Malinová torta

12 porcií

120 g hrubej múky ● 100 g práškového cukru ● 5 vajec ● 3 ČL malinového džemu ● 200 g malinového kompótu ● 500 g jemného tvarohu ● 1 téglik smotany na šľahanie ● 1 balíček vanilínového cukru ● tuk na vymastenie a múka na vysypanie formy ● maliny na ozdobenie

Vajcia rozdelíme a žĺtky vymiešame dopenista s polovicou cukru. Bielky vyšľaháme dotuha s druhou polovicou cukru a zamiešame do žĺtkovej peny. Do zmesi opatrne primiešame múku a džem. Cesto preložíme do vymastenej tortovej formy vysypanej múkou. Upečieme v rúre vyhriatej na 180 °C. Šľahačku vyšľaháme dotuha. Tvaroh rozmiešame a zapracujeme doň šľahačku a vanilínový cukor. Polovicu krému odložíme nabok a do zvyšného pridáme rozpustené, prípadne scedené maliny a opatrne premiešame. Upečený korpus necháme vychladnúť vo forme, potom vyberieme a vodorovne prekrojíme na dve časti. Spodnú časť natrieme malinovým krémom, na ktorý položíme vrchnú časť korpusu. Celú tortu potrieme bielym krémom. Nakoniec ozdobíme malinami. Pred podávaním dáme vychladiť.

Čas prípravy: 50 minút
Čas pečenia: 40 minút

Malinová torta
Malinová torta
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Nepečená ananásová torta

12 porcií

1 konzerva ananásu ● 2 žĺtky ● 10 g želatíny ● 140 g piškót ● 7 g kryštálového cukru ● 250 ml smotany na šľahanie ● 1 PL práškového cukru
● 1 višňový kompót ● opražené mandle (orechy)

Nad parou vyšľaháme žĺtky s cukrom do zhustnutia. Želatínu dobre rozpustíme v teplej vode, pridáme do krému, rozmiešame a necháme vychladnúť. Do vychladnutého krému pridáme vyšľahanú šľahačku. Piškóty namočíme do ananásovej šťavy. Do tortovej formy striedavo ukladáme kúsky ananásu, piškóty, krém, znova ananás a zakončíme krémom. Ozdobíme ananásom, višňami a opraženými mandľami alebo orechmi. Necháme stuhnúť, najlepšie cez noc.

Čas prípravy: 50 minút
Čas chladenia: 8 hodín

Nepečená ananásová torta
Nepečená ananásová torta
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Šťavnatý makový koláč

Pre celú rodinu

1 hrnček polohrubej múky ● 1 hrnček hladkej múky ● 1 hrnček kryštálového cukru ● 1,5 hrnčeka nemletého maku ● 1 balíček prášku do pečiva
● 2 vajcia ● 1 hrnček oleja ● 1 hrnček mlieka ● 1 višňový kompót ● 1 broskyňový alebo marhuľový kompót ● tuk na vymastenie a múka na vysypanie plechu ● práškový cukor na posypanie

Vajcia, cukor a olej vyšľaháme dopenista. Postupne do zmesi zapracujeme oba druhy múky s práškom do pečiva, mak a mlieko. Cesto rozotrieme na vymastený hlbší plech vysypaný múkou. Navrch cesta poukladáme marhule alebo broskyne nakrájané na menšie kúsky a vykôstkované višne. Pečieme 35 až 40 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Upečený koláč necháme vychladnúť, nakrájame na väčšie kocky a podľa chuti posypeme práškovým cukrom.

Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 35 až 40 minút

Šťavnatý makový koláč
Šťavnatý makový koláč
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Plnené medové pláty

Pre celú rodinu

1 balenie medových plátov ● 1,5 balíčka Zlatého klasu ● 750 ml pomarančového džúsu ● 5 PL kryštálového cukru ● 1 konzerva ananásu ● šľahačka a strúhaná čokoláda na ozdobenie

V hrnci prevaríme džús, cukor a Zlatý klas na hustý krém. Odstavíme a necháme mierne vychladnúť. Vždy jeden medový plát potrieme vlažným krémom a posypeme odkvapkaným ananásom. Na to dáme ďalší plát a vrstvy zopakujeme. Na vrchný plát nanesieme vyšľahanú šľahačku a posypeme strúhanou čokoládou. Pred podávaním necháme dobre odležať a zmäknúť v chladničke.

Čas prípravy: 30 minút
Čas odležania: 8 hodín

Plnené medové pláty
Plnené medové pláty
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK