Ak štedrú večeru zhltnete, vaše brucho bude nafúknuté do prasknutia: Takto sa vyhnete problémom
23. 12. 2019, 10:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 20:19)

Zdroj: Shutterstock
Päť, šesť chodov si vyžaduje čas. Ak štedrú večeru zhltnete, pokazia vám Vianoce bolesti brucha. A to na zozname vašich vianočných želaní určite nebolo.
Štedrý večer sa klasicky spája s bohatým menu. Za stôl si sadnete vyhladnuté, ale aj zvedavé, čo vám najbližší zabalili pod stromček. Rýchlo zhltnete kapustnicu, rybu, majonézový šalát aj oblátky s medom. Pochutnáte si na opekancoch s makom, prípadne kde-tu pochrumkáte vianočné pečivo. Po odbalení darčekov si zrazu uvedomíte, že máte brucho nafúknuté do prasknutia. Vianočné sviatky môžete prežiť bez žalúdočných ťažkostí a nemusíte sa ani vzdať vyprážanej ryby s majonézovým šalátom. Zdravému človeku neublížia. Chce to len správne množstvo a načasovanie. Pre koho môžu byť tradičné jedlá rizikové?
Ťažká majonéza: Nič pre žlčnikárov
Klasický majonézový šalát môže uškodiť najmä ľuďom, ktorých už v minulosti potrápil alebo trápi žlčník. Základ obľúbeného sviatočného pokrmu tvorí žĺtok a olej. „Žlčník je mechúrik uložený v spodnej časti pečene,“ vysvetľuje doc. MUDr. Jana Jurkovičová, CSc., z Lekárskej fakulty Univerzity Komenského. „Slúži ako zásobáreň žlče, ktorá je veľmi potrebná pri bezproblémovom trávení, a to najmä trávení tukov. Mastné, tučné jedlá, ale špeciálne i žĺtok vyvolávajú intenzívnejšie kontrakcie žlčníka, čo môže vyvolávať pocity tlaku, prípadne až bolesti.“ Žlčnikári by sa mali počas sviatočných dní radšej držať overených diétnych jedál. Treba si dávať pozor aj na hotové, takzvané odľahčené majonézy, ktoré nájdete v obchodoch. Vždy si podrobne preštudujte etikety. „Stretla som sa už aj s výrobkom, ktorý mal označenie majonéza bez tuku a vajec. Pravdepodobne obsahuje množstvo prídavných látok, ktoré tuk musia nahradiť. Práve tuk je nositeľom chuti i štruktúry potraviny. Ak ho nahradia, výrobok nemusí byť vhodný pre každého,“ upozorňuje odborníčka.
Polievky môžu nadúvať
O pozitívnych účinkoch kyslej kapusty niet pochýb. Obsahuje nielen množstvo vitamínu C, ale aj vlákniny. A práve v tom je kameň úrazu. „Potraviny bohaté na vlákninu urýchľujú trávenie, ale aj nadúvajú. Preto nie sú vhodné pre ľudí s niektorými ochoreniami tráviaceho traktu. Ide najmä o zápalové ochorenia čreva ako Crohnova choroba či črevná divertikulóza,“ upozorňuje doktorka Jurkovičová. Z tohto dôvodu si treba dávať pozor aj na vianočné šošovicové polievky. Všetky strukoviny síce obsahujú bielkoviny, ktoré patria k najhodnotnejším rastlinným bielkovinám, ale rovnako sú bohaté na vlákninu a nadúvajú.
Zdroj: Shutterstock
Nezhltnite večeru príliš rýchlo, doprajte si čas.
Sladké pokušenie a cukrovkári
Oblátky, med či sladké koláče môžu byť veľkým pokušením pre cukrovkárov. „V súčasnosti nie sú diabetické diéty nastavené tak prísne ako v minulosti. Aj cukrovkárom chceme dopriať aspoň malé potešenie zo sladkostí. Treba si ich však dopriať s mierou,“ objasňuje Jana Jurkovičová. „Ak sa lieči cukrovkár tabletkami, nie je až taký citlivý na výkyvy krvného cukru. Pokojne si môže dať aj pár koláčov. Výnimočne sa to dá akceptovať. Ak je cukrovkár na inzulíne, mal by konzumáciu sladkostí dôkladne zvážiť a podľa toho inzulín dávkovať. Títo pacienti sú oveľa chúlostivejší na rozkývanie hladiny krvného cukru.“ Rozhodujúce nie je ani to, či sú koláče sladené cukrom alebo medom. Med síce obsahuje viac vody, je redší, ale glukóza je v ňom prítomná.
Pôst: Áno či nie?
K tradičným vianočným zvykom patrí celodenný pôst. Veď kto by nechcel večer vidieť zlaté prasiatko? Po celodennom hladovaní a nárazovom hodovaní však skôr uvidíte v zrkadle svoju tvár pokrivenú od bolesti žalúdka. Aspoň občas si zobnite niečo drobné. Pod horšie trávenie sa však môže podpísať aj celodenné naháňanie. Varíte, upratujete, balíte posledné darčeky a potom si vyčerpané sadnete za stôl. Organizmus nevládze spracovať stres i bohatú večeru. „Pre zdravé stravovanie sú charakteristické pravidelné malé dávky. Ak ste zdravé, môžete si dopriať pôstnejší deň. No neriskujte ho, keď máte tráviace problémy, teda ťažkosti so žlčníkom alebo s črevami, prípadne inak oslabený organizmus. Hladovanie a nasledujúce večerné hodovanie nie sú vhodné ani pre starších ľudí a deti,“ varuje lekárka.
