Obsahujú totiž veľmi cenné polyfenoly, ktoré v tele fungujú ako účinné antioxidanty. A podľa vedcov z Exeteru sú ideálnou prevenciou starnutia kože. Polyfenoly z červeného vína a horkej čokolády totiž dokážu omladzovať starnúce bunky pleti. A to na úrovni DNA, ktorú chránia pred poškodením.

Ako bunke pribúdajú roky, počas delenia sa skracujú ramená jej chromozómov – teloméry. Tie pritom pred skracovaním chránia špeciálny čiapočky. A práve polyfenoly dokážu tieto čiapočky obnovovať a životnosť telomér predlžovať.

Eating chocolate
Eating chocolate
Zdroj: iStockphoto

"Keď som videla, že došlo k omladeniu niektorých buniek, nemohla som tomu uveriť. Tie staré bunky vyzerali ako mladé. Bolo to ako kúzlo,“ tvrdí doktorka Eva Latorreová z University of Exeter. Lenže výskum má malý háčik. Vedci použili priamo koncentrát polyfenolov na bunkové kultúry v laboratóriu. Konzumáciou by človek dostal do krvi a buniek rovnakú koncentráciu polyfenolov jedine vtedy, keby vypil hektolitre vína a zjedol kilogramy kakaa. A to by samozrejme viedlo k zhubných následkom na zdraví.

"Náš výskum ale poskytuje dôkazy, že využitím niektorých látok môžeme zapínať opäť gény, ktoré sa vypínajú pri starnutí bunky, takže staré bunky tým môžeme omladiť. Toto je prvý krok v snahe dopriať ľuďom normálne dlhý život v plnom zdraví," dodáva profesorka Lorna Harriesová.