Ryža

Najlepšia teplota na skladovanie ryže je 4,5 °C alebo menej. Najlepšie urobíte, ak ju z papierového obalu presypete do plastovej uzatvárateľnej nádoby alebo do skla. Štúdie ukázali, že za takýchto podmienok môže byť ryža skladovaná aj 30 rokov a nestratí svoju arómu ani nutričnú hodnotu.

Mlieko v prášku

Práškové mlieko stačí dať do vzduchotesnej nádoby a môžete ho skladovať roky bez toho, aby stratilo svoju výživovú hodnotu.

Sójová omáčka

Bežná sójová omáčka by mala v pohode vydržať aspoň tri roky, aj keď už bola fľaška otvorená. Záleží však aj na druhu, spôsobe spracovania, kvalite a teplote skladovania. Najkvalitnejšia omáčka, ktorá sa vyrába niekoľko mesiacov prirodzenou fermentáciou, vydrží aj dlhšie ako tri roky.

Javorový sirup

Podľa Massachusetts Maple Producers Association vydrží neotvorená fľaška javorového sirupu nekonečne dlho. A aj po otvorení ho môžete používať aj niekoľko rokov, pokiaľ je v chladničke.

Sušená fazuľa

Výskumníci z Brigham Young University zistili, že po 30 rokoch uskladnenia sa vzhľad fazule síce zmenil, ale všetky vzorky boli použiteľné. Z toho vyplýva, že 30 rokov fazuľa veselo zvládne.

Červená fazuľa
Červená fazuľa
Zdroj: shutterstock.com

Soľ

Soľ je v skutočnosti minerál a nie výrobok, a aj preto je nemožné, aby sa pokazil. Samozrejme, môže nasať vlhkosť a zmeniť sa na kameň, ale stále to bude len soľ. Iodizovaná soľ, aká sa predáva aj u nás, si zachováva svoju kvalitu len približne rok, pretože potom jód vyprchá. Ale používať sa dá aj naďalej.

Silný alkohol

Vodka, whiskey, rum, koňak – tých sa dátum spotreby netýka, ale je dôležité skladovať ich na tmavom chladnom mieste a v zapečatených fľašiach.

Med

Med sa nikdy nepokazí vďaka svojmu unikátnemu zloženiu, ktoré robí rast baktérií v ňom priam nemožný. Ak pohár s medom neotvoríte a nepríde do kontaktu so vzduchom a vodou, môžete si byť 100% istí, že sa nepokazí. Vo vykopávkach jednej z egyptských pyramíd archeológovia objavili aj nádoby s medom. Podľa odhadov mohol mať tak 2000 až 3000 rokov a bol stále jedlý! Dokonca ho ochutnali.

Honey and spoon
Honey and spoon
Zdroj: iStockphoto

Cukor

Podobne ako soľ nestráca časom na svojej kvalite a môžete ho skladovať ľubovoľne dlho – ideálne vo vzduchotesnej nádobe.

Ocot

Biely ocot je ďalší výrobok, ktorý nepozná dátum spotreby. Aby si však zachoval svoje najlepšie vlastnosti, skladujte ho ideálne neotvorený na chladnom a tmavom mieste ďalej od zdrojov tepla.