Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Šoóšová, Kalisová, Hágerová: Tu sú ich tajné MŇAM recepty, ktoré vám zaručene nepokazia postavu

Zdravo a chutne so známymi tvárami

Zdroj: archív, instagram

Reklama
Soňa Andrisíková

Soňa Andrisíková

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Aj oni si radi pochutnajú na dobrom jedle, no chcú zostať štíhli a vo forme. Ponúkame vám niekoľko obľúbených receptov našich celebrít, s ktorými sa nemusíte báť o svoju figúru.

Baklažán v paradajkovej omáčke od Katky Jesenskej 

Potrebujeme: baklažán, 1-2 konzervy lúpaných paradajok, syr feta a plesňový syr, 1 strúčik cesnaku, olivový olej, 1 ČL trstinového cukru, 1 ČL sušenej bazalky, soľ

Postup: Baklažán umyjeme a nakrájame na plátky hrubé asi 3 mm. Plátky poukladáme do zapekacej misky, jemne osolíme, pokvapkáme olivovým olejom a dáme na 20 minút do rúry vyhriatej na teplotu 200 °C. Medzitým si dáme do misky lúpané paradajky a jemne ich popučíme vidličkou, nie úplne dohladka. Pridáme sušenú bazalku, strúčik cesnaku a posolíme. Na záver pridáme čajovú lyžičku trstinového cukru. Paradajkovú zmes riadne premiešame. Ugrilované baklažány po 20 minútach vyberieme z rúry. Na každý plátok uložíme kúsok fety a kúsok plesňového syra. Zvinieme a poukladáme vedľa seba do zapekacej misky. Zalejeme paradajkovou omáčkou a dáme ešte piecť na 20 minút.

Zdroj: archív, instagram

Baklažán v paradajkovej omáčke

Rýchla špargľová lahôdka od Lenky Šóošovej

Zdroj: Peter Zakovic

Lenka Šóošová

Potrebujeme: zelenú špargľu (podľa chuti a počtu porcií), paradajky, syr gouda alebo 45 % eidam, soľ, korenie

Postup: Špargľu umyjeme a nakrájame. Pridáme k nej nakrájané paradajky. Všetko dáme do zapekacej misky, dochutíme soľou, korením a navrch nastrúhame syr. Vložíme do rúry a pečieme 25 minút pri 180 °C.

Chutná paradajková polievka od Romana Juraška

Potrebujeme: 1 konzervu paradajok (lúpané celé), 500 ml paradajkového pyré, 500 ml vývaru, 4 strúčiky cesnaku, oregano, bazalku, trstinový cukor, soľ, korenie, olej alebo maslo

Postup: Nakrájaný cesnak jemne opražíme na oleji alebo masle. Pridáme lúpané paradajky, pyré a vývar. Varíme na miernom ohni, kým sa polievka nezredukuje (45 až 60 minút). Dochutíme soľou, korením, cukrom podľa potreby (závisí od kyslosti paradajok). Necháme zovrieť a pridáme bazalku a oregano. Na záver rozmixujeme dohladka. Necháme ešte raz prevrieť
a môžeme servírovať napríklad s parmezánom.

Mrkvovo- tvarohová torta s ovocným ganache od Mirky Kalisovej

Potrebujeme: 3 vajcia, 1 balenie plnotučného tvarohu, 6 PL oleja, 1 hrnček mlieka, 1 hrnček hladkej špaldovej múky, pol hrnčeka hladkej celozrnnej špaldovej múky, tretinu hrnčeka ovsených vločiek, 1 ČL mletej cejlónskej škorice, 2 PL kvalitného kakaa alebo karobového prášku, 1 ČL sódy bikarbóny, 140 g cukru (podľa chuti a zvyku), štipku soli, 2 PL čerstvo pomletých ľanových semiačok
Na polevu: kyslú smotanu alebo jogurt, 1 ČL sušenej pomletej vanilky, cukor podľa chuti
Na ovocné ganache: 100 g ovocného pyré (jahody, maliny, čučoriedky), 250 g bielej čokolády, 1 PL masla

