Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Tej sa teda riadne ZADARILO! Minuloročná víťazka z Pečie celé Slovensko sa dala na PODNIKANIE!

Pečie celé Slovensko 2

Zdroj: rtvs

Reklama

Keď sa Lucia Gyenesová stala známou, ľudia šaleli za tým, aby im niečo upiekla. Nie vždy a nie každému sa dalo vyhovieť, ale to sa už onedlho zmení. Jej sladučké diela bude môcť ochutnať úplne každý!

Zdieľať

Lucka, pred rokom ste sa stali víťazkou druhej série Pečie celé Slovensko. Čo nasledovalo po skončení šou? Je váš život odvtedy v niečom iný?
– Zmenilo sa toho veľmi veľa. V prvom rade ma spoznávajú ľudia všade okolo, a to nielen u nás v Nových Zámkoch. Urobila som si cukrársku školu – kurz a potrebné skúšky. A teraz pracujem na zariaďovaní a dokončovaní mojej vysnívanej cukrárskej dielničky.

Nebojíte sa pustiť do vlastného biznisu? Predsa len, je to aj riziko.
– Nie, skôr sa teším. Bol to môj celoživotný sen – od rána do večera iba vypekať. Idem do toho s nádejou a vierou, že keď dám do toho všetko a hlavne lásku, tak to nemôže dopadnúť zle.

Predpokladám, že sledujete aj tretiu sériu tejto cukrárskej šou. Máte aj nutkanie niekomu „cez telku“ pomôcť? Alebo si to len bez stresu užívate a komentujete z gauča?
– Dokážem sa úplne vcítiť do každého súťažiaceho. Dobre viem, čo musia v stane pri pečení zažívať. Bežný divák to tak nevníma. Je to extrémne náročné hlavne na psychiku. Človek je mimo svojej rodiny, okolo je sto ľudí, kamery... Čo sa týka komentovania, tak to som si vychutnala ako divák počas prvej série, ale po osobnej skúsenosti sa na túto šou pozerám už úplne inak, z iného uhla pohľadu.

Pýtajú si ľudia od čias, ako ste sa objavili v šou, rady?
– Pravdaže! Najviac odo mňa žiadajú recepty alebo si pýtajú rôzne rady. Napríklad, ktorá múka je najlepšia na makrónky – keďže tie sú moja srdcovka. A potom sú aj takí, čo mi napíšu len tak s prianím krásneho dňa. To ma vždy poteší.

No a ktorá je najlepšia? (Smiech.)
– Klasická mletá mandľová múka, ale nesmie byť odtučnená.

Je krátko pred Vianocami. Čo budete piecť? Inšpirujte nás!
– S mojou maminkou a sestričkou pečieme suché koláčiky, asi 15 druhov. Určite nesmú medzi nimi nikdy chýbať medovníčky, vanilkové rožteky a na Štedrý večer štedrák. Bez toho si Vianoce nedokážem predstaviť.

Máte nejaký trik na to, aby boli medovníčky mäkučké hneď po dopečení?
– Nesmú sa dlho piecť, inak stvrdnú! Dôležité je však aj skladovanie. Ja ich dávam do špajze v uzatvorenej nádobe. Po čase, keď predsa len trošku stvrdnú, pridám k nim polovicu čerstvého jabĺčka, a do 24 hodín sú znovu mäkké.

Chutia vám vôbec zákusky? Neprejedli ste sa ich? (Smiech.)
– Jasné, že chutia. Milujem francúzske dezerty, ale musia byť naozaj poctivé. Veľa šľahačky, čokolády, masla, orieškov... Mňam, milujem to! Zbožňujem aj orieškové dezerty. Najmenej mi chutia želé dezerty, v ktorých je viac želatíny než koláčika.

Čo chutí vašim deťom a manželovi?
– U nás doma „fičíme“ na klasikách. Bublaninka s ovocím zo záhradky je vždy fajn a tiež palacinky – tie sa zjedia ešte skôr, ako dopečiem poslednú. (Smiech.)

Aj deti inklinujú k pečeniu? Chcú s vami piecť?
– Moja Lilianka vie pripraviť najlepšie lievance na svete. A veľmi rada robí aj cheesecake. Len tá spúšť v kuchyni zostane potom vždy mne. (Smiech.)

To si viem predstaviť. Koľko vám trvá upratanie kuchyne po pečení?
– Po sebe si upratujem priebežne počas pečenia, takže na konci mi väčšinou zostane už len zotretie dlážky, čo však nerobím veľmi rada.

To by vás mohol Ježiško prekvapiť nejakým robotickým vysávačom s funkciou vytierania. (Smiech.) Ale vás by asi viac potešila nejaká kuchárska kniha do zbierky, však?
– Kníh mám už veľmi veľa, a asi okolo 200 len tých cukrárskych. Momentálne sú pobalené a čakajú na knižnicu v mojej cukrárskej dielničke, kde budú mať svoje čestné miesto. (Úsmev.)

Vyberáme pre vás niečo PLUS