Reklama

Šéfkuchár Korbelič je prísny aj doma: Ako zvláda výchovu detí? TOTO by občas nebolo na škodu!

Martin Korbelič (43) sa našiel  v práci v televízii.

Zdroj: TV JOJ

Reklama

Jeden z najznámejších slovenských šéfkuchárov Martin Korbelič (43) sa našiel v práci v televízii. Zamestnáva ho však aj rodina a doma má troch tínedžerov. Dávajú mu zabrať jeho dvojičky a starší syn, ktorý sa rozhodol pre podobnú profesiu?

Je to už niekoľko rokov, čo ste sa z anonymity kuchyne presunuli na televízne obrazovky, a zrazu vás pozná celé Slovensko. Ako sa dnes na toto rozhodnutie pozeráte?

– Je to vždy dobré rozhodnutie. Či chceme, či nie, tá mediálna viditeľnosť má svoje pozitíva a zatiaľ som mal hlavne pozitívne skúsenosti. Ak pracujete v gastronómii a chcete sa zviditeľniť, je to dobrá cesta. Určite to neľutujem a hlavne ma to baví.

Čo relácia Moja mama varí lepšie ako tvoja? Sadol vám tento formát?

– Mňa bavil už Masterchef, vtedy som zistil, že som sa v tom našiel. Nie je nič príjemnejšie, ako robiť porotcu v odbore, ktorý vám je blízky a v ktorom sa cítite ako ryba vo vode.

Vždy ma zaujímalo, keď jedlo ochutnávate, dojete ho aj niekedy?

– Väčšinou nie, pre mňa to je pracovná vec, ale párkrát som už jedlo dojedol alebo kolegovia zo štábu si radi pochutnajú, ak je to dobré. (Úsmev.)

Máte aj vtipnú príhodu z nakrúcania?

– Sme veľmi dobrá partia a poznáme sa roky. Robievame si často nejaké nachytávky. Čiže na nakrúcaní je vždy zábava. Stáva sa mi občas, že sa zasekne poklop na tanieri alebo pod poklopom nemám nič a hodnotím prázdny tanier.

Ste rád, že Slováci začínajú vyhľadávať zahraničnú kuchyňu?

– Som veľmi rád. Mám rád slovenskú gastronómiu a aj naša kuchyňa môže byť moderná. Kedysi som bol limitovaný na francúzsku kuchyňu a dnes viem, že sa netreba viazať iba na jednu, ale treba si z nich vyberať to najlepšie a používať to pri varení. Sám rád ochutnávam a experimentujem.

Čo najšialenejšie ste ochutnali?

– Pred dvoma rokmi som ochutnal škorpióna, hada a nedávno aj kobylky.

Zdroj: archív M. K.

Séfkuchár má rád zvieratá, no vzdať sa mäsa by nevedel.

A čo opičí mozog?

– To by som asi nedal. Mám rád zvieratá a jesť opicu mi príde asi trošku cez.

Čo ako kuchár hovoríte na vegetariánov? Tých je teraz veľa.

– Vo svete je to trend už dlho, k nám to prišlo neskôr, no nemám s tým problém. Naše trávenie nie je úplne prispôsobené na trávenie mäsa a veľa by sme ho ani nemali jesť. Je však náročné pripraviť kvalitné vegetariánske jedlo, ktoré aj dobre chutí a je atraktívne. Nie som typ, ktorý by sa vedel úplne vzdať mäsa. Obmedzil som však napríklad bravčové mäso a mäsá, ktoré obsahujú viac tuku. Milujem však syry a mliečne výrobky. Bryndza je jednoznačne naším klenotom. Je chutná a má skvelé zdravotné účinky. A mám pocit, že platí, že všetko, čo je nezdravé, je najlepšie. (Úsmev.)

Zdroj: TV JOJ

V práci v televízii sa našiel a rola porotcu mu skvele sedí.

Čo fast food? Povoľujete ho napríklad deťom?

– Doba je veľmi rýchla a je ťažké sa tomu vyhnúť. Nie je to však vec, ktorú by som im odporúčal, no raz za čas si z toho niečo dáme. Myslím si však, že sú aj kvalitné streetfoodové jedlá, ktoré vôbec nie sú nezdravé. Nie je hamburger ako hamburger a fast food ako fast food.

Varíte aj doma?

– Varím pomenej. Nenosím si prácu domov. Keď však treba niečo rýchlo navariť, samozrejme, varím. Mám však rád grilovaciu sezónu a veľmi rád pripravujem špeciality na grile. To si doma viem naozaj užiť.

Máme podľa vás na Slovensku kvalitné potraviny?

– Máme aj kvalitné potraviny. Treba si však vyberať. Mali by sme si o nich zisťovať, čítať, odkiaľ čo pochádza, akým procesom to prešlo, kým sa to dostalo na pulty predajne. Nie je to jednoduché, ale treba si na to dať pozor. Len takto dávame výrobcom najavo, že nechceme, aby nás kŕmili odpadom.

Nedávno ste boli v USA, bude ešte aj letná dovolenka?

– Cestovali sme za kamarátkou a spojil som to aj s gastronomickými záležitosťami. Cez prázdniny chcem ísť s deťmi na Sicíliu, vezmeme si auto a prejdeme celý ostrov.

Zdroj: archív M. K.

Nedávno navštívil USA a Kanadu.

V televízii máte nálepku prísneho porotcu. Ste prísny aj doma?

– Je to tak 50 na 50. Vychovávať treba a ak je niečo nesprávne, treba to dať deťom najavo. Dnešná výchova neuznáva ani po zadku, hoci občas by to možno nebolo na škodu, my sme občas dostali.

Máte doma troch tínedžerov... Ťažká puberta?

– Je to určite zmena. (Úsmev.) Myslím, že dvojičky sú ešte také v pohode, ale starší má už väčšie výkyvy.

O dvojičkách sa hovorí, že sú prepojené, sú také aj vaše?

– Keď ide o trest, tak jeden druhého obhajuje. Vedia si však ísť dobre do vlasov a byť na seba nepríjemní. Nejaké prepojenie tam však určite je.

Starší syn má 16 a rozhodol sa pre gastronomickú školu. Podporujete ho v tejto praxi? Budete mať pokračovateľa?

– Uvidíme, kam sa posunie, či bude manažovať alebo variť, pretože ešte sám nevie. Brávam ho však už teraz na nejaké akcie či festivaly, ktoré sa točia okolo gastronómie, a zapájam ho.

Zdroj: archív M. K.

Jeho 13-ročné dvojičky už radi experimentujú v kuchyni.

Prezradil o sebe

Kedy ste sa naposledy porezali?

- Uf, asi minulý rok, keď sme robili kasting na Tvoju mamu, krájal som hríby.

Máte na niečo alergiu?

- Na hlúpych ľudí. (Smiech.) Ešte na začiatku marca trochu cítim, že mi asi prekáža nejaký peľ. Nikdy predtým som to nemal, len posledné roky.

Ako varí vaša mama?

- Najlepšie! Naozaj. Milujem jej fazuľové polievky a osúchy. Aj babka skvelo varila.