Baklažán v paradajkovej omáčke od Katky Jesenskej 

Katka Jesenká
Zdroj: archív, instagram

Potrebujeme: baklažán, 1-2 konzervy lúpaných paradajok, syr feta a plesňový syr, 1 strúčik cesnaku, olivový olej, 1 ČL trstinového cukru, 1 ČL sušenej bazalky, soľ

Postup: Baklažán umyjeme a nakrájame na plátky hrubé asi 3 mm. Plátky poukladáme do zapekacej misky, jemne osolíme, pokvapkáme olivovým olejom a dáme na 20 minút do rúry vyhriatej na teplotu 200 °C. Medzitým si dáme do misky lúpané paradajky a jemne ich popučíme vidličkou, nie úplne dohladka. Pridáme sušenú bazalku, strúčik cesnaku a posolíme. Na záver pridáme čajovú lyžičku trstinového cukru. Paradajkovú zmes riadne premiešame. Ugrilované baklažány po 20 minútach vyberieme z rúry. Na každý plátok uložíme kúsok fety a kúsok plesňového syra. Zvinieme a poukladáme vedľa seba do zapekacej misky. Zalejeme paradajkovou omáčkou a dáme ešte piecť na 20 minút.

Baklažán v paradajkovej omáčke
Zdroj: archív, instagram

Rýchla špargľová lahôdka od Lenky Šóošovej

Lenka Šóošová
Zdroj: Peter Zakovic

Potrebujeme: zelenú špargľu (podľa chuti a počtu porcií), paradajky, syr gouda alebo 45 % eidam, soľ, korenie

Postup: Špargľu umyjeme a nakrájame. Pridáme k nej nakrájané paradajky. Všetko dáme do zapekacej misky, dochutíme soľou, korením a navrch nastrúhame syr. Vložíme do rúry a pečieme 25 minút pri 180 °C.

Chutná paradajková polievka od Romana Juraška

Roman Juraško
Zdroj: archív, instagram

Potrebujeme: 1 konzervu paradajok (lúpané celé), 500 ml paradajkového pyré, 500 ml vývaru, 4 strúčiky cesnaku, oregano, bazalku, trstinový cukor, soľ, korenie, olej alebo maslo

Postup: Nakrájaný cesnak jemne opražíme na oleji alebo masle. Pridáme lúpané paradajky, pyré a vývar. Varíme na miernom ohni, kým sa polievka nezredukuje (45 až 60 minút). Dochutíme soľou, korením, cukrom podľa potreby (závisí od kyslosti paradajok). Necháme zovrieť a pridáme bazalku a oregano. Na záver rozmixujeme dohladka. Necháme ešte raz prevrieť
a môžeme servírovať napríklad s parmezánom.

Mrkvovo- tvarohová torta s ovocným ganache od Mirky Kalisovej

Miriam Kalisová
Zdroj: instagram Miriam kalisová

Potrebujeme: 3 vajcia, 1 balenie plnotučného tvarohu, 6 PL oleja, 1 hrnček mlieka, 1 hrnček hladkej špaldovej múky, pol hrnčeka hladkej celozrnnej špaldovej múky, tretinu hrnčeka ovsených vločiek, 1 ČL mletej cejlónskej škorice, 2 PL kvalitného kakaa alebo karobového prášku, 1 ČL sódy bikarbóny, 140 g cukru (podľa chuti a zvyku), štipku soli, 2 PL čerstvo pomletých ľanových semiačok
Na polevu: kyslú smotanu alebo jogurt, 1 ČL sušenej pomletej vanilky, cukor podľa chuti
Na ovocné ganache: 100 g ovocného pyré (jahody, maliny, čučoriedky), 250 g bielej čokolády, 1 PL masla

