Ako väčšina Slovákov, aj Kristína Lexová (35) z Bratislavy sa na okamihy pri vianočnom stole veľmi teší. Roky sa nevedela dočkať klasického majonézového šalátu, vyprážanej ryby a sladkých domácich dobrôt, z ktorých väčšinu napiekla ona, no posledné tri roky sú u nich doma vegánske.

Maškrty mal pod palcom otec

V kuchyni sa ako malé dievča nemotala pri mame, ale skôr pri otcovi. Práve on mal doma pod palcom všetky maškrty. Kristína si pri vylizovaní varešiek, miešaní krémov a pridávaní surovín do hrnca postupne osvojila čoraz viac postupov z kuchárskych kníh. A keď všetkým chutilo, bolo rozhodnuté – vyštuduje cukrársku školu.

Má vlastné recepty

Jej záľuba sa teda stala živobytím. „Už na strednej škole vo mne majsterka videla potenciál, a tak ma podporovala nebáť sa skúšať nové veci,“ spomína. A v podobnom duchu sa to nieslo aj v jej prvom zamestnaní. Keď vtedajší šéf videl, že dievča dokáže viac, ako len opakovať postup z knižiek, dal jej šancu, nech sa predvedie. Neváhala a odvtedy vymýšľa recepty i technologické postupy. Vraj ide o alchýmiu. Preto to, čo sama vymyslí, ďalej neposúva. „Ide nielen o kombináciu rôznych ingrediencií, ale tiež o znalosti z chémie, o zloženie surovín... Je to časovo náročný proces, preto moje know-how ostáva iba v mojej hlave, maximálne v mojej cukrárskej knihe.“

Ročne vymyslí aj sto nových zákuskov a sníva o vlastnej cukrárni.
Ročne vymyslí aj sto nových zákuskov a sníva o vlastnej cukrárni.
Zdroj: archív K. L.

Zdravotné problémy ju zmenili

Keď začala mať pred pár rokmi zdravotné problémy, nekontrolovateľne priberala a bola neustále chorá, pátrala po príčinách. Vyšetrenia ukázali, že jej telo nedokáže spracovať živočíšne tuky. Skúšala diéty, nič nepomáhalo. Až kým sa nedozvedela o vegánstve. „Nebolo to ľahké, ale keď som po mesiaci-dvoch videla výsledky, veľmi ma to motivovalo. Moja imunita bola silnejšia, mala som viac energie, vyčistila sa mi pleť a navyše som vymýšľala také kombinácie surovín, že jedlá chutili aj nevegánom,“ hovorí.

Nápady pred spaním

A ako správna cukrárka začala vymýšľať aj cukrovinky bez pridania akýchkoľvek surovín živočíšneho pôvodu. Najviac nápadov má vždy pred spaním, preto má vždy poruke zápisník. A tak namiesto vajec používa rozomleté namočené ľanové semienka s citrónovou šťavou. „Majú želírovací účinok a navyše v koláčoch ide o osviežujúcu kombináciu. Mlieko si zas vyrábam z rozmixovaných a namočených kešu orieškov. Keď sa do toho pridá syridlo a mliečne kultúry, dá sa vyrobiť aj syr,“ prezrádza cukrárka, ktorá ročne vymyslí aj sto nových zákuskov.

Jej koláčiky chutia aj tým, ktorí nedajú dopustiť na tie tradičné.
Jej koláčiky chutia aj tým, ktorí nedajú dopustiť na tie tradičné.
Zdroj: archív K. L.

Cukráreň pre vegánov

Vianoce u Lexovcov sú vegánske. „Namiesto klasického majonézového šalátu robím zemiakový šalát so zálievkou zo šošovice. Vyprážanú rybu zas nahradím seitanom. Kokosové guľky, linecké kolieska, vanilkové rožky či rôzne torty, cheesecaky a podobne sú vegánske, ale rozdiel málokto zbadá. Dokonca sa stáva, že im chutia viac ako klasické. A navyše sú všetky ľahšie stráviteľné,“ teší sa tridsiatnička, ktorá sníva o vlastnej cukrárni. Členstvo v nej budú mať vegáni, ktorí sa budú deliť o životnú filozofiu.

Vianočný vegánsky  mousse podľa Kristíny

Suroviny:
200 ml cícerovej vody
50 ml agávového sirupu
100 g horkej čokolády
5 g mletej škorice
30 g kešu orechov
150 g drobného ovocia

Postup: Cícerovú vodu dáme minimálne na 12 hodín do chladničky a potom z nej vyšľaháme sneh. Čokoládu nalámeme a roztopíme vo vodnom kúpeli. Vyšľahanú hmotu jemne po tretinách vmiešame do čokolády. Ak máme mousse hotový, pridáme škoricu a javorový sirup. Krém dáme do pohárov alebo misiek, posypeme orieškami, ovocím a dáme chladiť.