Máte chuť na banány, lenže sú ešte zelené? 5 trikov, s ktorými dozrejú rýchlejšie! Postačí aj pár sekúnd
9. 2. 2016, 16:30 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:10)

Zdroj: Shutterstock.com
Dostali ste chuť na banán, no ten je ešte takmer zelený? Takto si s jeho dozrievaním hravo poradíte!
1. Teplé miesto: 24 – 48 hodín
Položte nezrelý banán blízko vykurovacieho telesa. Alebo do rúry, keď sa už po pečení trošku ochladila. V tomto prípade ho však nezabudnite priebežne skontrolovať, aby sa na ňom nezačali tvoriť hnedé škvrny.
2. Papierové vrecúško: 12 – 24 hodín
Uložte banán do hnedého papierového vrecúška a to voľne uzavrite. Je možné, že už o pár hodín bude dozretý presne podľa vašich predstáv a nezmäkne viac, než by ste chceli.
3. Papierové vrecúško + ovocie: do 12 hodín
Pre urýchlenie vložte do vrecúška k banánu iné dozreté ovocie, napríklad jablko. Proces dozrievania sa tak urýchli.
Zdroj: Shutterstock
Ilustračná snímka
4. V rúre: 30 – 50 minút
Vhodné hlavne pre banány určené do receptov, pretože teplo uvoľňuje viac ovocného cukru v ovocí. V tomto prípade by banán nemal byť príliš zelený. Ako aj v ostatných prípadoch, vkladá sa do rúry so šupkou. Rúru zapnite na 150 stupňov, banán položte na plech. Zvnútra dozretý a možno až upečený bude, keď jeho šupka zhnedne, až sčernie.
5. V mikrovlnnej rúre: 30 sekúnd – 2 minúty
Pomocou vidličky prepichnite pár ráz banán zo všetkých strán cez šupku až dovnútra a uložte ho na papierovú utierku do mikrovlnky. Zapnite ju na 30 s a pokiaľ to nestačí, zopakujte proces ešte dva-tri razy.