Postup: Mrkvy nastrúhame najemno, pridáme vajcia, olej a mlieko a zamiešame s cukrom. Vo vedľajšej miske zmiešame všetky sypké suroviny. Zmiešame suché prísady s mokrými a hmotu vylejeme do formy vytretej maslom a vysypanej polohrubou múkou. Pečieme asi 25 minút na programe teplovzdušná rúra. Po vychladnutí tortu potrieme kyslou smotanou vymiešanou s cukrom a vanilkou a môžeme servírovať. Na ozdobu posypeme strúhanou horkou čokoládou. Ak sa rozhodneme aj pre ganache, postup je jednoduchý: Ovocie uvaríme, rozmixujeme na pyré a necháme ešte chvíľu na ohni, aby sa odparila voda a vzniknutá kaša začala bublať. Ak použijeme maliny, pyré prepasírujeme. Prepasírované pyré vrátime do kastrólika, aby sme ho ohriali. Pridáme čokoládu, vymiešame na hladký krém, pridáme maslo, zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme v chladničke asi 2 až 3 hodiny. Mierne stuhnutým ganache ozdobíme povrch cesta.

Mrkvovo- tvarohová torta s ovocným ganache
Zdroj: archív, instagram

Šikovný kuskus od Diany Hágerovej

Diana Hágerová
Zdroj: Instagram.com/dihager

Potrebujeme: 1 menšiu cuketu, 1 mrkvu, 1 cibuľu, malú konzervu kukurice, maslo alebo olej, 1,5 hrnčeka kuskusa, soľ, korenie, sójovú omáčku, sušený cesnak

Postup: Na masle alebo oleji orestujeme cibuľku dozlatista. Pridáme nakrájanú cuketu a mrkvu, podlejeme troškou vody a necháme pár minút podusiť. Zatiaľ si podľa návodu pripravíme kuskus. Keď je zelenina mäkká, dochutíme ju sójovou omáčkou a koreninami (podľa chuti), pridáme kukuricu a hotový kuskus. Všetko premiešame a môžeme podávať.

Tip Navyše od Diany: Toto jedlo si môžete urobiť na milión spôsobov. Zvoľte suroviny, ktoré máte najradšej. Môžete pridať mäso či tuniaka, obmieňať druhy zeleniny a na záver napríklad posypať syrom.

Grilovaný ryba so zelerovým pyré podľa Thomasa Kamenara

Thomas Kamenár
Zdroj: archív, instagram

Potrebujeme: čerstvé ryby – pstruh alebo iný úlovok, olivový olej, soľ, korenie, citrón a limetku (chemicky neošetrené), cesnak, olivový olej, tymian, čerstvý rozmarín
Na zelerové pyré: 1 väčší zeler, 2-3 zemiaky, sladkú smotanu, maslo, soľ, korenie

Postup: Pripravíme gril a marinádu na ryby. V mažiari vymiešame olivový olej, natrhaný tymian, nastrúhanú kôru z limetky, limetkovú šťavu, 1 celý cesnak, soľ, korenie. Vypitvané a očistené ryby osušíme, na povrchu kože urobíme niekoľko zárezov, posolíme, okoreníme. Dovnútra každej ryby vložíme vetvičky rozmarínu a tymianu a kolieska citróna. Do zárezov votrieme marinádu. Keď pred grilovaním ryby potrieme olivovým olejom, zabránime tým ich prilepeniu na gril. Ryby grilujeme asi 20 minút.Zatiaľ si pripravíme zelerové pyré. Zeler očistíme a nakrájame na menšie kúsky, dáme variť do osolenej vody. K zeleru pridáme aj očistené zemiaky nakrájané na kocky, ktoré pyré zahustia. Keď je zeler mäkký, scedíme vodu, zeler so zemiakmi popučíme, pridáme asi 2 PL masla a zohriatu sladkú smotanu (asi 250 ml v závislosti od objemu zeleru a zemiakov). Všetko dobre premiešame, ak je nutné, môžeme dosoliť a nakoniec pridáme šťavu z citróna. Môžeme podávať!

Grilovaná ryba so zelerovým pyré
Zdroj: archív, instagram