Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

10 TAJNÝCH faktov, ktoré ste o filme PRCI, PRCI, PRCIČKY ani len netušili! UFF, to bola jazda

Americký jablkový páj

8 porcií


NA CESTO: 300 g hladkej múky ● 30 g krupicového cukru ● 200 g studeného masla ● 70 až 150 ml studenej vody

NA PLNKU: 1,2 kg kyslých jabĺk ● 80 g hnedého cukru ● 20 g škrobovej múčky ● 1 ČL mletej škorice ● 1 ČL mletého zázvoru ● 1/4 ČL mletého muškátového orieška ● vajce na potretie

Na cesto dáme múku a cukor do veľkej misy, premiešame a rýchlo zapracujeme maslo. Do vzniknutej mrveničky postupne po lyžiciach pridávame studenú vodu, kým nám nevznikne celistvé cesto, ktoré sa dá vyformovať do gule. Tú zabalíme do potravinovej fólie a dáme do chladničky aspoň na polhodinu, ale ideálne na celú noc. Na plnku jablká ošúpeme, nakrájame na menšie kocky a zmiešame s ostatnými prísadami okrem vajca. Cesto rozdelíme na dve polovice a rozvaľkáme na zľahka pomúčenej doske na veľkosť o niečo väčšiu ako zapekacia forma s priemerom 23 cm. Jedným plátom vystelieme pripravenú formu, naplníme plnkou a prekryjeme druhým plátom cesta, ktorý sme buď nakrájali na pásy a vytvoríme z neho mriežku, alebo ho položíme na plnku v celku, no vrežeme doň otvory. Okraje cesta pevne stisneme a povrch potrieme rozmiešaným vajcom. Pečieme pri teplote 220 °C 15 minút, potom teplotu znížime na 180 °C a dopekáme ešte 40 minút. Vyberieme a necháme aspoň hodinu odležať.

Čas prípravy: 35 minút
Čas chladenia: 30 minút
Čas pečenia: 55 minút

Zdroj: shutterstock

Tradičný jablkový páj

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Logo Čas pre ŽenyLogo Čas pre Ženy

Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.

Reklama