Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Čo o sebe prezradili súťažiaci PEČIE CELÉ SLOVENSKO: Takto ich ešte nepoznáte! Lenka, Tomáš...

Pečie celé Slovensko- Lenka

Zdroj: MILAN_KRUPCIK/ RTVS

Reklama

Populárnu šou, ktorej druhú sériu môžete sledovať každú nedeľu večer na Jednotke, milujeme aj v našej redakcii. V minulých častiach sme sa rozlúčili s Marekom, Dominikou, Mariánom a Milkou. Zoznámte sa bližšie so zostávajúcou osmičkou súťažiacich.

Tetiana Turina (38)

Pečie celé Slovensko - Tetiana

Zdroj: MILAN_KRUPCIK/ RTVS

Pečie celé Slovensko - Tetiana

Tánička pochádza z Ukrajiny, ale na Slovensku žije už takmer päť rokov. Aj keď sa u nich v rodine piekli najmä tradičné koláče, Tánička si pečenie nesmierne obľúbila a za uplynulých 10 rokov sa zdokonalila aj v zložitejších technikách. Jej najväčším snom je otvoriť si vlastnú cukráreň.

Jozef Lukáč (31)

Zdroj: MILAN_KRUPCIK/ RTVS

Pečie celé Slovensko - Ďoďo

Sympatický východniar Ďoďo pochádza z Vranova nad Topľou a pracuje ako vysokoškolský učiteľ a zároveň kontrolór v územnej samospráve. K pečeniu ho priviedla babka Mária. Tipy a triky od maminy mu pomohli nabrať odvahu byť v pečení kreatívnejší. Jeho snom je mať veľkú rodinu a vždy byť obklopený dobrými a pozitívne naladenými ľuďmi.

Jana Baňáková (40)

Zdroj: MILAN_KRUPCIK/ RTVS

Pečie celé Slovensko - Janka

Usmievavá Janka má dve deti a pracuje ako mäsiarka v Novom Meste nad Váhom. Pečeniu sa venuje päť rokov, ale intenzívnejšie ju to chytilo len pred rokom a pol. Má rada životné výzvy a do šou sa prihlásila preto, aby rozvinula svoj talent. V budúcnosti by si chcela otvoriť vlastnú prevádzku spojenú so zabezpečovaním kateringových služieb.

Zuzana Miháliková (36)

Zdroj: MILAN_KRUPCIK/ RTVS

Pečie celé Slovensko - Zuzka

Zuzka pracuje ako dizajnérka a kostýmová výtvarníčka a pochádza z Bratislavy. Traduje sa u nich, že ženy z ich rodiny sú čarodejnice. A Zuzka je čarodejnica najmä v kuchyni, čo sa odráža aj na jej výnimočnom štýle pekárskych výrobkov. Jej snom je mať vlastný food truck, cestovať v ňom po Slovensku aj po svete a experimentovať pri tvorbe a zlepšovaní receptov.

Lucka Gyenesová (38)

Zdroj: MILAN_KRUPCIK/ RTVS

Pečie celé Slovensko - Lucia

Lucka je mama dvoch detí, žije v Nových Zámkoch a okrem pečenia je vášnivou cestovateľkou a zberateľkou cukrárskych kníh od svetových cukrárov. V pečení je samouk, ale v detstve ju k tomuto remeslu viedli obidve babičky. V budúcnosti by si chcela otvoriť malú cukrársku výrobňu.

Anna Borošová (39)

Zdroj: MILAN_KRUPCIK/ RTVS

Pečie celé Slovensko - Anči

Veterinárka Anička z Novej Bane má tri deti. Pracovala ako veterinárka na rodinnej farme a venovala sa výrobe čerstvých a zrejúcich syrov z kravského mlieka. Popri tom vyrábala syrové torty. Do budúcna by chcela absolvovať cukrársky kurz, aby sa mohla svojej vášni venovať naplno a živiť sa práve pečením.

Lenka Lukačovičová (28)

Zdroj: MILAN_KRUPCIK/ RTVS

Pečie celé Slovensko- Lenka

Vždy veselá a pozitívna Lenka pochádza z Bučian pri Trnave a pracuje ako vedúca výstupnej kvality v drevárskom priemysle. Pečie len dva roky, ale má rada výzvy, rada kváskuje a jej silnou stránkou sú makrónky. Jej najväčším životným snom je otvoriť si cukráreň, ktorej sa bude môcť venovať naplno a rozdávať tak ľuďom radosť.

Tomáš Prostredník (29)

Zdroj: MILAN_KRUPCIK/ RTVS

Pečie celé Slovensko - Tomáš

Tomáš žije v Trenčíne a pracuje ako barman. Venuje sa tiež deťom z detských domovov. So svojimi súrodencami vyrástol v detskom domove, kde sa zrodil aj jeho vzťah k pečeniu. Už ako dieťa sa pozeral a priúčal pečeniu od paní vychovávateliek. Jeho snom je otvoriť si cukráreň alebo pekáreň.

