaťažuje srdce ako káva. Preto je lepšie nahradiť ho čajmi bylinkovými. Veľmi vhodný je napríklad z lipového kvetu, rumančeka alebo bazových kvetov. Aj tie môžete osladiť medom.

Zelený čaj vás ochladí

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: Shutterstock

Pýtate sa, prečo nesiahnuť namiesto čierneho čaju po zelenom? Je to hotová esencia zdravia, pretože obsahuje veľa antioxidantov. Ale pri nachladnutí to nie je to pravé orechové. Podľa čínskej medicíny zelený čaj má značne ochladzujúce účinky, takže pri prechladnutí nie je práve ideálny. Je lepšie ho v takom prípade nepiť samotný, ale dať si do neho napríklad so stále obľúbenejším zázvorom alebo škoricou, ktoré termický účinok vyrovnajú. "Výnimkou medzi zelenými čajmi je Puerh, ktorý neochladzuje a okrem iného skvele podporuje imunitu, činnosť pečene. Pretože neobsahuje teín ani kofeín, takže neprovokuje obličky. Rozhodne ho ale vždy kupujte sypaný, nie v vrecúškach. Najlepšie je kupovať aspoň kvalitu takzvanej piatej triedy," radí Martin Škába.

Čaju na mieru

Výhodou sypaných čajov je, že si ich môžete nechať namiešať a pridať si do nich to, čo máte radi, alebo práve potrebujete. Na podráždené nervy a zlé spanie sa hodí upokojujúca medovka, ktorá tiež zníži horúčku. Po veľkom hodovaní sa na podráždený žalúdok hodí mätový čaj. Ženám zmierni menštruačné bolesti, uvoľní napätie a taktiež pomôže pri prechladnutí aj chrípke.Pestrec mariánsky potom urobí na jeseň s naším telom doslova zázraky. Kúpte si len semienka (tie môžete ostatne konzumovať aj samotné), rozdrvte ich, zalejte vriacou vodou a nechajte lúhovať 20 minút. Odvar pôsobí skvelo na pečeň aj pre povzbudenie imunitného systému.

Zázvor zahrieva

Ako je to so stále obľúbenejším čajom zázvorovým? Pomáha tráveniu a tým podporuje regeneráciu tela i imunitu, má silne zahrievací efekt, podporuje zdravie cievneho systému. Je dobré používať zázvor buď čerstvý, najlepšie mladé odnože, alebo sušený. Na jeden gram čerstvého zázvoru vychádza používať pol gramu sušeného, ktorý je viac koncentrovaný.

Pozor na citrón!

Dáte si radi do šálky čaju šťavu z polovice vytlačeného citróna? A viete, že vás akýkoľvek čaj, do ktorého pridáte citrón, silne ochladí? Lepšie urobíte, keď do čaju pridáte takzvané zahrievacie korenie, ako je škorica alebo napríklad práve zázvor. "Keď máte teplotu, ale nepotíte sa, pite rozhodne len čaju bez citrónu a zvýšte množstvo zázvoru, aby ste sa zahriali a došlo k poteniu. Ak máte teplotu a potíte sa, môžete si dať rovno čaj s citrónom, ale bez zázvoru," odporúča Martin Škába.

Zázvorový čaj podľa Martina Škábu

Pripravte si zázvorové afrodiziakum.
Pripravte si zázvorové afrodiziakum.
Zdroj: Shutterstock, RCA

1 lyžička zázvoru
1 lyžička kustovnice čínskej (nadrviť)
3 klinčeky (nadrviť)
1 lyžica nastrúhaného jablka
kôra zo sušenej mandarínky (Champi)
1 lyžička klanopražky čínskej (schizandra)

Všetko dajte do šálky a prelejte vriacou vodou. Potom nechajte lúhovať 5 až 20 minút. Ak chcete čaj silnejší, nechajte ho 20 minút variť.