To, že jeme, robí dobre nielen našim chuťovým bunkám, ale slušne zamestnáva celé naše telo. Musí predsa spracovať živiny obsiahnuté v jedle, a to ho stojí dosť energie. A čím viac energie vydá, tým viac kalórií spáli. Tento proces sa v tele vykonáva po každom, hoc aj malom jedle. Typ takéhoto stravovania má jednoducho svoje bonusy, ktoré vám priblížime:

Spaľujú sa tuky

Pravidelné dodávanie živín zabezpečí, že sa telo neprepne do režimu ukladania zásob, keďže to nepotrebuje. Neukladá si teda tukové zásoby na horšie časy a s pocitom bezpečia čerpá energiu z už uložených zásob. Tukové vankúšiky miznú jedna radosť.

Hormóny hladu sú v pokoji

Množstvo drobností pod zub je aj dobrým prostriedkom, ako udržiavať hormóny hladu na uzde. Keďže je žalúdok vždy sčasti naplnený, nevysiela signály typu „Ja chcem jesť!“ do mozgu.

Máte energiu

Nevýhodou nárazového jedenia je, že krátko nato vás prepadne hlboká únava, keďže telo smeruje všetku svoju energiu na spracovanie potravy. Keď svoje jedlo rozdelíte na viac menších porcií, budete aktívnejšia, a keď si pochutnáte na zdravých snackoch, ľahšie aj odoláte hriešnym myšlienkam na kalorický krémeš.

Ako na to

Počas dňa si rozdeľte jedlo na tri hlavné chody a štyri drobné jedlá. Hlavné jedlá by mali mať okolo 
250 kcal a vedľajšie jedlá – snacky len do 100 kcal.

Časový plán:

8.00 h raňajky

10.00 h 1. vedľajšie jedlo

12.30 h obed

14.00 h 2. vedľajšie jedlo

16.00 h 3. vedľajšie jedlo

18.00 h večera

19.30 h 4. vedľajšie jedlo

RAŇAJKY 

Jogurt s orechmi

170 g gréckeho jogurtu (0,5 %) vymiešame s 1 ČL medu a posypeme 1 PL mandľových lupienkov alebo nasekanými orechmi.

230 kcal, T: 11 g, S: 15 g, B: 17 g

Jogurt s orechami
Jogurt s orechami
Zdroj: Shutterstock

Chlebík s broskyňami

2 plátky celozrnného chleba obložíme 2 plátkami sušenej šunky a podávame s 1 broskyňou nakrájanou na plátky.

245 kcal, T: 5 g, S: 33 g, B: 17 g

Chrumkavé müsli

Hrsť sušených jablkových čipsov nalámeme nadrobno a zmiešame so 40 g ovsených vločiek. Zalejeme 150 ml mlieka.

245 kcal, T: 5 g, S: 39 g, B: 11 g

OBED

Tuniakový šalát

Obsah menšej konzervy tuniaka zľahka rozdrvíme. 50 g mozzarelly light, 150 g cherry paradajok, 1 jarnú cibuľku a 1 srdiečko zeleného šalátu nakrájame na menšie kúsky. Zmiešame s 1 ČL oleja a 1 PL červeného balzamikového octu. Podávame s tuniakom a bazalkovými listami.

230 kcal, T: 10 g, S: 9 g, B: 25 g

Tuniakový šalát
Tuniakový šalát
Zdroj: Shutterstock

Šalát so šošovicou

200 g konzervovanej šošovice prepláchneme. 1 mrkvu nastrúhame a 100 g kyslej uhorky a 1 menšiu cibuľu nasekáme. Zmiešame. Pokvapkáme 2 PL bieleho balzamikového octu a 1 ČL oleja. Posypeme soľou a korením.

250 kcal, T: 6 g, S: 34 g, B: 14 g

Šalát so šošovicou
Šalát so šošovicou
Zdroj: Shutterstock

Šalát z cvikly

100 g kyslých uhoriek nasekáme, 1 pohár konzervovanej cvikly scedíme a zmiešame s uhorkami. 50 g kyslej smotany dochutíme soľou, mletou rascou a citrónovou šťavou. Podávame posypané nasekaným kôprom.

250 kcal, T: 6 g, S: 43 g, B: 6 g

Šalát z cvikly
Šalát z cvikly
Zdroj: Shutterstock

VEČERA

Žemľa s camembertom

1 celozrnnú žemľu rozpolíme, potrieme 1 ČL chrenu a obložíme 50 g camembertu nakrájaného na plátky.

250 kcal, T: 8 g, S: 28 g, B: 17 g

Žemľa s camembertom
Žemľa s camembertom
Zdroj: Shutterstock

Šunkový chlebík

1 krajec čierneho chleba potrieme 1 PL čerstvého syra a obložíme sušenou šunkou. Podávame s reďkovkami.

250 kcal, T: 6 g, S: 30 g, B: 18 g

Šunkový chlebík
Šunkový chlebík
Zdroj: Shutterstock

S rozbifom

1 nektarinku nakrájame na plátky. 1 plátok celozrnného chleba potrieme 1 ČL horčice a obložíme 50 g na tenko nakrájaného rozbifu. Podávame s nektarinkou.

240 kcal, T: 4 g, S: 34 g B: 15 g

S rozbifom
S rozbifom
Zdroj: Shutterstock

SNACK

Paradajkový kokteil

200 ml paradajkovej šťavy zmiešame so sušeným provensalským korením a s 1/2 ČL olivového oleja.

75 kcal, T: 3 g, S: 8 g, B: 4 g

Paradajkový kokteil
Paradajkový kokteil
Zdroj: Shutterstock

Banán so škoricou

1 menší banán nakrájame na kolieska, pokvapkáme citrónovou šťavou a posypeme škoricou.

95 kcal, T: 1 g, S: 20 g, B: 1 g

Jablkové pyré s hrozienkami

150 g nesladeného jablkového pyré zmiešame s 1 ČL hrozienok.

95 kcal, T: 1 g, S: 21 g, B: 1 g