Mnohé z nás si okamžite spájajú obilniny s uhľohydrátmi, ktoré vo väčšom množstve spôsobujú priberanie. Konzumácia niektorých druhov skutočne môže spôsobiť kilá navyše. Preto je veľmi dôležité obilniny rozoznávať a konzumovať len tie správne. Tie vám pomôžu získať a udržať si perfektnú váhu aj postavu.

Celozrnné sú lepšie

Vo všeobecnosti platí, že by ste v obchode mali siahnuť po celozrnných produktoch. Majú vysoký podiel vlákniny a zároveň nízky glykemický index. Obsahujú vitamíny a minerály, ktoré sú pre náš organizmus prospešné a nenahraditeľné.

Tieto určite nie!

● Ak chcete schudnúť, týmto obilninám sa radšej vyhnite, pretože majú vysoký glykemický index alebo patria medzi rafinované obilniny.
Kuskus – Na prvý pohľad pôsobí ako zdravá obilnina, ale v podstate je kuskus rafinovaná pšenica. Okrem kalórií vášmu telu nedodá nič extra.
Pšenica – Pšeničné výrobky a produkty obsahujú množstvo kalórií a majú vysoký glykemický index. Pšenica totiž obsahuje amylopektín, čo je vlastne škrob.

TOP 5 zdravých obilnín:

1. Celozrnné vločky

Keď sa povedia obilniny, mnohé si v prvom rade predstavia vločky. Obsahujú látky, ktoré chránia srdce, a tiež betaglukán – vlákninu –, ktorý dokáže naviazať veľké množstvo vody. To spôsobuje pocit plnosti, pretože vláknina počas trávenia v žalúdku zväčší svoj objem. Vločky teda zasýtia aj vyživia. Ak si dáte pozor, čo s nimi konzumujete, sú skvelé na redukciu hmotnosti. Vynikajúce sú najmä raňajkové kaše s ovocím, ale pridať si ich môžete aj do smoothie.

Ovsené vločky sú ideálne na raňajky.
Ovsené vločky sú ideálne na raňajky.
Zdroj: Shutterstock

2. Pohánka

Obsahuje viac bielkovín ako iné druhy obilnín, preto je ich výnimočným zdrojom. Túto jej vlastnosť využívajú najmä vegetariáni. Obsahuje množstvo horčíka, ktorý prispieva k regulácii krvného tlaku. Výrobky z pohánky sú výborným zdrojom vlákniny, vitamínov a minerálov. Výborné sú pohánkové kaše s ovocím, ale jej neobyčajná chuť prekvapí napríklad v rizote či zeleninovom šaláte.

3. Quinoa

Obilnina s neobyčajným menom je vhodná najmä pre ľudí s intoleranciou na lepok – celiatikov. Je zdrojom bielkovín, omega-3 mastných kyselín a vitamínov skupiny B, fosforu, vápnika, železa. Je tiež ľahko stráviteľná a má nízky obsah tukov a kalórií.
Quinoa obsahuje množstvo vlákniny, čím udržiava pocit sýtosti. Je zdrojom vzácnych flavonoidov a pôsobí ako antioxidant. Má nízky glykemický index, teda nespôsobuje nárast hladiny cukru v krvi. Jej chuť je veľmi príjemná, dá sa využiť rôzne, napríklad v šalátoch, dezertoch, ale aj ako príloha k hlavnému jedlu.

4. Celozrnný jačmeň

Celozrnné jačmenné produkty sú skvelé na chudnutie a zároveň prospievajú zdraviu. Jačmeň dokáže znížiť hladinu cholesterolu. Využíva sa napríklad na výrobu jačmenných krúp. Obsahujú veľa vitamínov, minerálnych látok a tiež pôsobia proti kĺbovým ochoreniam či kŕčovým žilám.

5. Celozrnná raž

Obsahuje množstvo výživných látok, dokonca viac ako niektoré iné obilniny. Má štyrikrát viac vlákniny ako pšenica a obsahuje vysoký podiel železa. Raž má pozitívny vplyv na tráviacu sústavu. Produkuje sa z nej ražná múka a z tej výborný chlieb. Je tmavší, sladší, sýty, výživný a dlho vláčny. Ražná múka obsahuje 9 až 15 percent bielkovín.