Palacinková torta podľa Táničky

Zdroj: MILAN_KRUPCIK/ RTVS

Pečie celé Slovensko - Tetiana

8 kúskov

NA CESTO: 13 vajec, 160 g práškového cukru, 2 ČL soli, 1 400 ml mlieka, 60 g kakaa, 500 g hladkej múky, 60 g slnečnicového oleja, vanilková esencia

NA PLNKU: 750 g kyslej smotany, 550 g smotany na šľahanie 33 %, 120 g práškového cukru, 130 g bielej čokolády

NA SLANÝ KARAMEL: 270 g kryštálového cukru, 55 g glukózového sirupu, 300 g smotany na šľahanie 33 %, 95 g masla, 2 ČL fleur de sel (soľ)NA POLEVU: 450 g masla, 450 g tmavej čokolády

NA OZDOBU: 80 g karamelovej čokolády, 10 g lieskových orieškov (celé), 10 g slnečnicového oleja, jedlé zlato

Do misky dáme vajíčka, mlieko, soľ, kakao, múku, olej. Dobre vymiešame a necháme 10 minút odpočívať. Z pripraveného cesta upečieme palacinky. Pripravíme slaný karamel. Do hrnca dáme cukor, glukózový sirup a necháme rozpustiť. Pridáme zohriatu smotanu, maslo a soľ. Zamiešame a varíme 2 minúty. Necháme vychladnúť. Na plnku zmiešame obe smotany s cukrom a dobre vyšľaháme. Pridáme roztopenú čokoládu. Naplníme palacinky (karamelom a plnkou), poukladáme na seba. Navrch torty nalejeme karamel a posypeme orieškami. Rozpustíme tmavú čokoládu, pridáme maslo a vyšľaháme. Tretinu odložíme do cukrárskeho vrecka. Zvyškom potrieme tortu. Dáme vychladiť. Rozpustíme karamelovú čokoládu, pridáme olej. Nalejeme na povrch torty tak, aby po bokoch pekne stekala. Ozdobíme zvyšným krémom, orieškami a kúskami zlata.

Čas prípravy: 1 a pol hodiny

Minirolády podľa Lucky

Zdroj: MILAN_KRUPCIK/ RTVS

Pečie celé Slovensko - Lucia

8 kúskov

NA PIŠKÓTU (40 x 30 cm): 2 žĺtky, 3 vajcia, 2 bielky, 80 g + 30 g práškového cukru, 60 g hladkej múky, kakao na posypanie

KÁVOVÝ SIRUP: 150 g pressa, 40 g cukru

KÁVOVÉ MASCARPONE: 100 g + 100 g šľahačky 33 %, 50 g práškového cukru, 1 ČL instantnej kávy, 1/2 plátka želatíny, 100 g mascarpone

MASCARPONE KRÉM: 3 žĺtky, 100 g práškového cukru, 1 PL želatíny, 250 g mascarpone, 0,5 dl mandľového likéru

ORIEŠKOVÉ PRALINÉ: 150 g lieskových orieškov, 150 g kryštálového cukru, štipka hrubozrnnej soli

ORIEŠKOVÁ LÁVA: 70 g domáceho orieškového praliné, 50 g šľahačky, 1 ČL kakaa, 1 ČL mletej kávy

Žĺtky, vajce a 80 g cukru vyšľaháme do peny. Bielky šľaháme s 30 g cukru na jemný sneh, ktorý potom zapracujeme do žĺtkovej peny. Nakoniec ručne metličkou primiešame hladkú múku. Rozotrieme na papier na pečenie, posypeme kakaom a pečieme 7 až 8 minút na 180 °C. Všetky ingrediencie na sirup spolu zmiešame, privedieme do varu a pár sekúnd necháme chladnúť. Pripravíme si kakaové mascarpone. Želatínu dáme napučať do studenej vody. Ohrejeme 100 g šľahačkovej smotany s cukrom a kávou do rozpustenia. Pridáme želatínu a mixujeme ponorným mixérom – už nezohrievame. Pridáme mascarpone a rozšľaháme mixérom. Nakoniec pomaly pridávame ďalších 100 g šľahačky a jemne premixujeme. Necháme v chladničke zakryté odpočívať najlepšie 4 až 6 hodín a potom vyšľaháme. Na mascarpone krém dáme napučať želatínu do studenej vody. Žĺtky zmiešame s cukrom nad parou aspoň na 70 °C. Pridáme želatínu. Odstavíme z pary a dáme do robota, kde mixujeme až do vychladnutia. Následne pridáme mascarpone a amareto. Upečený korpus z opačnej strany (nie kakaovej) potrieme rovnomerne kakaovým sirupom a dáme schladiť na 5 minút. Potrieme mascarpone krémom a dáme na 20 minút schladiť. Pomocou pravítka si po šírke narežeme štvorcentimetrové pásy, zmotáme rolády a dáme schladiť. Kávové mascarpone vyšľaháme a pomocou ozdobného vrecka nanášame na dezerty pusinky po celom povrchu. Na praliné pečieme oriešky v rúre 10 až 15 minút pri 160 °C na papieri na pečenie. Z cukru urobíme karamel, ktorý horúci nalejeme na upečené oriešky, a posypeme soľou. Necháme úplne vychladnúť. Potom nalámeme a rozmixujeme na pastu. Všetky ingrediencie na lávu spojíme ponorným mixérom. Lyžičkou namočenou do teplej vody urobíme do pusinky jamku, do ktorej nalejeme orieškovú lávu. Ozdobíme opraženými orieškami.

Čas prípravy: 45 minút

Čas pečenia: 23 minút

Vyberáme pre vás niečo PLUS