1. Marinované pstruhy

Na prípravu marinády potrebujeme 500 ml octu, soľ, 2 strúčiky cesnaku, 5 zrniek čierneho a 3 zrnká nového korenia, 2 klinčeky, 1 bobkový list, citrónovú kôru a 2 malé cibule.Všetky suroviny zmiešame a spolu dobre povaríme.Na doske vypitveme 4 čerstvé pstruhy, dobre umyjeme, otrieme papierovou utierkou, osolíme a necháme asi pol hodiny odpočívať. Potom ryby opäť osušíme, potrieme olivovým olejom a rýchlo opečieme. Opečené pstruhy uložíme do porcelánovej misy a necháme vychladnúť.

Potom ich zalejeme horúcou marinádou a len čo roztok vychladne, pridáme posekané kapary alebo kolieska kyslej uhorky, misu obalíme celofánom či alobalom a uložíme do chladu na dva dni. Pred podávaním ryby upravíme na misu, ozdobíme cibuľou, paradajkami, hlávkovým šalátom a polejeme olejom a citrónovou šťavou.

2. Pečené naprírodno

Potrebujeme 4 pstruhy, ktoré vypitveme, očistíme a z oboch strán nožom 2 až 3 razy narežeme. Potom ich osolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou a chvíľu necháme odležať. Na panvici roztopíme 80 g masla, vložíme pripravené pstruhy a z oboch strán pečieme celkom 12 až 15 minút. Upečené upravíme na misu, obložíme kolieskami citróna a posypeme posekanou zelenou petržlenovou vňaťou.Podávame so zemiakmi a prípadne aj s tatárskou omáčkou.

207840:gallery:true:true:true

3. Pstruhy v alobale

Očistené a vypitvané 4 pstruhy posolíme, obalíme do slaniny nakrájanej na tenké plátky (asi 100 g) a zabalíme do alobalu, pričom konce zahneme, aby šťava nevytiekla. Potom ich položíme na plech a v horúcej rúre upečieme. Pred dokončením alobal trochu rozbalíme a necháme pstruhy zapiecť. Podávame ich v alobale s opečenými zemiakmi.

4. Plnené slaninou a cibuľou

Pripravíme 4 vypitvané a umyté pstruhy, osolíme, vyplníme 60 g údenej slaniny, pridáme 80 g očistenej, na kolieska nakrájanej cibule. Poukladáme ich do zapekacej misy so 40 g rozohriateho masla, prikryjeme a upečieme. Počas pečenia ich polievame vlastnou šťavou. Podávame napríklad s varenými zemiakmi alebo s chlebom.

915377:gallery:true:true:true

5. So šampiňónmi

Vypitvané 4 pstruhy umyjeme a osolíme. Asi 50 g očistenej cibule pokrájame nadrobno a speníme na oleji. Pridáme k nej 100 g jemne mletého bravčového mäsa a 100 g šampiňónov a spolu mierne podusíme. Nakoniec pridáme vyšľahané 1 vajce, osolíme, okoreníme, pokvapkáme citrónovou šťavou a pridáme posekaný zelený petržlen. Takto pripravenou plnkou plníme pstruhy. Alobal pomastíme olejom, položíme naň pstruha s plnkou a každého osobitne zabalíme. Pstruhy v alobale položíme na pekáč a pečieme v mierne vyhriatej rúre z každej strany asi 10 minút.