Povedzme si priamo. Diéty nás zväzujú a často vedú k pocitom zlyhania, keď zhrešíme a doprajeme si niečo, čo máme zakázané. A len čo je niečo zakázané, o to väčšiu chuť na to máme. To je fakt. Pritom riešenie je také jednoduché. Zabudnite na počítanie kalórií či šalát na raňajky, obed aj večeru. Jedzte s rozumom a najmä v príjemnej atmosfére. Uvidíte, že prebytočné kilá pôjdu dole samy. Ponúkame vám sedem stratégií, ako sa o seba viac starať aj počas všedných dní. V prvom rade si zo slovníka vymažte slovíčko „musím“. Uvidíte, že potom pôjde všetko ľahšie.

 

1. Doprajte si chvíľu pre seba

Začnite si viesť denník, do ktorého budete zapisovať všetky myšlienky. Vyčistite si hlavu pri dobrej knižke a šálke obľúbeného čaju.

Prečo? Len čo obrátite celú pozornosť na seba a pritom cielene zhlboka dýchate, znižujete hladinu stresu, a teda zabraňujete vzniku vlčieho hladu.

2. Myslite pozitívne

Vety ako „Robím niečo pre seba“, vám pripomínajú, čo je podstatné. Veďte si zoznam vecí, čo vám spôsobujú radosť. Keď nebudete vedieť, ako si pomôcť, budete mať po čom siahnuť. 

Prečo? Tak ako negatívne myšlienky zvyšujú stres, pozitívne myslenie sa postará o viac pohody v každodennom živote.

3. Varte uvoľnene

Stráviť celé hodiny v kuchyni naozaj nie je nutné, ak to nie je vaša vášeň. Pripravujte jednoduché a rýchle jedlá, pričom do procesu zapojte aj ostatných členov rodiny. Nielenže si podelíte povinnosti, ale je to aj väčšia zábava.

Prečo? Keď varíte s láskou, budete túto činnosť vnímať ako možnosť uvoľniť sa po náročnom dni v práci a príjemne si pri nej oddýchnete.

Príprava jedla má meditatívne účinky. Varte doma čo najčastejšie.
Príprava jedla má meditatívne účinky. Varte doma čo najčastejšie.
Zdroj: Shutterstock

4. Nakupujte čerstvé potraviny

Naplánujte si, čo všetko budete potrebovať na celý týždeň. Väčšina vydrží v chlade aj niekoľko dní a ostatné si dokážete dokúpiť cestou z práce.

Prečo? Polotovary a spracovávané potraviny sú plné skrytých dochucovadiel, tukov a cukru. Pri čerstvých potravinách presne viete, čo ponúkate svojim blízkym, ale aj sebe. A vy si predsa zaslúžite to najlepšie.

Čerstvé bylinky pôsobia proti vlčiemu hladu, a to už len tým, že si k nim privoniate.
Čerstvé bylinky pôsobia proti vlčiemu hladu, a to už len tým, že si k nim privoniate.
Zdroj: Shutterstock

5. Hýbte sa!

Stačí 10 minút aktívneho pohybu. Naplánujte si presný čas, kedy budete cvičiť. Po pár týždňoch už bez pohybu nebudete vedieť existovať.

Prečo? Sedavý spôsob života je najväčšia pliaga dnešnej spoločnosti. Naše telo je stvorené na pohyb. Joga, rýchla chôdza, dlhé prechádzky, to všetko znižuje hladinu stresu a ešte k tomu spálite nejaké kalórie.

Pocity plnosti? Trávenie rozhýbe prechádzka na čerstvom vzduchu.
Pocity plnosti? Trávenie rozhýbe prechádzka na čerstvom vzduchu.
Zdroj: Shutterstock

6. Chutné prestieranie

Pekný riad, zopár čerstvých kvetov, možno pohárik vína – stačia maličkosti, aby ste sa cítili lepšie.

Prečo? V príjemnej atmosfére sa uvoľníte a skôr si všimnete pocit nasýtenia, ako keď v rýchlosti niekde niečo zhltnete.

7. Jedzte s rozumom

Jedzte pomaly a v pokoji. Občas príbor položte nabok a určite nepozerajte televíziu alebo nepracujte.

Prečo? Pocit nasýtenia nastupuje až 20 minút po skutočnom nasýtení. Kto teda hlce alebo je myšlienkami niekde inde, zistí až príliš neskoro, že to prehnal.

Jedzte pomaly, skôr vás to nasýti a zlepší sa aj trávenie.
Jedzte pomaly, skôr vás to nasýti a zlepší sa aj trávenie.
Zdroj: Shutterstock

 

Tri tipy na chutné pokrmy

Bravčovina s brokolicou

1 porcia

V osolenej vode uvaríme 120 g brokolicových ružičiek. Nakrájame na rezančeky 120 g chudého bravčového steaku a s nasekanou polovicou šalotky ich opečieme na 1 ČL oleja. Pridáme precedenú brokolicu a 15 g orechov. Dochutíme 1 PL sójovej omáčky a korením.

310 kcal, B: 32 g, T: 16 g, S: 8 g

Bravčovina s brokolicou
Bravčovina s brokolicou
Zdroj: Shutterstock

Koláč s ružičkovým kelom

1 porcia

Na hladké cesto vypracujeme 35 g celozrnnej múky, soľ, pol ČL oleja a 1 až 2 PL vody. Uvaríme 50 g ružičkového kelu. Cesto vyvaľkáme do oválu. Potrieme 50 g kyslej smotany, posypeme kelom a nasekanou polovicou červenej cibule. Dochutíme soľou a korením. Pečieme pri 225 °C asi 15 minút. Posypeme 20 g fety a petržlenovou vňaťou.

400 kcal, B: 14 g, T: 25 g, S: 27 g

Koláč s ružičkovým kelom
Koláč s ružičkovým kelom
Zdroj: Shutterstock

Tekvicová polievka

1 porcia

Nakrájame na kocky 180 g hokaida, 100 g zemiakov, 50  mrkvy. Zalejeme 380 ml vývaru a varíme asi 20 minút. Rozmixujeme a dochutíme. Pridáme nasekanú čili papričku a petržlenovú vňať.

310 kcal, B: 7 g, T: 1 g, S: 52 g

Tekvicová polievka
Tekvicová polievka
Zdroj: Shutterstock

Potraviny na „dobré nervy“

V našej hektickej dobe je dobré zahrnúť do jedálneho lístka potraviny, ktoré pomáhajú telu uvoľniť sa. Výnimočne vhodné sú najmä tie s vysokým obsahom horčíka a B vitamínov: orechy, strukoviny, avokádo, ovsené vločky.