Čas na každý kúsok jedla
„Ani zdravý človek by nemal zhltnúť celú večeru v priebehu štvrť hodiny. Snažte sa, aby ste žalúdok a celý tráviaci trakt nezaťažili prudko a naraz. Ak budete večerať dlhšie a s prestávkami medzi jednotlivými chodmi, váš organizmus to zvládne. Je rozdiel, či zjete päť-, šesťchodovú večeru pomaly alebo rýchlo a vo veľkých množstvách.“ Pri nárazovom jedení môžete navyše natoľko podráždiť žlčník, že sa dá do pochodu žlčníkový kameň, ktorý upchá vývod žlčovodu a hodovanie sa skončí bolestivou žlčníkovou kolikou. To sa vám však môže stať len v prípade, keď už máte žlčníkové kamene.
Zdroj: Shutterstock
Ak ste sa prejedli,choďte na prechádzku.
Rýchla pomoc
Ak už má žalúdok naozaj dosť, objaví sa pocit plnosti, nafúknutia. Neskôr sa môžu objaviť neurčité bolesti brucha. Aby ste sa im vyhli, podporte trávenie jablkom. „Pomáha aj pohár suchého vína v priebehu jedla alebo po ňom. Trávenie však môže rozbehnúť aj niečo kyslejšie, ako je kapustnica,“ pridáva tip docentka Jurkovičová. „Ak nie je príliš mastná, pomáha rýchlejšie tráviť. Vyhráva však fyzická aktivita. Stačí ísť na prechádzku. Svaly účinne spália nadbytočnú energiu a rozhýbe sa i tráviaci trakt.“
Je to hnačka?
Najčastejším spúšťačom hnačky počas Vianoc býva majonéza. Preto držte zemiakový šalát na chladnom mieste. Prehnať vás môže i zo stresu, z alkoholu, väčšieho množstva cigariet, ale i preto, lebo bezhlavo kombinujete všetko jedlo, čo sa vám dostane do rúk. Ak máte tekutú stolicu a na toalete ste boli už viac ako štyrikrát, zrejme máte hnačku. „Najväčšou chybou je držať hladovku,“ varuje gastroenterológ MUDr. Štefan Mucha. Na to, aby sa v tele obnovila rovnováha, musíte jesť i piť pravidelne. Obmedzte ťažké jedlá a zmenšite porcie. „Ak máte zrýchlený pulz, ste slabé, nedokážete chodiť či prijímať potravu, pokožku i sliznice máte suché, je návšteva lekára nevyhnutná,“ radí gastroenterológ.
Ako vyriešiť najčastejšie problémy
Páli vás záha?
● Zjedli ste toho veľa? Črevá preplnené potravou tlačia na žalúdok a to zapríčiňuje stúpanie kyslých štiav nahor. V žiadnom prípade sa nepredkláňajte. Ak si pôjdete ľahnúť do postele, tak len s vankúšmi poriadne vysoko. Môžete sedieť pred televízorom, ale určite nepite mlieko. Pomôže iba na chvíľu, kým preteká pažerákom, no v žalúdku stimuluje tvorbu kyseliny chlorovodíkovej a tá dokáže rozleptať aj vodný kameň. Kým je pálenie silné, skúste nefajčiť, nepiť alkohol a nejesť nič ťažké. Banán neutralizuje žalúdočnú kyselinu. Ak nemáte doma antacidá, pomôže zázvorový čaj, harmanček, horec, palina i fenikel.
Pozor! Pálenie na hrudníku, ktoré trvá dlhšie než 15 minút a neustúpi ani pri zmene polohy, keď si sadnete alebo vstanete, môže byť príznakom infarktu.
Zdroj: Shutterstock
Mätový i zázvorový čaj zlepší trávenie.
Jablko na zápchu
Ak ste deň až tri neboli na veľkej, pomôže vám prechádzka, jablko a zvýšený príjem tekutín. Ideálny je bylinkový čaj, neochutená minerálka, čistá voda, ale môžete do nej pridať aj vytlačené citrusové ovocie. Zeleninu a ovocie môžete jesť kedykoľvek, najlepšie pred tým, ako podáte nejaký fyzický výkon, platí to aj pre upratovanie či pre vynesenie smetí.
Kŕče z plynov?
Najedli ste sa prirýchlo a jedlo nepožuli poriadne? Zrejme ste prehltli viac vzduchu, ako je črevám príjemné. Časť sa vráti zo žalúdka cez ústnu dutinu naspäť a prirodzene grgáte. Časť vzduchu sa vstrebe a posledná prejde tráviacim traktom. Čím viac sa vygrgáte, tým menej vás potrápia vetry. Niektoré jedlá sú na nadúvanie a zažívacie ťažkosti ako stvorené. Počas Vianoc hľadajte vinníka v kapuste, cibuli, cesnaku, sušených slivkách, hrozienkach, strukovinách, korenistých jedlách a bublinkových nápojoch. S vetrami pomôže odvar namiešaný z rozmarínu, fenikla, rasce aj zo šalvie. Do jednej šálky postačí množstvo z každého medzi prsty. Plyny nikdy nezadržiavajte, lebo sa vám pomstia silnými kŕčmi. Keď však nechcú von samy a brucho je nafúknuté do prasknutia, vyskúšajte pohyb. Je výborným prostriedkom na rozhýbanie plynov. Pomáhajú aj čaje z mäty, rumančeka alebo z horca žltého.