Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Pripravte si zdravé šaláty

Profimedia

Zdroj: Profimedia

Reklama

Šaláty môžeme podávať ako prílohu k mäsitým jedlám alebo rybám, ale aj ako desiatu či olovrant. Chce to len trocha času i fantázie.

Donedávna sme zvykli šaláty pripravovať väčšinou ako zeleninovú prílohu k hlavnému jedlu. Dnes tieto pestré zmesi potravín, ochutené rôznym korením, nálevmi, omáčkami, majonézami či hoci len prírodným jogurtom tvoria veľmi chutnú samostatnú zložku jedálneho lístka.

Osviežujúce predjedlo

Nie príliš výdatné ani sýte, aby nepotlačili chuť do jedenia, ich môžeme podávať aj ako predjedlo, napríklad šalát z pečenej ryby. Upečených 600 g ryby vykostíme a pokrájame na drobné kúsky. Pridáme 200 g najemno posekanej cibule a očistené, na kocky pokrájané jedno veľké jablko. Zmes premiešame a mierne okoreníme. 200 g majonézy ochutíme soľou, polovicou lyžice citrónovej šťavy a polovicou lyžice práškového cukru. Pridáme toľko kyslej smotany, aby vznikla hustejšia omáčka. Pripravenú rybiu zmes zalejeme ochutenou majonézou, dobre premiešame a necháme v chlade odležať niekoľko hodín. Suroviny sú prispôsobené na šesť porcií.

Kurací šalát

Ako hlavné jedlo sa výborne hodí kurací šalát. Kura stiahneme z kože a uvaríme v slanej vode. 100 g zeleru uvaríme, pokrájame na kocky, pokvapkáme šťavou z jedného citróna a dáme do misy. Uvarené kuracie mäso oberieme z kostí, pokrájame na malé kúsky a pridáme k zeleru spolu s 200 g zeleného nakladaného hrášku. Šalát zalejeme 200 ml smotanovej majonézy a premiešame. Dochutíme soľou a dáme schladiť.

Ryžový dezert

A na završenie šalátového menu nesmie chýbať lahodný ovocno-ryžový šalát. Približne 150 g uvarenej ryže necháme vychladnúť, premiešame s olúpanými mandarínkami z 1 kompótu, s očistenými a nakrájanými 3 kivi a s 2 banánmi. Pridáme 100 g horúcou vodou sparených hrozienok, 60 g posekaných olúpaných mandlí a dochutíme 3 PL tekutého medu. Podávame vychladené.

Vyberáme pre vás niečo PLUS