S paradajkami a bazalkou

2 porcie

2 ciabatty ● červené a žlté cherry paradajky ● 6 až 8 veľkých listov bazalky ● soľ ● mleté čierne korenie ● 1 ČL balzamového octu ● 1 strúčik cesnaku ● olivový olej

Ciabatty nakrájame na plátky hrubé 1 centimeter. Pokropíme olejom, opečieme v rúre vyhriatej na 180 °C alebo na grilovacej panvici nachrumkavo. Paradajky umyjeme, prekrojíme a vyberieme z nich semienka. Nakrájame na malé kocky. Premiešame s lístkami bazalky, so soľou, s korením, balzamovým octom a olivovým olejom. Opečené bruschetty potrieme cesnakom. Navrch poukladáme nakrájané paradajky a môžeme servírovať.

Čas prípravy: 10 minút

Náš tip
Na bruschettu sa najlepšie hodí chlieb typu ciabatta. Okrem múky a droždia obsahuje olivový olej.

S paradajkami a bazalkou
S paradajkami a bazalkou
Zdroj: archív Dobré jedlo

S omeletou, cviklou a orechmi

2 porcie

2 plátky celozrnného chleba ● 2 vajcia ● 50 g nastrúhaného pecorina ● 1 predvarená cvikla ● za hrsť hrášku ● vlašské orechy ● petržlenová vňať alebo rukola ● soľ ● mleté čierne korenie ● maslo ● balzamový krém (nemusí byť)

Chlieb opečieme v hriankovači alebo nasucho v rúre nachrumkavo. Na malej panvici rozohrejeme maslo. Vajce rozšľaháme, osolíme a okoreníme. Vlejeme na panvicu. Keď začne tuhnúť, vareškou ho zotierame od okrajov k stredu, zároveň hýbeme panvicou a voľnú plochu zalievame tekutým vajcom. Keď bude omeleta navrchu ešte trochu riedka, na polovicu nasypeme nastrúhaný syr a opatrne ho prekryjeme druhou polovicou omelety. Piecť už nemusíme, omeleta sama stuhne. Preložíme ju na opečený chlieb a navrch pridáme nastrúhanú cviklu zmiešanú s hráškom. Posypeme podrvenými orechmi a nasekanou vňaťou. Pokvapkáme balzamovým krémom.

Čas prípravy: 15 minút

Náš tip
Do omelety pridajte nasekané bylinky.

Pravú chuť bruschetty zaručí hlavne biely chlieb a pečivo. Olejom nešetrite. 

S omeletou, cviklou a orechmi
S omeletou, cviklou a orechmi
Zdroj: archív Dobré jedlo

S lososom a jablkom

2 porcie

4 plátky lámankového chleba (viaczrnného alebo zemiakového) ● 1 červené jablko ● 100 g hustej kyslej smotany ● 2 plátky údeného lososa

NA OZDOBU: rôznofarebné listy šalátu ● černice

Plátky chleba opečieme z každej strany v rúre alebo v hriankovači nachrumkavo. Jablko umyjeme, osušíme a nakrájame na tenké plátky. Chlieb potrieme smotanou, uložíme plátok údeného lososa a plátky jablka. Pridáme listy šalátu a černice. Môžeme podávať.

Čas prípravy: 10 minút

Náš tip
Lososa môžete vymeniť za sušenú parmskú šunku.

S lososom a jablkom
S lososom a jablkom
Zdroj: archív Dobré jedlo

Antipasto bruschetta

2 porcie

1 červená malá paprika ● 1 oranžová malá paprika ● 1 žltá malá paprika ● 4 plátky tmavého chleba alebo 8 plátkov tmavej bagety ● 4 plátky talianskej salámy s korením ● čierne olivy bez kôstky ● 6 až 8 guľôčok malej mozzarelly ● 2 mladé cibuľky ● 1 až 2 ČL bieleho balzamového octu ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej

Farebné papriky nakrájame na veľmi malé kocky. Dáme do misky a premiešame s balzamovým octom, so soľou, s korením a olejom. Chlieb opečieme na grilovacej panvici alebo v hriankovači. Na opečený chlieb dáme ochutené papričky, pridáme plátok talianskej salámy, kolieska čiernych olív, polovice malej mozzarelly a mladú cibuľku nakrájanú šikmo.

Čas prípravy: 15 minút

Antipasto bruschetta
Antipasto bruschetta
Zdroj: archív Dobré jedlo

S figami a medom

2 porcie

2 plátky chleba s brusnicami (alebo s orechmi) ● 100 g nátierkového masla ● 2 PL kyslej smotany ● 2 čerstvé figy ● med ● ružová soľ ● olivový olej ● jedlé kvety

Chlieb nakrájame na plátky a opečieme ho nachrumkavo v hriankovači. Nátierkové maslo vymiešame s kyslou smotanou. Každý chlieb bohato potrieme smotanovou zmesou a navrch poukladáme nakrájané figy. Zľahka ich nastriekame olivovým olejom a polejeme medom. Jemne posypeme ružovou soľou a ozdobíme jedlými kvetmi.

Čas prípravy: 10 minút

Náš tip
Namiesto masla a smotany natrite chlieb čerstvým kozím syrom.

S figami a medom
S figami a medom
Zdroj: archív Dobré jedlo