Pondelok: Drožďová polievka

4 porcie

● 3 mrkvy
● 1/2 zeleru
● 1 petržlen
● 2 PL masla
● 1 kocka čerstvého droždia
● 2 ČL sušeného zázvoru
● 1 l zeleninového vývaru
● 2 vajcia
● 2 PL detskej krupice
● soľ
● mleté čierne korenie

1. Mrkvu, zeler a petržlen nakrájame nahrubo. Na masle roztopíme droždie, necháme speniť, pridáme sušený zázvor, zamiešame, prisypeme pripravenú zeleninu a chvíľu restujeme.
2. Zalejeme vývarom a varíme asi 10 minút.
3. Z vajec a detskej krupice pripravíme hustejšie cesto a lyžičkou nahádžeme halušky do vriacej polievky. Nakoniec dochutíme soľou, korením a necháme ešte chvíľu variť.

Čas prípravy: 5 minút
Čas varenia: 20 minút

Drožďová polievka
Drožďová polievka
Zdroj: archív

Bleskový tip
Do halušiek vmiešajte trocha nasekanej petržlenovej vňate alebo kuracej pečienky. Budú výraznejšie.

Utorok: Morčacie rezne s fetou

2 porcie

● 200 g syra feta
● 140 g morčacích rezňov
● 300 ml smotany na šľahanie
● 3 cukety
● 2 ČL tymianu
● 1 ČL oregana
● soľ
● mleté čierne korenie

1. Umyté mäso osušíme papierovou utierkou. Cuketu nakrájame na malé kocky. Smotanu dochutíme tymianom, oreganom, soľou a korením.
2. Rúru predhrejeme na 180 °C a pekáč vymastíme tukom.
3. Rezne uložíme na plech, zalejeme ochutenou smotanou a posypeme cuketou. Navrch rozdrobíme fetu a pečieme asi 45 minút dozlatista.

Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 45 minút

Morčacie rezne s fetou
Morčacie rezne s fetou
Zdroj: archív

Streda: Králik na rizote

4 porcie

● 1 šalotka
● 3 PL masla
● 300 g ryže
● 200 ml suchého bieleho vína
● 800 ml zeleninového vývaru
● 50 g parmezánu
● 700 g králičích chrbtov alebo stehien
● 100 g plátkov slaniny
● 3 PL oleja
● petržlenová vňať
● soľ
● mleté čierne korenie

1. Na lyžici masla opražíme nasekanú šalotku dosklovita. Primiešame ryžu, opražíme a zalejeme vínom. Za stáleho miešania prilejeme horúci vývar. Stále miešame a podľa potreby podlievame vývarom, kým ryža nezmäkne.
2. Mäso umyjeme, osušíme a obložíme plátkami slaniny. Na horúcom oleji pražíme približne 8 minút.
3. Zvyšné maslo, polovicu nastrúhaného syra, nasekanú petržlenovú vňať, soľ a korenie vmiešame do rizota.
4. Mäso nakrájame na plátky, posypeme syrom a podávame na rizote.

Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 28 minút

Králik na rizote
Králik na rizote
Zdroj: archív

Štvrtok: Bryndzové halušky s tofu

4 porcie

● 1 kg zemiakov
● 130 g celozrnnej múky
● 200 g hladkej múky
● 1 vajce
● 150 g bryndze
● 200 g bieleho tofu
● 150 g údeného tofu
● soľ

1. Zemiaky ošúpeme a najemno postrúhame. Vo veľkej mise zmiešame zemiaky s oboma druhmi múky a pridáme vajce. Vypracujeme hladké cesto.
2. Vo veľkom hrnci necháme zovrieť osolenú vodu, do ktorej nahádžeme halušky z cesta. Varíme, kým nevyplávajú na hladinu. Povyberáme dierkovanou naberačkou a ihneď premyjeme studenou vodou. Necháme odkvapkať a preložíme do misy.
3. Biele tofu rozdrobíme vidličkou a zmiešame s bryndzou a jogurtom. Podľa chuti osolíme. Zmes premiešame s haluškami. Údené tofu nakrájame na drobné kocky a krátko opečieme na malom množstve oleja ako škvarky.
4. Halušky naložíme na taniere a pred servírovaním posypeme opečeným tofu.

Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 10 minút

Bryndzové halušky s tofu
Bryndzové halušky s tofu
Zdroj: archív

Piatok: Fazuľkový paprikáš

6 porcií

● 1,5 kg strukovej zelenej fazuľky
● 2 paradajky
● 2 zelené papriky
● 1 cibuľa
● 250 ml smotany na šľahanie
● 2 ČL mletej červenej papriky
● soľ
● majorán
● rasca
● olej

1. Fazuľku pokrájame na kúsky. Paradajky narežeme do kríža, prelejeme horúcou vodou, ošúpeme a pokrájame na tenké mesiačiky.
2. V tlakovom hrnci na oleji speníme nakrájanú cibuľu, pridáme fazuľku, papriku nakrájanú nadrobno, paradajky a všetko spolu orestujeme.
3. Potom prilejeme pol litra vody, dochutíme mletou paprikou, majoránom, soľou a premiešame. Hrniec uzatvoríme a 15 minút dusíme.
4. Nakoniec primiešame smotanu a necháme prejsť varom. Podávame s varenými zemiakmi alebo knedľou.

Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 20 minút

Bleskový tip
Do paprikáša pridajte aj nakrájané zemiaky a spolu uvarte. Pekne ho zahustia.

Fazuľkový paprikáš
Fazuľkový paprikáš
Zdroj: archív