Kuracie nugetky

4 porcie

400 g vykostených stehien ● 1 až 2 vajcia ● 5 PL mletých mandlí ● 2 PL kukuričnej múky ● 5 PL strúhaného parmezánu ● olivový olej

Syrová omáčka: 150 ml mlieka ● 100 g strúhaného čedaru ● mletý muškátový oriešok ● 1/2 ČL zemiakového škrobu

Jogurtový dip: 5 PL hustého jogurtu ● 1 ČL horčice ● soľ ● petržlenová vňať

Kuracie stehná nakrájame na menšie kúsky – nugetky. Do jednej misy dáme vajcia a rozšľaháme. Môžeme trocha osoliť. V druhej mise zmiešame mleté mandle, kukuričnú múku a nastrúhaný parmezán. Každú nugetku poriadne namočíme do vajíčok a potom obalíme v mandľovej zmesi. Rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pokvapkáme olivovým olejom a pečieme v rúre 15 až 20 minút pri 200 °C. Pripravíme syrovú omáčku. V hrnci zohrejeme mlieko, pridáme čedar a za stáleho miešania necháme rozpustiť. Pridáme štipku mletého muškátového orieška, zemiakový škrob a necháme jemne zhustnúť. Pripravíme jogurtový dip. Zmiešame hustý jogurt, horčicu, nasekanú petržlenovú vňať a dochutíme soľou. Chrumkavé kuracie kúsky podávame s omáčkou a dipom.

Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 15 až 20 minút

Náš tip

Podávajte s hranolčekmi zo sladkých zemiakov pečeých v rúre.

Kuracie nugety
Kuracie nugety
Zdroj: archív Dj

Mrkvové šatôčky

4 porcie

250 g mrkvy ● 250 g polohrubej múky ● 250 g masla ● 1 balíček prášku do pečiva ● ovocný kyslý lekvár ● práškový cukor na posypanie

Mrkvy očistíme a nastrúhame na strúhadle. Dáme do väčšej misy. Pridáme múku, maslo a prášok do pečiva. Vypracujeme cesto a odložíme ho aspoň na hodinu do chladničky. Potom cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 3 mm. Pomocou formičky z neho vykrajujeme krúžky alebo ho radielkom rozkrájame na štvorčeky. Do ich stredu dáme asi pol lyžičky kyslého lekváru a spojíme okraje. Šatôčky môžeme po okrajoch spevniť aj vidličkou. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť asi na 15 minút do rúry vyhriatej na 180 °C. Upečené šatôčky necháme vychladnúť, horúce sú veľmi krehké. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom podľa chuti.

Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 15 minút

Mrkvové šatôčky
Mrkvové šatôčky
Zdroj: archív Dj

Domáci miláčik

5 porcií

500 g jemného tvarohu ● 500 ml smotany na šľahanie ● 1 a 1/2 ČL vanilkového extraktu ● 2 PL práškového cukru (podľa chuti)

Všetky suroviny spolu vyšľaháme do tuhšej zmesi a naplníme ňou poháre. Ihneď podávame alebo dáme vychladiť do chladničky.

Čas prípravy: 10 minút

Domáci tvarohový dezert sa nedá s tým kupovaným ani porovnať. Je stokrát lepší!

Miláčik podomácky
Miláčik podomácky
Zdroj: archív Dj

Tortily plnené kuracím mäsom a zeleninou

4 porcie

375 g hladkej celozrnnej špaldovej múky ● 4 PL olivového oleja ● 1 ČL soli

Na obloženie: 4 vykostené kuracie stehná ● olivový olej ● soľ ● mleté čierne korenie ● 200 g tvrdého syra ● šalátová uhorka ● 1 mrkva ● cherry paradajky ● listový šalát

Tatárska omáčka: 4 PL jogurtu gréckeho typu ● 1/2 malej cibule ● 1 kyslá uhorka ● 1 ČL horčice ● 1/2 ČL cukru ● soľ ● mleté čierne korenie

