1. Hubka na riad

Možno ju dávate do mikrovlnky alebo horúcej vody, aby ste ju zbavili baktérií, ale ako hovoria experti, je naozaj ťažké vyčistiť hubku na riad. Aj po spomínaných zásahoch totiž v hubke patogénne baktérie zostávajú. Odborníci namiesto prania radia hubky radšej častejšie vymieňať alebo ich nepoužívať vôbec. Namiesto hubiek vyskúšajte utierky, a aj tie dostatočne často meňte. Rada navyše: Ak varíte a odfrkne vám kúsok čerstvého mäsa, použite papierovú utierku.

2. Zvyšky jedál

Vidíte zvyšky jedál niekde vzadu v chladničke a neviete, odkedy tam vôbec sú? Najlepšie riešenie je - vyhodiť ich. Varené jedlá skladujte v chladničke najviac tri dni. Ak sa nepamätáte, kedy ste ich varili, určite to bolo dávnejšie. A v žiadnom prípade jedlo nejedzte, ak je na ňom čo i len trochu plesne. Ak nemôžete jedlo zjesť, radšej ho zamrazte a na balenie nalepte štítok s dátumom, kedy ste tak urobili.

3. Zmrazené podivuhodnosti

Dali ste niečo zmraziť, no teraz ani neviete, čo to vlastne je? Urobilo sa na tom veľa ľadovej drviny, vyzerá to sucho a veľmi čudne? Nejedzte to. Možno tam ani nie sú baktérie, ale takto zmrazené jedlo vám určite nebude chutiť.

4. Omáčky a pochutiny po záručnej dobe

Možno ste pred rokmi varili nejaké indické jedlo a kúpili na to špeciálne korenia či omáčku, ktorá vám odvtedy leží na polici dodnes. Nemyslite si, že tieto veci nepodliehajú expirácii, a ihneď ich hoďte do koša. Neriskujte, že si pokazíte žalúdok či nebodaj niečo horšie...

5. Prášok do pečiva

Prášok do pečiva stráca účinok skôr ako sóda bikarbóna, pretože prášok do pečiva nie je čistý bikarbonát sodný a obsahuje aj iné prímesi. Ak je na vrecku s práškom do pečiva podozrivo starý dátum, vyskúšajte ho. Nasypte lyžičku do 1/3 teplej vody - ak bude bublať, je to v poriadku, ak nie, určite s ním nepečte.

Ilustračná snímka
Ilustračná snímka
Zdroj: Shutterstock

6. Balené nugety či syr ako polotovar

Vopred pripravené obaľované rezne či syr nemajú príliš dlhú trvácnosť. Je lepšie kúpiť si čerstvé mäso alebo syr a obaliť si ho doma tesne pred pražením.

7. Poškodené dózy na potraviny

Nezáleží na tom, či sú drevené alebo z plastov. Ak je na nich priveľa odrenín či trhlín je čas hodiť ich do koša. Baktérie milujú trhliny, obzvlášť tie hlboké, ktoré sa ťažko umývajú. Takže či ide o drevenú varechu alebo plastovú dosku na krájanie, ak majú kazy - musia preč!

Text: KaD, foto: