Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Miško Páleník v tom má jasno: Na tieto mýty raz a navždy zabudnite!

Lepku sa veľa ľudí bojí, je to pritom bielkovina

Zdroj: Kaufland

Reklama

Vyhýbate sa mliečnym výrobkom alebo lepku? Pokiaľ vám to neporadil lekár, možno si len zbytočne odopierate kvalitné zdroje bielkovín a energie. Výživový odborník Miško Páleník netoleruje žiadne povery a v najnovšej časti online šou Čo máš v chladničke vás poriadne prekvapí!

Ľudí, ktorí trpia potravinovými intoleranciami, na Slovensku pribúda 

Zároveň však rastie počet tých, ktorí sa pečiva, mlieka i syrov vzdali dobrovoľne, a možno celkom zbytočne. Často sa za ich rozhodnutím skrýva túžba po štíhlej línii, prípadne sa snažia o odstránenie tráviacich ťažkostí, ktoré však môžu pochádzať z úplne iných zdrojov. Ako teda zistiť, či sa s laktózou či lepkom radšej nekamarátiť alebo im v skutočnosti krivdíte? 

Odpoveď už asi tušíte, bez návštevy lekára to nepôjde. A to najmä vtedy, ak máte podozrenie na celiakiu. Týmto závažným ochorením na Slovensku trpí približne 1 % dospelej populácie. Teda nie každý druhý človek, ako by sa mohlo zdať podľa príspevkov na sociálnych sieťach. „Lepok je jeden zo strašiakov 21. storočia, ľudia sa ho doslova boja. V skutočnosti však ide o bielkovinu. V primeranom množstve je úplne v poriadku a na tanier zdravého človeka rozhodne patrí,“ vysvetľuje skúsený odborník na výživu, Miško Páleník.  

Mimochodom, vedeli ste, že v pečive je podobne veľa bielkovín ako v roztierateľnom tvarohu? Ak ste teraz ostali prekvapení, nezabudnite sledovať najnovšiu časť úspešnej online show od Kauflandu – dozviete sa ešte oveľa viac. 

Zdroj: Kaufland

Ako si poradila Andy Štěch s intolerantnými nástrahami, zistíte v najnovšej epizóde Čo máš v chladničke

Tentokrát sa v kuchyni stretli až dvaja výživoví odborníci 

Strýco Filip tak musel vystaviť svoje chuťové poháriky neľahkým skúškam a ochutnal aj potraviny, ktoré nikdy predtým v ústach nemal. Napriek vytrvalej snahe sa mu nepodarilo vyviesť fitness dievča Andy Štěch z rovnováhy, táto skúsená foodblogerka a výživová odborníčka zvládla svoje varenie pre intolerantných kamarátov s úsmevom na perách.  

Ako to vyzerá, keď nebíčko v papuľke neobsahuje lepok ani laktózu a či môže kečupistka získať tri zlaté varešky, sa dozviete aktuálnej epizóde seriálu Čo máš v chladničke. Nájdete ju už dnes na youtube a na Kaufland sociálnych sieťach. Máte sa rozhodne na čo tešiť! 

Problémy s laktózou prichádzajú s vekom 

Laktózovú intoleranciu spoznáte podľa nepríjemných prejavov, ako sú nafukovanie, kŕče, hnačky alebo plynatosť. Konzumovali ste v minulosti mlieko a mliečne výrobky úplne bez problémov? Nuž, starnutie vás o túto superschopnosť pripraví rýchlejšie, než by ste čakali. „Laktózu a lepok sa ľudstvo naučilo tráviť približne pred 10 000 rokmi, keď sme prešli od lovcov k poľnohospodárom a začali sme pestovať pšenicu či chovať dobytok. Čím sme starší, tým ťažšie sa laktóza trávi, v niektorých krajinách až 70 % populácie po 70-tke trpí laktózovou intoleranciou,“ hovorí M. Páleník.  

Dobrou správou je, že v prípade intolerancie si viete pomôcť doplnením enzýmov, k dispozícii máte aj širokú ponuku bezlaktózových potravín. Netreba sa ich vôbec báť. Napriek tomu, že sú chuťovo sladšie kvôli naštiepenej laktóze, nemajú viac energie a nie je to žiadna chémia. „Vyhodiť mliečne výrobky zo strachu z laktózy nie je dobrý nápad, hrozí vám strata bielkovín a vápnika,“ upozorňuje výživový odborník.  

Na rozdiel od alergikov, ktorých môže už stopové množstvo alergénu na tanieri ohroziť na živote, pri miernej laktózovej intolerancii niektorí ľudia dokážu v malom množstve laktózu stráviť, najmä ak sa jedná o kyslomliečne produkty, prípadne tepelne upravené mliečne výrobky a niektoré tvrdé syry s nižším obsahom laktózy. 

Intolerantné rady od Miška Páleníka 

  • Celiakia je autoimunitné ochorenie, kedy imunitný systém napáda vlastné bunky tenkého čreva po kontakte s lepkom. Problematické sú pšenica, jačmeň aj raž.
  • Prílohy pri bezlepkovej diéte rozhodne nevyhadzujte, naše telo ich potrebuje ako palivo pre mozog a svaly.
  • Do jedálnička zaraďte takzvané pseudo obilniny – pohánku, amarant, quinou – ale aj ryžu, zemiaky alebo strukoviny.
  • Ak máte problém s laktózou, mali by ste vedieť, že vápnik a vitamín D získate aj z iných zdrojov (orechy, semienka, ryby, obohatené rastlinné mlieka).

PR článok

Vyberáme pre vás niečo PLUS