Croque madame

4 porcie

8 hrubších krajcov chleba ● 4 PL dijonskej horčice ● 200 g ementálu ● 4 plátky šunky od kosti ● 4 vajcia ● 2 PL masla ● nasekaná čerstvá pažítka

NA BEŠAMEL: 200 ml mlieka ● 1 PL masla ● 1 PL hladkej múky ● štipka muškátového orieška ● soľ

Pripravíme bešamel. Maslo rozpustíme v kastróliku a prisypeme múku. Za stáleho miešania opečieme svetlú zápražku. Po častiach prilievame mlieko a vždy prešľaháme, aby nevznikli hrudky. Osolíme, ochutíme muškátovým orieškom a na miernom ohni miešame, kým zmes nezhustne. Krajce chleba nasucho opečieme z oboch strán. Každý krajec potrieme horčicou a trochou bešamelu. Štyri z nich bohato posypeme strúhaným ementálom, položíme šunku, znova syr a prikryjeme nepotretými krajcami. Vrch znova potrieme bešamelom a posypeme syrom. V panvici na masle upečieme 4 volské oká. Zatiaľ dáme hrianky zapiecť do vyhriatej rúry pod gril na 3 minúty, aby sa syr rozpustil. Hrianky servírujeme s volským okom a pažítkou.

Čas prípravy: 30 minút

Croque madame
Zdroj: ALENA HRBKOVÁ/Gurmet

Vyskúšajte aj tento raňajkový recept: