Rýchla jarná polievka chutí najlepšie na svete
1. 4. 2014, 15:17 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:43)

Zdroj: Shutterstock
Ako novopečený záhradkár som získal úplne iný vzťah k zelenine.

Zdroj: profimedia.sk
Ivan Štefánek
Už od skorého januára sa mi pomaličky za oknom chystajú priesady paradajok, zeleru, papriky... Hneď ako nastane správny čas, okamžite poputujú do záhrady a ja sa budem už iba tešiť na skvelú úrodu. Myslím, že tá od zrnka vypiplaná a vlastnoručne dopestovaná zelenina chutí najlepšie na svete. Najradšej ju mám napríklad v jednoduchej a rýchlej jarnej polievke.
Budeme na ňu potrebovať:
150 g mrkvy, 150 g petržlenu, 1 kaleráb, 1/2 buľvy zeleru, 1/2 viazaničky petržlenovej vňate, 2 jarné cibuľky alebo cesnaky, za hrsť hrášku, soľ, celé čierne korenie, celé nové korenie, 3 PL olivového oleja, 150 g detskej krupice, 1 vajce
Takto ju hravo zvládneme:
Mrkvu, petržlen, kaleráb a zeler ošúpeme, očistíme a pokrájame nadrobno. Jarnú cibuľku očistíme a nakrájame na kolieska. Vo väčšom hrnci rozohrejeme olej, na ktorom rýchlo speníme cibuľku. Pridáme ostatnú nakrájanú zeleninu a za stáleho miešania opekáme 8 až 10 minút. Zelenina musí pustiť šťavu. Potom pridáme soľ, oba druhy korenia a zeleninu zalejeme horúcou vodou. Polievku privedieme do varu a povaríme 10 až 15 minút, až všetka zelenina zmäkne. V miske vymiešame vajce s krupicou na polotuhé cestíčko. Z krupicového cestíčka lyžičkou odoberáme malé halušky, ktoré zavaríme do polievky. Keď vyplávajú na hladinu, polievku povaríme ešte 5 minút. Odstavíme, podľa potreby ešte osolíme a podávame ozdobenú sekanou petržlenovou vňaťou.