10 TAJNÝCH faktov, ktoré ste o filme PRCI, PRCI, PRCIČKY ani len netušili! UFF, to bola jazda
10. 3. 2025, 7:00
Americký jablkový páj
8 porcií
NA CESTO: 300 g hladkej múky ● 30 g krupicového cukru ● 200 g studeného masla ● 70 až 150 ml studenej vody
NA PLNKU: 1,2 kg kyslých jabĺk ● 80 g hnedého cukru ● 20 g škrobovej múčky ● 1 ČL mletej škorice ● 1 ČL mletého zázvoru ● 1/4 ČL mletého muškátového orieška ● vajce na potretie
Na cesto dáme múku a cukor do veľkej misy, premiešame a rýchlo zapracujeme maslo. Do vzniknutej mrveničky postupne po lyžiciach pridávame studenú vodu, kým nám nevznikne celistvé cesto, ktoré sa dá vyformovať do gule. Tú zabalíme do potravinovej fólie a dáme do chladničky aspoň na polhodinu, ale ideálne na celú noc. Na plnku jablká ošúpeme, nakrájame na menšie kocky a zmiešame s ostatnými prísadami okrem vajca. Cesto rozdelíme na dve polovice a rozvaľkáme na zľahka pomúčenej doske na veľkosť o niečo väčšiu ako zapekacia forma s priemerom 23 cm. Jedným plátom vystelieme pripravenú formu, naplníme plnkou a prekryjeme druhým plátom cesta, ktorý sme buď nakrájali na pásy a vytvoríme z neho mriežku, alebo ho položíme na plnku v celku, no vrežeme doň otvory. Okraje cesta pevne stisneme a povrch potrieme rozmiešaným vajcom. Pečieme pri teplote 220 °C 15 minút, potom teplotu znížime na 180 °C a dopekáme ešte 40 minút. Vyberieme a necháme aspoň hodinu odležať.
Čas prípravy: 35 minút
Čas chladenia: 30 minút
Čas pečenia: 55 minút
Zdroj: shutterstock
Tradičný jablkový páj