Obrátený jablkový koláč

12 kúskov

NA CESTO: 5 vajec● 50 g medu ● 125 ml jablkového džúsu (100 %)● 60 g kokosovej múky● 60 g tapiokovej múky● 1/2 ČL sódy bikarbóny● 1/2 ČL prášku do pečiva● 1/2 ČL mletej škorice● štipka soli

NA KARAMEL:5 PL krupicového cukru● 1 PL masla ● 2 až 3 jabĺčka ‘Granny Smith’ ● šľahačka na podávanie

V mise vyšľaháme vajcia s medom do hustej peny a pridáme všetky ostatné suroviny. Dobre premiešame. Pripravíme karamel. Na panvicu, ktorá môže ísť aj do rúry, vysypeme cukor a necháme skaramelizovať. Pridáme maslo, premiešame a odstavíme. Na karamel poukladáme ošúpané a očistené jabĺčka nakrájané na plátky. Potom ich zalejeme cestom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 30 až 35 minút. Panvicu vyberieme, necháme 5 minút chladnúť, priklopíme tanierom a koláč z nej opatrne preklopíme na tanier. Dávame veľký pozor, lebo panvica aj koláč sú ešte veľmi horúce. Koláč môžeme podávať ešte teplý, ale aj studený s kopčekom nesladenej šľahačky.

Čas prípravy: 35 minút
Čas pečenia: 35 minút

Obrátený jablkový koláč
Zdroj: archív Dobré jedlo