Škoricové hviezdičky

30 kúskov

● 250 g mandlí
● 90 g cukru z kokosových kvetov
● 1 PL mletých chia semiačok
● 2 PL studenej vody
● 3 PL javorového sirupu (alebo medu)
● štipka mletej vanilky
● 3 ČL mletej škorice
● brezový cukor na posypanie

Mandle pomelieme najemno. Chia semiačka zmiešame s vodou a dáme na 10 minút do chladničky. V mise zmiešame mandle, cukor, vanilku a škoricu. Pridáme javorový sirup aj chia zmes a vymiesime lepivé cesto. To vložíme medzi dva papiere na pečenie a vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm. Opatrne stiahneme vrchný papier a z cesta vykrajujeme menšie hviezdičky. Tie poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 160 °C asi 10 minút. Vyberieme a necháme chladnúť 10 minút a až potom odoberieme z plechu. Podávame posypané brezovým cukrom. Použiť môžeme aj citrónovú polevu.

Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 10 minút

Škoricové hviezdičky
Škoricové hviezdičky
Zdroj: Shutterstock

Mrkvovo-kokosové guľky

12 kúskov

● 50 g mandlí
● 25 g vlašských orechov
● 100 g mrkvy
● 200 g datlí
● 40 g strúhaného kokosu
● 1/4 ČL mletého zázvoru
● 1/2 ČL mletej škorice
● 1/4 ČL morskej soli

V kuchynskom robote nasekáme orechy. Pridáme očistenú a nakrájanú mrkvu a tiež nasekáme. Ďalej pridáme datle, kokos, korenie a soľ a necháme sekať, kým nezískame hrubozrnné cesto. Z toho následne formujeme menšie guľky, ktoré potom obalíme v strúhanom kokose. Môžeme použiť aj kakao alebo nasekané orechy a dáme aspoň na hodinu do chladničky.

Čas prípravy: 15 minút
Čas chladenia: 1 hodina

Mrkvovo-kokosové guľky
Mrkvovo-kokosové guľky
Zdroj: Shutterstock

Zdravé škoricové mafinky

12 kúskov

● 200 g nastrúhaných jabĺk
● 200 g nastrúhanej mrkvy
● 100 g mletých orechov
● 2 vajcia
● 2 PL cukru z kokosových kvetov
● 2 PL javorového sirupu
● 85 g slnečnicového oleja
● 200 g špaldovej múky
● 1 ČL škorice
● 1/4 ČL mletého badiánu
● 4 PL hrozienok

V mise zmiešame jablká, mrkvu a hrozienka. Pridáme vajcia, olej, sirup, cukor, múku, korenie a dobre premiešame. Naplníme do papierových košíčkov a pečieme pri teplote 180 °C asi 25 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Ozdobíme podľa fantázie a podávame.

Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 25 minút

Škoricové mafinky
Škoricové mafinky
Zdroj: Shutterstock