Tieto látky sú pre nás cudzie. Ktoré môžu ohroziť naše zdravie?

Sacharín (E954)

Je 200-krát až 700-krát sladší než bežný cukor, ale nemá nijaký energetický obsah.

Kde sa nachádza: V dezertoch, krémoch, šľahačke v spreji, cukrovinkách, zaváraninách, majonézach, horčici, sterilizovanej zelenine, kečupe, stolových sladidlách a vitamínových prípravkoch.

Škodlivosť: Testy na diabetikoch dokázali, že sacharín môže zvýšiť riziko výskytu rakoviny močového mechúra. V kombinácii s niektorými liekmi môže navyše poškodiť sliznice a vyvolať alergické reakcie.

Cyklamáty (E952)

Sú 40-krát sladšie než bežný cukor, ale nemajú nijaký energetický obsah.

Kde sa nachádzajú: Používajú sa ako umelé sladidlo do limonád, ochutených minerálok, šľahačky v spreji, šumivých tabliet, instantných nápojov, sirupov...

Škodlivosť: V tele sa premieňajú na látku, ktorá môže spôsobiť zápaly močového mechúra. Zvyšujú účinky karcinogénov.

Aspartam (E951)

Je 200-krát sladší než bežný cukor.

Kde sa nachádza: V produktoch na redukciu hmotnosti, výrobu instantných nápojov, džúsov, ochutených minerálnych vôd, ľadových čajov, žuvačiek, niektorých jogurtov, dezertov, pudingov, cereálií, zmrzlín, majonézy, horčice, kečupu, vitamínových doplnkov a šumivých tabliet.

Škodlivosť: Preukázalo sa 
92 negatívnych prejavov pôsobenia aspartamu. Zasahuje do činnosti mozgu a ovplyvňuje správanie ľudí. Spôsobuje bolesti hlavy, závraty, stratu orientácie, zahmlené videnie, nevoľnosť, zmeny nálad, poruchy spánku, poškodzuje tráviace ústrojenstvo, pečeň, obličky, narúša imunitu, spôsobuje bolesti svalov a kĺbov, zhoršuje roztrúsenú sklerózu, Parkinsonovu chorobu, Alzheimerovu chorobu, diabetes, epilepsiu, spôsobuje hyperaktivitu a poruchy pozornosti u detí, podporuje chuť do jedenia a zvyšuje riziko vzniku rakoviny. Mali by sa im vyhýbať najmä tehotné a dojčiace ženy a deti.