Vedci zo Škótska a Nemecka zrejme prišli na kĺb tomu, prečo zvýšená konzumácia červeného mäsa súvisí s rýchlejším starnutím a kratším životom. Môže za to vysoká hladina železa v krvi. Hoci príliš nízka hladina železa vyvoláva chudokrvnosť, príliš veľa železa zo stravy urýchľuje proces starnutia tkanív a skracuje život.

Aj vy si radi pochutnávate na červenom mäsku?
Aj vy si radi pochutnávate na červenom mäsku?
Zdroj: Shutterstock.com

Vyplýva to z genetickej analýzy viac ako milióna osôb. Podľa autorov z Edinburghu totiž ľudia, ktorí majú vysokú hladinu železa v krvi, starnú rýchlejšie a umierajú skôr. Vyššiu hladinu železa v krvi pritom majú ľudia, ktorí konzumujú veľké množstvo červeného mäsa a mäsových výrobkov.

Aj vy si radi pochutnávate na červenom mäsku?
Aj vy si radi pochutnávate na červenom mäsku?
Zdroj: Shutterstock.com

"Sme týmito objavmi veľmi prekvapení, pretože veľmi silne naznačujú, že vysoká hladina železa v krvi nás oberá o zdravé roky života. Strážiť si správnu hladinu železa v krvi zrejme znamená vyhnúť sa poškodeniu súvisiacemu s vekom," tvrdí doktor Paul Timmers z University of Edinburgh.