Do misy dáme múku, 180 ml horúcej vody, olivový olej, soľ a vypracujeme hladké cesto. Cesto rozdelíme na 6 častí, zakryjeme ich potravinárskou fóliou a necháme 10 minút odpočívať. Každé cesto rozvaľkáme na kruh a na rozpálenej panvici pečieme 2 až 3 minúty z každej strany. Hneď zakryjeme čistou utierkou, aby placky nevyschli a nestvrdli. Kuracie stehná potrieme olivovým olejom, osolíme a okoreníme. Opečieme na grilovacej panvici a nakrájame na menšie kúsky. Na tatársku omáčku zmiešame jogurt, nasekanú cibuľu a uhorku, horčicu, cukor, soľ a korenie podľa chuti. Nastrúhame tvrdý syr, nakrájame uhorku a mrkvu na malé prúžky, paradajky na kolieska a natrháme listový šalát. Tortily posypeme zeleninou, mäsom a syrom a zvinieme. Ihneď podávame.

Čas prípravy: 35 minút
Čas odležania: 10 minút
Čas varenia: 10 minút

Náš tip

Domáce tortily sú jednoduchá a šikovná pochúťka, keď potrebujete rýchlo niečo pod zub.

Tortily plnené kuracím mäsom a zeleninou
Tortily plnené kuracím mäsom a zeleninou
Zdroj: archív Dj

Zeleninové slniečkové rizoto

4 porcie

1 hrnček ryže arborio ● olivový olej ● 2 až 3 strúčiky cesnaku ● 1 väčšia mrkva ● 1/4 zeleru ● 250 až 300 ml kuracie vývaru ● soľ ● mleté čierne korenie ● 1 PL masla ● hrsť parmezánu ● petržlenová vňať na posypanie

Do väčšieho hrnca dáme rozohriať olivový olej. Pridáme hrnček ryže a restujeme, kým ryža nebude jemne priesvitná. Primiešame cesnak, 1 väčšiu mrkvu a štvrť zeleru (všetko nastrúhané). Naberačkou pridávame kurací vývar a dolejeme vždy, keď sa vyparí. Osolíme a okoreníme podľa chuti a varíme, kým ryža nebude hotová. Potom ju odstavíme, pridáme lyžicu masla, hrsť strúhaného parmezánu a dobre premiešame. Podávame posypané parmezánom a petržlenovou vňaťou.

Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 20 minút

Rizoto podlievajte vždy horúcim vývarom, aby ste  neprerušili jeho varenie.

Slniečkové zeleninové rizoto s mrkvou
Slniečkové zeleninové rizoto s mrkvou
Zdroj: archív Dj

Polievka z jarnej mrkvy s kokosovým mliekom

4 až 6 porcií

1 PL prepusteného masla (môže byť aj klasické) ● 2 strúčiky cesnaku (nastrúhané) ● 1 stredne veľká cibuľa ● 0,5 cm zázvoru ● 500 až 600 g mrkvy ● soľ ● 1 l zeleninového vývaru ● 1 plechovka kokosového mlieka (165 ml) ● hrianky alebo krutóny na podávanie

Na rozohriatom masle orestujeme cibuľu nakrájanú nadrobno. Pridáme nastrúhaný cesnak aj zázvor a opäť trochu restujeme. Pridáme mrkvu nakrájanú na kolieska a rýchlo osmažíme. Zalejeme vývarom a varíme 20 minút, kým mrkva nezmäkne. Polievku rozmixujeme dohladka, pridáme kokosové mlieko a necháme prehriať, už nevaríme. Podľa potreby polievku dosolíme. Podávame ju s opečenými hriankami alebo s krutónmi.

Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 20 minút

Polievka z jarnej mrkvy s kokosovým mliekom
Polievka z jarnej mrkvy s kokosovým mliekom
Zdroj: archív Dj