Podľa odborníkov z obchodného reťazca Tesco Stores SR sa nám vedľa kapra na stoloch udomácňujú i lososy a iné morské špeciality. „Z roka na rok vnímame v tomto období rastúci dopyt po krevetách,“ potvrdzuje Peter Piešťanský, zodpovedný za sortiment mäsa a rýb. Dominantné zastúpenie si však stále uchovávajú klasické dobroty. „No i pri nich sú cítiť posuny. Napríklad kapry v slovenských domácnostiach neplávajú už tak často vo vani, ale zjavujú sa v chladničkách v podobe podkovičiek,“ spresňuje. Z mäsa sa k slovu dostáva i teľacina, jahňacina, divina či hovädzí steak.

Chute sa menia, nákupy nie

Konzervatívnejším segmentom ostávajú pekárenské výrobky. „Aj tu je však priestor na novinky. Napríklad šesťprútová vianočka od lokálnych dodávateľov,“ pridáva sa Martin Furdík, zodpovedný za sortiment pečiva. Vedľa vianočky sa na vianočných stoloch zjavujú i pekárenské delikatesy z iných krajín – rakúske vianočné štóly či exkluzívne bábovky Panettone. V ponuke pečiva si tento rok získala miesto i ďalšia slovenská špecialita – oškvarkový chlieb s cibuľou.

A čo sa podľa odborníkov na sviatkoch nemení? Sú to naše nákupy. Sme totiž zvyknutí piecť či pripravovať tradičný zemiakový šalát. A tak rastie predaj majonéz, tukov na pečenie, margarínov či mascarpone. Rovnako to platí o vajíčkach.