Postup: Mrkvy nastrúhame najemno, pridáme vajcia, olej a mlieko a zamiešame s cukrom. Vo vedľajšej miske zmiešame všetky sypké suroviny. Zmiešame suché prísady s mokrými a hmotu vylejeme do formy vytretej maslom a vysypanej polohrubou múkou. Pečieme asi 25 minút na programe teplovzdušná rúra. Po vychladnutí tortu potrieme kyslou smotanou vymiešanou s cukrom a vanilkou a môžeme servírovať. Na ozdobu posypeme strúhanou horkou čokoládou. Ak sa rozhodneme aj pre ganache, postup je jednoduchý: Ovocie uvaríme, rozmixujeme na pyré a necháme ešte chvíľu na ohni, aby sa odparila voda a vzniknutá kaša začala bublať. Ak použijeme maliny, pyré prepasírujeme. Prepasírované pyré vrátime do kastrólika, aby sme ho ohriali. Pridáme čokoládu, vymiešame na hladký krém, pridáme maslo, zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme v chladničke asi 2 až 3 hodiny. Mierne stuhnutým ganache ozdobíme povrch cesta.

Zdroj: archív, instagram

Mrkvovo- tvarohová torta s ovocným ganache

Šikovný kuskus od Diany Hágerovej

Potrebujeme: 1 menšiu cuketu, 1 mrkvu, 1 cibuľu, malú konzervu kukurice, maslo alebo olej, 1,5 hrnčeka kuskusa, soľ, korenie, sójovú omáčku, sušený cesnak

Postup: Na masle alebo oleji orestujeme cibuľku dozlatista. Pridáme nakrájanú cuketu a mrkvu, podlejeme troškou vody a necháme pár minút podusiť. Zatiaľ si podľa návodu pripravíme kuskus. Keď je zelenina mäkká, dochutíme ju sójovou omáčkou a koreninami (podľa chuti), pridáme kukuricu a hotový kuskus. Všetko premiešame a môžeme podávať.

Tip Navyše od Diany: Toto jedlo si môžete urobiť na milión spôsobov. Zvoľte suroviny, ktoré máte najradšej. Môžete pridať mäso či tuniaka, obmieňať druhy zeleniny a na záver napríklad posypať syrom.

Grilovaný ryba so zelerovým pyré podľa Thomasa Kamenara

Potrebujeme: čerstvé ryby – pstruh alebo iný úlovok, olivový olej, soľ, korenie, citrón a limetku (chemicky neošetrené), cesnak, olivový olej, tymian, čerstvý rozmarín
Na zelerové pyré: 1 väčší zeler, 2-3 zemiaky, sladkú smotanu, maslo, soľ, korenie

Postup: Pripravíme gril a marinádu na ryby. V mažiari vymiešame olivový olej, natrhaný tymian, nastrúhanú kôru z limetky, limetkovú šťavu, 1 celý cesnak, soľ, korenie. Vypitvané a očistené ryby osušíme, na povrchu kože urobíme niekoľko zárezov, posolíme, okoreníme. Dovnútra každej ryby vložíme vetvičky rozmarínu a tymianu a kolieska citróna. Do zárezov votrieme marinádu. Keď pred grilovaním ryby potrieme olivovým olejom, zabránime tým ich prilepeniu na gril. Ryby grilujeme asi 20 minút.Zatiaľ si pripravíme zelerové pyré. Zeler očistíme a nakrájame na menšie kúsky, dáme variť do osolenej vody. K zeleru pridáme aj očistené zemiaky nakrájané na kocky, ktoré pyré zahustia. Keď je zeler mäkký, scedíme vodu, zeler so zemiakmi popučíme, pridáme asi 2 PL masla a zohriatu sladkú smotanu (asi 250 ml v závislosti od objemu zeleru a zemiakov). Všetko dobre premiešame, ak je nutné, môžeme dosoliť a nakoniec pridáme šťavu z citróna. Môžeme podávať!

Zdroj: archív, instagram

Grilovaná ryba so zelerovým pyré

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Soňa Andrisíková

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Ako študentka som sa vždy tešila na nové vydanie Nového Času pre ženy a jeho pestrý obsah. Dnes mám to šťastie, že ho spolu s mojimi kolegyňami tvorím pre vás aj ja a veľmi ma to baví. Rada prinášam v jednotlivých rubrikách nové informácie, zaujímavé postrehy, i moje vlastné myšlienky. Okrem domácnosti, vzťahov, zdravia, ezoteriky či hlavnej témy, píšem aj skutočné príbehy, ktoré sa stali mojou srdcovkou. Keď som začala spracovávať príbehy, ktoré vytvoril sám život, prišla tá najväčšia radosť z práce v časopise. Rada dostávam do povedomia osudy žien, ktoré nemajú v živote na ružiach ustlané a napriek tomu sa nevzdali. Rovnako obľubujem také, v ktorých sa ženy inšpirujú navzájom. Vďaka nim i ja sama napredujem.