Bez kávy nedáte ani ranu? V tom prípade budete náš expresný týždňový diétny plán milovať.

Pokiaľ sa vám zdá, že ste po šálke kávy akási rýchlejšia, je to pravda. Kofeín zrýchľuje metabolizmus, a tak spaľujete viac kalórií, a to dokonca aj keď sa nehýbete.

Pravidlá

1 Každý deň začnite šálkou kávy

Týmto spôsobom naštartujete spaľovanie tukov už do hodiny. Používajte čisté, čerstvo a zľahka opražené zrnká, ktoré obsahujú viac polyfenolov. Vyberajte si kvalitných producentov kávy – Kolumbia, Brazília, Keňa alebo Etiópia. A pite ju podľa možnosti čiernu.

2 Denne si doprajte 4 šálky kávy

Jednu, keď ráno vstanete, druhú na desiatu, tretiu po obede a štvrtú medzi obedom a večerou.

3 Každý deň raňajkujte smoothie

Na obed si doprajte normálne jedlo, ako aj na večeru.

4 Vypite 8 pohárov vody denne

Nezabúdajte na pitný režim. Pri káve, ktorá dehydruje, je to veľmi dôležité.

5 Niečo malé tak maximálne 1– až 2-krát denne

Možností máte mnoho: 2 PL humusu s čerstvou mrkvou; 2 mesiačiky melóna s 1 PL syra cottage; hrsť mandlí; celozrnný ryžový chlebík s 1 ČL kešu masla a 2 PL rozpučených čučoriedok; hrsť plná orechov a semienok, 2 plátky údeného lososa s rukolou a kôprom; 1/2 avokáda pokvapkaného citrónovou šťavou a trochou morskej soli.

6 Večer po 19.30 už nejedzte

Lepšie urobíte, keď väčšinu kalórií prijmete skôr cez deň ako veľmi neskoro.

7 Do kávovej diéty sa púšťajte, len ak dobre znášate kofeín!

Toto sú fakty

✱ Pitie kávy vám dokáže zlepšiť náladu. Štúdia vykonaná na 50 000 ženách ukázala, že káva znižuje riziko vzniku depresie až o 20 %.

✱ Polyfenoly obsiahnuté v káve pôsobia proti vzniku zápalu, ktorý mení chémiu mozgu a spúšťa depresiu.

✱ 1 až 3 šálky kávy denne dokážu zrýchliť váš metabolizmus tak, že denne spálite až o 75 až 100 kcal viac.


1. DEŇ

Raňajky: Super smoothie

Rozmixujeme 250 ml vody s 2 PL chia semienok, 50 g gréckeho jogurtu, hrsťou čučoriedok, 50 g melóna, 1/4 banánu, hrsťou kelových listov, hrsťou špenátu a 1/2 ČL medu.

Obed: Grilované prsia s gréckym šalátom

Nakrájame 1/2 uhorky, 1/2 červenej papriky a 1/2 zelenej papriky, 6 cherry paradajok, 1/2 červenej cibule, 20 g feta syra a hrsť olív. Zmiešame. V miske premiešame 1 PL olivového oleja s 1 PL červeného vínneho octu, 1/2 ČL sušeného oregana, mleté čierne korenie a 1/2 ČL dijonskej horčice. Pridáme do šalátu. Podávame s grilovanými kuracími prsiami.

Večera: Platesa s bielou fazuľou

Filet platesy ochutíme citrónovou šťavou a kôrou, kaparami, tymianom, morskou soľou a olivovým olejom. Upečieme a podávame so sterilizovanou bielou fazuľou a mangoldom.

Na raňajky si doprajte smoothie.
Na raňajky si doprajte smoothie.
Zdroj: Shutterstock

2.DEŇ

Raňajky: Korenisté smoothie

Rozmixujeme 200 ml mrkvovej šťavy, 100 ml vody, hrsť kelových listov, 1/2 menšej očistenej hrušky, 20 mandlí, 1 ČL citrónovej šťavy a kúsok očisteného zázvoru.

Obed: Ázijská vegetariánska misa

Do misy naservírujeme nakrájanú uhorku, kapustu bok choy, mrkvu, zelenú fazuľu edamame, špenát, červenú papriku a červenú kapustu. Dochutíme 1 PL ryžového bieleho octu, 1/2 ČL strúhaného cesnaku, 1/2 ČL strúhaného zázvoru, 1 ČL sezamu a 1 ČL bezgluténovej sójovej omáčky. Podávame so 40 g hnedej ryže.

Večera: Losos s avokádovou salsou

Ugrilujeme 1 filet lososa. Na salsu zmiešame nasekanú uhorku, červenú cibuľu, mätu, limetkový džús, trocha rasce a 1/2 avokáda. Podávame s uvarenou quinoou.

 

Šaláty s mäsom sú základ.
Šaláty s mäsom sú základ.
Zdroj: Shutterstock


3.DEŇ

Raňajky: Exotické smoothie

Rozmixujeme 200 ml kokosovej vody, 50 g manga, 1/2 menšieho banánu, hrsť špenátu a 1 PL tekvicových semienok.

Obed: Indická šošovicová polievka

Opečieme 1 ČL rasce. Pridáme 1 PL oleja, nasekanú cibuľku, nastrúhaný zázvor, nastrúhaný cesnak, 1/2 ČL kurkumy, štipku kajenského korenia a 200 ml vody. Privedieme do varu a varíme 10 minút. Prilejeme 250 ml vody a vsypeme 40 g šošovice. Uvaríme domäkka. Podávame s 50 g grilovaných kreviet.

Večera: Ázijský steak

Filet mäsa vložíme do marinády zo zázvoru, sezamového oleja a balzamika. Opečieme a podávame so 40 g uvarenej quinoy a s kelom.


 4.DEŇ

Raňajky: Zelené smoothie

Rozmixujeme 200 ml jablkového džúsu, 1/2 grepu, hrsť mäty, 1/2 avokáda, hrsť koriandra a 100 ml vody.

Obed: Losos so šalátom

Naservírujeme 1 opečený filet lososa so šalátom z fazúľ, marinovaných artičokov, čiernych olív, hrsti rukoly a sušených paradajok. Dochutíme olivovým olejom, balzamikovým octom, tymianom a morskou soľou.

Večera: Údená šunka s cviklovým šalátom

Zmiešame 100 g údeného morčacieho mäsa s rukolou, nasekanou uvarenou cviklou, žeruchou a quinoou. Ochutíme olivovým olejom a červeným vínnym octom.

 

Ázijská kuchyňa je správnou voľbou.
Ázijská kuchyňa je správnou voľbou.
Zdroj: Shutterstock


5. DEŇ

Raňajky: Ovocné smoothie

Rozmixujeme 200 ml kokosovej vody s hrsťou jahôd, 1/2 červeného jablka, 50 g gréckeho jogurtu, 20 g mandlí, 1 PL kokosových vločiek, so štipkou vanilky a s kvapkou stévie.

Obed: Tuniakový šalát s jablkom

Zmiešame 1 menšiu konzervu tuniaka s 1 PL sušených brusníc, 1 zeleným jablkom, so zelerom, s červenou cibuľou a 2 PL gréckeho jogurtu. Ochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením.

Večera: Kuracia panvička so špargľou

1 kuracie prsičko opečieme a nakrájame. Uvaríme 40 g quinoy. Špargľu opečieme na olivovom oleji s cibuľou, cesnakom a so zázvorom. Podávame s kuracinkou a quinoou.