Kysnutý koláč s ovocím
4. 5. 2013, 14:00
Čas prípravy: 25 minút, 6 porcií
Potrebujeme: 400 g polohrubej múky, 200 ml vlažného mlieka, 80 g zmäknutého masla, 60 g krupicového cukru, 1 žĺtok, 25 g droždia, 2 ČL oleja, 1/2 ČL strúhanej pomarančovej kôry, štipka soli, múka na posypanie pracovnej dosky, 1 vajce, 1 PL mlieka na potretie, práškový cukor na posypanie
Plnka: 200 g tvarohu, 120 g červených ríbezlí, 120 g vykôstkovaných marhúľ, 50 g práškového cukru, 1 malé vajce
Mrvenička: 60 g masla, 60 g krupicového cukru, 60 g hrubej múky
Postup:
1. Rozmrvené droždie zalejeme trochou mlieka, pridáme lyžičku cukru a lyžičku hladkej múky. Premiešame, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste 15 minút vykysnúť.
2. V mise vymiešame žĺtok s cukrom a so zmäknutým maslom. Pridáme citrónovú kôru, preosiatu múku so soľou, kvások a olej. Po dávkach zapracujeme zvyšné mlieko a vypracujeme tuhšie cesto, ktoré dôkladne premiesime.
3. Misu s cestom zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste hodinu vykysnúť. Počas kysnutia cesto ešte raz premiesime.
4. Z vykysnutého cesta oddelíme tretinu a ostatné upravíme rukami potretými olejom do oválu a dáme do formy vystlanej papierom na pečenie.
5. Zvyšné cesto rozdelíme na dve časti. Z každej pripravíme na pomúčenej doske valček, oba spletieme dokopy. Kraje cesta vo forme potrieme rozšľahaným vajcom a okolo pritlačíme vrkoč, ktorý bude tvoriť okraj koláča.
6. Tvaroh rozmiešame s vajcom a cukrom, rozorieme ho na koláč a v pásoch naň rozdelíme ovocie.
7. Do rozšľahaného vajca, ktorým sme potreli kraje koláča, pridáme mlieko a zmesou opäť potrieme okraj.
8. Celý koláč posypeme mrveničkou pripravenou z uvedených prísad.
9. Koláč necháme ešte 15 minút kysnúť. Pečieme pri teplote 185 °C asi 40 minút.
Čas kysnutia: 90 minút
Čas pečenia: 40 minút