Veľkonočná mrkvová torta s pomarančovým krémom
1. 8. 2018, 2:01 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:49)

Zdroj: © StockFood
45 minút, 12 porcií
Potrebujeme: 350 gram mrkva, 4 kus vajce, 200 gram kryštálový cukor, 2 polievková lyžica vanilkový cukor, 0.5 čajová lyžička soľ, 120 gram hladká múka, 2 polievková lyžica škrobová múčka, 1 čajová lyžička prášok do pečiva, 1 čajová lyžička mletá škorica, 150 gram mleté mandle, 350 gram práškový cukor, 200 gram čerstvý smotanový syr (typu lučina), 1 kus pomaranč (kôra), 20 mililiter pomarančový likér, 70 gram mäkké maslo, čokoládové vajíčka na ozdobu, maslo na vymastenie a múka na vysypanie formy
1. Rúru predhrejeme na 180 °C. Tortovú formu s priemerom 26 cm vystelieme papierom na pečenie, okraje potrieme maslom a posypeme múkou.
2. Očistenú mrkvu nastrúhame najemno. Oddelíme od seba bielky a žĺtky. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh, pričom prisypeme 30 g cukru. Žĺtky vymiešame so zvyškom cukru, s vanilkovým cukrom a so soľou dokrémova.
3. Zmiešame múku, škrobovú múčku, prášok do pečiva a škoricu. Preosejeme do žĺtkovej zmesi, pridáme mrkvu a mleté mandle. Dôkladne premiešame a spojíme so snehom z bielkov.
4. Cesto nanesieme do formy a pečieme asi 50 minút, pokiaľ nie je špajdľa zapichnutá do cesta po vybratí suchá. Vyberieme z formy a necháme vychladnúť.
5. Na plnku zmiešame práškový cukor so syrom, s pomarančovou kôrou, pomarančovým likérom a maslom.
6. Mrkvový korpus priečne predelíme. Asi 1/4 krému nanesieme na spodnú časť korpusu a priklopíme vrchnou časťou. Navrch nanesieme zvyšný krém, uhladíme a ozdobíme čokoládovými vajíčkami. Dáme na 2 hodiny do chladničky.