Ako väčšina Slovákov, aj Kristína Lexová (35) z Bratislavy sa na okamihy pri vianočnom stole veľmi teší. Roky sa nevedela dočkať klasického majonézového šalátu, vyprážanej ryby a sladkých domácich dobrôt, z ktorých väčšinu napiekla ona, no posledné tri roky sú u nich doma vegánske.
Maškrty mal pod palcom otec
V kuchyni sa ako malé dievča nemotala pri mame, ale skôr pri otcovi. Práve on mal doma pod palcom všetky maškrty. Kristína si pri vylizovaní varešiek, miešaní krémov a pridávaní surovín do hrnca postupne osvojila čoraz viac postupov z kuchárskych kníh. A keď všetkým chutilo, bolo rozhodnuté – vyštuduje cukrársku školu.
Má vlastné recepty
Jej záľuba sa teda stala živobytím. „Už na strednej škole vo mne majsterka videla potenciál, a tak ma podporovala nebáť sa skúšať nové veci,“ spomína. A v podobnom duchu sa to nieslo aj v jej prvom zamestnaní. Keď vtedajší šéf videl, že dievča dokáže viac, ako len opakovať postup z knižiek, dal jej šancu, nech sa predvedie. Neváhala a odvtedy vymýšľa recepty i technologické postupy. Vraj ide o alchýmiu. Preto to, čo sama vymyslí, ďalej neposúva. „Ide nielen o kombináciu rôznych ingrediencií, ale tiež o znalosti z chémie, o zloženie surovín... Je to časovo náročný proces, preto moje know-how ostáva iba v mojej hlave, maximálne v mojej cukrárskej knihe.“
Zdravotné problémy ju zmenili
Keď začala mať pred pár rokmi zdravotné problémy, nekontrolovateľne priberala a bola neustále chorá, pátrala po príčinách. Vyšetrenia ukázali, že jej telo nedokáže spracovať živočíšne tuky. Skúšala diéty, nič nepomáhalo. Až kým sa nedozvedela o vegánstve. „Nebolo to ľahké, ale keď som po mesiaci-dvoch videla výsledky, veľmi ma to motivovalo. Moja imunita bola silnejšia, mala som viac energie, vyčistila sa mi pleť a navyše som vymýšľala také kombinácie surovín, že jedlá chutili aj nevegánom,“ hovorí.
Nápady pred spaním
A ako správna cukrárka začala vymýšľať aj cukrovinky bez pridania akýchkoľvek surovín živočíšneho pôvodu. Najviac nápadov má vždy pred spaním, preto má vždy poruke zápisník. A tak namiesto vajec používa rozomleté namočené ľanové semienka s citrónovou šťavou. „Majú želírovací účinok a navyše v koláčoch ide o osviežujúcu kombináciu. Mlieko si zas vyrábam z rozmixovaných a namočených kešu orieškov. Keď sa do toho pridá syridlo a mliečne kultúry, dá sa vyrobiť aj syr,“ prezrádza cukrárka, ktorá ročne vymyslí aj sto nových zákuskov.
Cukráreň pre vegánov
Vianoce u Lexovcov sú vegánske. „Namiesto klasického majonézového šalátu robím zemiakový šalát so zálievkou zo šošovice. Vyprážanú rybu zas nahradím seitanom. Kokosové guľky, linecké kolieska, vanilkové rožky či rôzne torty, cheesecaky a podobne sú vegánske, ale rozdiel málokto zbadá. Dokonca sa stáva, že im chutia viac ako klasické. A navyše sú všetky ľahšie stráviteľné,“ teší sa tridsiatnička, ktorá sníva o vlastnej cukrárni. Členstvo v nej budú mať vegáni, ktorí sa budú deliť o životnú filozofiu.
Vianočný vegánsky mousse podľa Kristíny
Suroviny:
200 ml cícerovej vody
50 ml agávového sirupu
100 g horkej čokolády
5 g mletej škorice
30 g kešu orechov
150 g drobného ovocia
Postup: Cícerovú vodu dáme minimálne na 12 hodín do chladničky a potom z nej vyšľaháme sneh. Čokoládu nalámeme a roztopíme vo vodnom kúpeli. Vyšľahanú hmotu jemne po tretinách vmiešame do čokolády. Ak máme mousse hotový, pridáme škoricu a javorový sirup. Krém dáme do pohárov alebo misiek, posypeme orieškami, ovocím a dáme chladiť.