Biela múka je dnes zdravšia, než bola v devätnástom storočí. Tvrdia to vedci z Anglicka, podľa ktorých sú odrody posledných päťdesiatich rokov bohatšie nielen na minerály a ďalšie živiny, ale aj na vlákninu. Mnohí ľudia sa vracajú k starým odrodám, pretože veria, že boli zdravšie a výživnejšie a že šľachtením zrno o svoju nutričnú hodnotu prišlo. Platí to ale len u celozrnnej múky. Porovnanie bielej múky s tridsiatimi deviatimi odrodami pšenice za posledných 230 rokov ale dokazuje, že najkonzumovanejšia múka - biela - je zdravšia ako tá vyrábaná v devätnástom storočí.

Pripravte si kysnuté cesto.
Pripravte si kysnuté cesto.
Zdroj: Shutterstock

Autori z Výskumného centra Rothamsteade zporovnali tridsaťdeväť odrôd pšenice pestovaných od roku 1790. Moderné vyšli lepšie, pretože obsahujú vnútri zrna - v jeho endosperme - viac živín i vlákniny. Podľa autorov je biela múka zdravšia dnes, než bola pred viac ako dvoma stovkami rokov.

Cesto na koláče
Cesto na koláče
Zdroj: Wittekova Laura Spolocnost7plus

Predchádzajúce výskumy podľa autorov porovnávali celozrnnú múku. Lenže staré odrody pšenice majú menšie zrnká, a teda menía endosperm (biele škrobnaté vnútro zrna). V kile celozrnnej múky starých odrôd je tak oveľa viac obalov zrna ako v kile celozrnnej múky moderných odrôd (s väčším množstvom endospermu). Keď sa ale porovnajú biele múky, tie z moderných odrôd sú zdravšie.

Kysnute kolace
8 porcii
Potrebujeme :
500 g polohrubej muky, 100 g masla, 80 g praskoveho cukru, 30 g drozdia, 200-220 ml mlieka,  nastruhana citronova kora, 1 lyzica medu, 2 zltka, 2 ks vanilinoveho cukru, stipka soli, 1 vajce na potretie

Postup
V 100 ml vlazneho mlieka rozpustime drozdie, pridame 20 g praskoveho cukru, stipku soli, a nechame vykysnut kvasok. Zmaknute maslo vymiesame so zltkami, zvysnym praskovym cukrom, a s vanilinovym cukrom. Do hlbsej misky dame preosiatu muku, vykysnuty kv
Kysnute kolace 8 porcii Potrebujeme : 500 g polohrubej muky, 100 g masla, 80 g praskoveho cukru, 30 g drozdia, 200-220 ml mlieka, nastruhana citronova kora, 1 lyzica medu, 2 zltka, 2 ks vanilinoveho cukru, stipka soli, 1 vajce na potretie Postup V 100 ml vlazneho mlieka rozpustime drozdie, pridame 20 g praskoveho cukru, stipku soli, a nechame vykysnut kvasok. Zmaknute maslo vymiesame so zltkami, zvysnym praskovym cukrom, a s vanilinovym cukrom. Do hlbsej misky dame preosiatu muku, vykysnuty kv
Zdroj: ZDRAVIE

"Nemáme žiadne dôkazy o tom, že zdravotné výhody bielej múky z pšenice pestovanej v Spojenom kráľovstve sa znížili počas posledných dvesto rokov. V skutočnosti sme zistili, že sa zvyšuje obsah niektorých zložiek, viditeľne predovšetkým v obsahu celkovej vlákniny. A to napriek zvýšeniu výnosu pestovanej pšenice," tvrdí doktorka Alison Lovegroveová z Výskumného centra Rothamstead.

Tvarohové koláče
Tvarohové koláče
Zdroj: Shutterstock

Moderné odrody pšenice obsahujú tiež vyššiu mieru betaínu, ktorý pôsobí priaznivo na obehovú sústavu. Naopak sa v zrne znížil obsah asparagínu, ktorý sa pečením a vyprážaním mení na karcinogénny akrylamid. V endosperme zrna, ktoré sa melie na bielu múku, je dnes tiež vyšší obsah sacharózy, maltózy a fruktózy. To ale priaznivé nie je. Sú to jednoduché sacharidy, ktoré pôsobia negatívne na metabolizmus, zvyšujú riziko obezity a ďalšie zdravotné ťažkosti.