Je to talentovaný a charizmatický kuchársky mág, ktorý svoj um prvýkrát predviedol v súťaži MasterChef v roku 2012. Teraz sa s ním môžete priamo zo svojej kuchyne spojiť aj vy a spoločne si pripraviť skvostný argentínsky steak.

Živá cooking show priamo vo vašej kuchyni!
Práve doma teraz trávime takmer všetok svoj čas, preto je ešte dôležitejšie ako kedykoľvek predtým, vedieť si aj domáce chvíle so svojimi blízkymi ozvláštniť a užiť. Preto značka Coca-Cola tento rok v rámci svojej kampane Spolu chutí najlepšie prináša živé varenie priamo do našich kuchýň. Kedy cooking show prebieha a ako to celé funguje?

Nalaďte si live stream prenos na Instagrame. Prvé streamy prebehli 20. februára a 6. marca a niesli sa v znamení talianskeho teľacieho a francúzskeho tatárskeho bifteku. S Marekom Pavalom vo všetkých prenosoch varí v reálnom čase aj speváčka a vášnivá kuchárka Mária Čírová, ktorá, rovnako ako vy, plní pokyny šéfkuchára a výborne sa jej to darí aj na diaľku, rovnako ako stovkám ďalších domácich kuchárov. Nenechajte si ujsť tretiu a zároveň poslednú show, pretože prebehne už 20. marca 2021. Pripojiť sa môže úplne zadarmo každý milovník dobrého jedla, pitia a poriadne okorenených zážitkov.

Veľká súťaž o kuchynské potreby a školu varenia
Bonusom pre všetkých vášnivých domácich kuchárov je možnosť zapojiť sa do súťaže o svetové kuchynské potreby obľúbenej značky Potten & Pannen - Staněk. Súťaž prebieha na webovej stránke www.coca-cola.sk do 18. 4. 2021 a zúčastniť sa môže každý, kto si zakúpi súťažné balenie Coca-Cola. Hlavnou výhrou je vychýrený kurz varenia práve s Marekom Pavalom v jeho rozprávkovom kempe Fuego.

Delikátny recept na argentínsky steak chimichurri
Nakúpte si suroviny podľa zoznamu nižšie a potom si už len užite varenie v reálnom čase s Marekom Pavalom, Máriou Čírovou a pokojne aj s celou vašou rodinou, v sobotu 20.3. od 18:00 hod. na Instagrame.

Argentínsky steak & chimichurri
Zdroj: iStock

Striploin steak & chimichurri

Na 2 porcie potrebujeme:
500-600g vyzretého nízkeho roštenca
3 vetvičky tymianu
1 vetvička rozmarínu
4 strúčiky cesnaku
2 hrste listového petržlenu
1 hrsť čerstvého oregana (alebo 2 lyžice sušeného)
1 hrsť koriandru
½ hrsti mäty
1 červená chilli paprička
1 citrón
maslo
červený vínny ocot
olivový olej
šalát (mix šalátov, alebo podľa chuti)

Poriadne rozpáľte panvicu, najlepšie liatinovú. Mäso osoľte, okoreňte a namastite olejom. Vložte ho do panvice smerom od seba a nehýbte s ním. Steak sa najskôr prichytí a keď bude pripravený a opečený, zase sa pustí. V prvom kroku ide o to, aby sa mäso opieklo a čo najrýchlejšie chytilo farbu zo všetkých strán. Akonáhle sa bude blížiť vytúžený výsledok, pridajte do panvice veľa masla, tymian, rozmarín a dva strúčiky cesnaku. Uberte teplotu a rozpáleným maslom mäso polievajte z oboch strán, nechajte ho v ňom vykúpať a pomaly dosiahnuť ideálnu vnútornú teplotu. Tú môžete kontrolovať vpichovacím teplomerom, alebo jednoducho dotykom. Ideálny steak nebude ani príliš mäkký, ani tvrdý, ale bude krásne pružný. Ak použijete teplomer, zložte steak zo sporáka pri vnútornej teplote 52-53 °C stupňov a nechajte ho pár minút v teple odpočívať. Na tanieri tak bude mať ideálnych 55-56 °C, čo je ekvivalent prepečenia medium rare.

Na chimichurri:

Cesnak roztlačte nožom, alebo nastrúhajte na jemnom strúhadle, pridajte olej, chilli a najemno nasekané bylinky. Postupne pridávajte olej a ocot a celú zmes priveďte do hustej, ale zároveň stále trochu tekutej podoby. Osviežte chimichurri aj trochou citrónovej kôry a šťavy.

Salsu dobre dochuťte soľou, korením a dolaďte octom, ten by mal byť zreteľný a trochu by vás mal zdvihnúť zo stoličky.
Skombinujte olivový olej a ocot v pomere 3:1, osoľte, okoreňte a zálievku premiešajte. Ochuťte s ňou šalát.

Ilustračné foto.
Zdroj: Coca-Cola