Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

NETRADIČNÝ KRST! TOTO tu ešte nebolo: Andrásy v spoločnosti, hladný premiér a... ČO to pili?!

Krst knihy Čaro rómskej kuchyne

Zdroj: Jana Šantavá

Reklama

To, čo pili, by si netrúfol ochutnať každý!

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Krst knihy rómskeho europoslanca Polláka: Podporiť ho prišiel aj premiér Heger aj Matovič
    Zdroj: Plus JEDEN DEŇ/akm

    V piatok 25. novembra pokrstil europoslanec Peter Pollák svoju knihu Čaro rómskej kuchyne. Krst sa konal v reštaurácii Parlamentka a tak to mali na skok aj premiér Eduard Heger a minister financií Igor Matovič. Neboli to však jediné známe tváre zvedavé na rómske recepty. V spoločnosti sa objavil aj humorista Oliver Andrásy, ktorý sa tak často na akciách neobjavuje.

    Krstenie prebiehalo poriadne netradične. Kniha totiž nemala len jedného či dvoch krstných rodičov, ako to býva zvykom, ale stali sa nimi všetci prítomní. Kto sa môže pochváliť toľkými kmotrami, ako kniha Petra Polláka? A čím sa teda krstilo? Nebol to ani alkohol, ani jedlo, ani parfum ako pri krste CD Lucie Vondráčkovej. Krstilo sa totiž slovami. Všetci prítomní zdvihli knihu nad hlavu a zvolali "lačho chaben", čo znamená po rómsky dobrú chuť.

    Zdroj: Jana Šantavá

    Na krst prišla aj bývalá farmárka Beáta Bejba Rusnáková. Krstilo sa slovami lačho chaben.

    „Pri jedle stačia vôňa a chuť, ktoré často búrajú aj väčšie kultúrne bariéry, ako sú tie medzi Rómami a nerómskym obyvateľstvom. Knihou by som chcel búrať rozdeľujúce stereotypy a predsudky v spoločnosti. Nerómom predstaviť pestrosť našej kuchyne a Rómom zvýšiť hrdosť na svoju kultúru. Dúfam, že kniha bude impulzom pre ďalších šikovných rómskych kuchárov a kuchárky, aby ma nasledovali. Rómska kultúra nemá len čarovnú hudbu, kroje, tanec ale aj kuchyňu,“ prezradil Peter Pollák pozadie vydania knihy.

    A hostia mali možnosť tradičné rómske jedlá aj ochutnať. Chuť či možno hlad prinútili aj samotného premiéra Eduarda Hegera, nabrať si plný tanier jedla. A nebol jediný, kto si naložil pochúťky! Navyše, prítomní mali možnosť ochutnať aj netradičné nápoje. Pila sa káva z koreňa púpavy a rómsky mliečny likér, ktorého základnými ingredienciami sú vodka a mlieka. Nuž, na taký nápoj si netrúfne každý!

    Zdroj: Jana Šantavá

    Krst knihy Petra Polláka Čaro rómskej kuchyne

    Vyberáme pre vás niečo PLUS